Νάξος-Λαγκούνα: Η Ορνιθολογική Εταιρεία επισημαίνει τα αυτονόητα και ζητά ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς για τις επενδύσεις στην Αλυκή Νάξου

απο Cyclades Open

Επιστολή προς κάθε αρμόδιο εμπλεκόμενο φορέα για την Αλυκή Νάξου (Λαγκούνα) απέστειλε η Ορνιθολογική Εταιρεία και ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Θεμάτων και Πολιτικής Μαρτίνος Γκαίτλιχ.

Η Ορνιθολογική Εταιρεία έχοντας λάβει υπ’ όψιν της τα επανειλημμένα δημοσιεύματα στις ενημερωτικές σελίδες του νησιού που κάνουν λόγο για ανακοινώσεις επενδυτικών έργων στην περιοχή της Αλυκής, ζητά να μάθει από κάθε φορέα -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του- για τα σχεδιαζόμενα έργα στην περιοχή, καθώς και για τις σχετικές ενέργειές στις οποίες έχουν προβεί δεδομένου πως η περιοχή προστατεύεται από το 2004 με νόμο και αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Μάλιστα η Ορνιθολογική Εταιρεία αναφέρεται στο προφανές που ορίζεται στο ΦΕΚ για την περιοχή πως «η εκτέλεση έργων ή εργασιών και ιδίως αλιευτικά έργα, έργα αναδασμού, τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, λατομεία, μεταλλεία και δρόμοι, εκτελούνται αφού προηγουμένως έχει υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τύπου Α’ και έχει χορηγηθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων.»

Αναλυτικά η επιστολή:


Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,

Από δημοσιεύματα και επανειλημμένες αναρτήσεις σε ενημερωτικές ιστοσελίδες πληροφορηθήκαμε ότι στην περιοχή της Αλυκής Νάξου σχεδιάζονται τουριστικά και αναπτυξιακά έργα που περιλαμβάνουν μεγάλης κλίμακας οικοδομικές και οδικές κατασκευές.

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον αυτά τα δημοσιεύματα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εκείνο που γνωρίζουμε όμως, είναι ότι στη συγκεκριμένη περιοχή απαντώνται πολλά είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και ορισμένα απειλούμενα και προστατευόμενα είδη, όπως ερωδιοί, κύκνοι κ.α. και ακριβώς λόγω αυτής της σημασίας της Αλυκής για τα πουλιά, η περιοχή έχει κηρυχθεί από το 2004 ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΦΕΚ 652-4/5/2004).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ της κήρυξης του συγκεκριμένου Καταφυγίου Άγριας Ζωής, στην περιοχή αυτή απαγορεύεται η καταστροφή κάθε είδους ζώνης με φυτική βλάστηση, η καταστροφή των υγροτοπικών εκτάσεων, καθώς και η ένταξη σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.

Επίσης, στο ίδιο ΦΕΚ ορίζεται ότι «η εκτέλεση έργων ή εργασιών και ιδίως αλιευτικά έργα, έργα αναδασμού, τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, λατομεία, μεταλλεία και δρόμοι, εκτελούνται αφού προηγουμένως έχει υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τύπου Α’ και έχει χορηγηθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων.»


Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, για τα σχεδιαζόμενα έργα στην περιοχή, καθώς και για τις σχετικές ενέργειές σας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω επικοινωνία ή συνεργασία


Εκ μέρους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας,
Με εκτίμηση,
Μαρτίνος Γκαίτλιχ
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Θεμάτων και Πολιτικής

Διαβάστε στο Cyclades Open

Πρώτο μέρος

Το Τσιφλικάτο της Νάξου- Όταν ο δήμος αποφασίζει πως ο νόμος είναι εμπόδιο και τον παρακάμπτει α λα καρτ

Δεύτερο μέρος

Λαγκούνα-Καταφύγιο Άγριας Ζωής: Μετά το παράνομο άνοιγμα του δρόμου ξεφύτρωσαν ενημερωτικές ταμπέλες που να…. βολεύουν όσους παρκάρουν

Τρίτο μέρος

Παράνομες οι παραπλανητικές “ενημερωτικές” πινακίδες στην Λαγκούνα (ΚΑΖ)-Πρέπει να απομακρυνθούν

Τέταρτο μέρος

Νάξος-Καταφύγιο Άγριας Ζωής: Το…. “μυστήριο” της Λαγκούνας αποκαλύπτεται! 

Πέμπτο μέρος

Αλυκή Νάξου : Τελικά το κράτος ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ…. “νομικό κενό” στην Λαγκούνα! Αντιθέτως μάλιστα…

Έκτο μέρος

Αλυκή Νάξου (Λαγκούνα): Αντί να αποκατασταθεί η νομιμότητα, ο δήμος στέλνει εξώδικο και απειλεί με μηνύσεις!

Έβδομο μέρος

Νάξος: Στη Λαγκούνα που αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής προσγειώθηκε ελικόπτερο

Όγδοο μέρος

Νάξος: Τελικά, τί συμβαίνει στην Λαγκούνα;

Δείτε επίσης