Νάξος: Μια κεραία στο Καστράκι αναστατώνει τους κατοίκους-Οι εργασίες σταμάτησαν, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Η κυρία Βάσω δεν πίστευε στα μάτια της όταν είδε τον πυλώνα της κεραίας κινητής τηλεφωνίας να υψώνεται με γερανό σε απόσταση αναπνοής απ’ το παράθυρό της το πρωί της Πέμπτης στο Καστράκι της Νάξου. Μέρες τώρα έβλεπε να εκτελούνται εργασίες σε κτήμα ιδιοκτησίας του ΟΤΕ, αλλά υπέθετε πως φτιάχνουν κάποια αποθήκη ή κάποιο κλωβό σχετικό με τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν εκεί και αφορούν την σταθερή τηλεφωνία. Δεν είχε φανταστεί πως οι εντατικές εργασίες των τεχνικών την εβδομάδα που πέρασε μέσα στον καύσωνα, εργασίες που συνεχίζονταν ακόμα και τη νύχτα με τη βοήθεια προβολέα, αφορούσαν μια κεραία κινητής τηλεφωνίας 20 μέτρων, που τοποθετήθηκε ανάμεσα στα σπίτια των κατοίκων.

H κεραία στον οικισμό Καστράκι αμέσως μόλις τοποθετήθηκε [φωτογραφίες κατοίκου της περιοχής]

Για όσους δεν γνωρίζουν το Καστράκι, δεν είναι ένας οικισμός πάνω σε κάποιο βουνό, βρίσκεται στο ύψος της θάλασσας και διαθέτει μια από τις ομορφότερες παραλίες νοτιοδυτικά της Νάξου με μεγάλη επισκεψιμότητα τους θερινούς μήνες και αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις. Εκτός απ’ τους επισκέπτες στον οικισμό διαμένουν 140 περίπου μόνιμοι κάτοικοι.

Η “δικαιολογία’ για την τοποθέτηση της όταν ρώτησαν οι κάτοικοι λέγοντας πως είναι απαράδεκτο να τοποθετείται μια κεραία κινητής τηλεφωνίας ανάμεσα στα σπίτια τους, ήταν πως η τοποθέτησή της γίνεται για την ενίσχυση ταχύτητας του ίντερνετ.

Στην Cosmote που απευθύνθηκε η κ. Βάσω κανείς δεν ήξερε να την ενημερώσει σχετικά, ούτε σε κάποια άλλη υπηρεσία που απευθύνθηκε έλαβε απάντηση. Αποφάσισε να καταγγείλει το γεγονός στο ΑΤ Νάξου, το ίδιο έπραξαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής μόλις είδαν με τα μάτια τους τι συνέβη στη γειτονιά τους. “Εχουμε μικρά παιδιά, κοντά στα σχολεία δεν μπαίνουν κεραίες, στα σπίτια μας πως γίνεται να μπαίνουν;” αναρωτήθηκε χτες κάτοικος της περιοχής στη συνέλευση.

Χτες Σάββατο στις 8 το βράδυ ο Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυχνίου “Η Αγία Παρασκευή” κάλεσε σε συνέλευση τους κατοίκους. Η συνέλευση διήρκησε 5 ώρες. Οι κάτοικοι ανησυχούν πρωτίστως για την υγεία τους-το σημαντικότερο- και αμέσως μετά για την υποβάθμιση της περιοχής από την ύπαρξη της κεραίας, ενώ εκφράστηκαν φόβοι και για την τοποθέτηση περισσοτέρων μέσα στον ίδιο χώρο, όπως συχνά βλέπουν να γίνεται στα γύρω βουνά της περιοχής.

Κάτι ακόμα που τους απασχολεί είναι “ο εκμηδενισμός της περιουσίας τους” όπως χαρακτηριστικά είπαν. Δεδομένου πως η περιοχή είναι τουριστική, μια κεραία 20 μέτρων ανάμεσα στα σπίτια επηρεάζει και την αξία των ακινήτων της περιοχής.

Η κεραία όπως φαίνεται από τον κεντρικό δρόμο Καστρακίου που οδηγεί στο Αλυκό

Η απόφαση που πήραν οι κάτοικοι ήταν να κινηθούν νομικά και να χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα. Ορίστηκε μια επιτροπή που θα συντονίζει τις κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν συλλογή υπογραφών και παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο και την προσφυγή στην δικαιοσύνη.

Σήμερα πρωί Κυριακής 40 κάτοικοι που διαμένουν στην περιοχή έκλεισαν την είσοδο στο κτίριο του ΟΤΕ, έβαλαν πανό και εμπόδισαν τους εργάτες να εισέλθουν στο κτίριο και να συνεχιστούν οι εργασίες. Κάλεσαν την αστυνομία, οι εργασίες σταμάτησαν και οι δυο εργαζόμενοι μάζεψαν τον εξοπλισμό τους συνοδεία αστυνομικού και αποχώρησαν.

2015: Η κεραία στις Κάππαρες Νάξου και η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η τοποθέτηση κεραίας εντός οικισμού. Το 2015 στις Κάππαρες του Αγ. Αρσενίου μια παρόμοια κεραία τοποθετήθηκε σε ταράτσα ξενοδοχείου. Οι κάτοικοι αντέδρασαν σφοδρά και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε ομόφωνα να απομακρυνθεί η κεραία από την περιοχή. Όπως είχε πει ο τότε δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης “θεωρούμε απαράδεκτο στη νομοθεσία να μην απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας για την τοποθέτηση τέτοιων κεραιών”  κάνοντας λόγο και για τον ψυχολογικό παράγοντα που επηρεάζει σημαντικά του περίοικους νιώθοντας διαρκώς μια απειλή δίπλα τους, ακόμα κι αν όλα έγιναν με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και επιστημονικές θεωρήσεις όσον αφορά την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. 

Και στις δυο περιπτώσεις, κανένας κάτοικος δεν ενημερώθηκε πως εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σκοπεύει να τοποθετήσει κεραία εντός του οικισμού μια ανάσα από το σπίτι του. Απλώς την είδαν να “φυτρώνει” ξαφνικά μπροστά στα μάτια τους.

Υπάρχει άδεια για την κεραία στο Καστράκι;

Για να βρούμε τις αδειοδοτημένες κεραίες μπήκαμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η EETT είναι η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή που ρυθμίζει, εποπτεύει και ελέγχει τους τομείς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και ταχυδρομικών υπηρεσιών. Επίσης, ασκεί αρμοδιότητες επιτροπής ανταγωνισμού στις παραπάνω αγορές.

Κάνοντας αναζήτηση επιχειρήσαμε να βρούμε τις γειτονικές κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται στο ύψωμα “Αυλιά”. Μαζί με το στίγμα του σημείου που βρίσκονται οι κεραίες στον χάρτη, αυτόματα ενημερωνόμαστε και για την αδειοδότησή τους από τον αρμόδιο φορέα.

Επιλέξαμε μια ακόμα περιοχή γνωστή σε όλους του κατοίκους του νησιού για την ύπαρξη κεραιών τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σήματος εκτός από κινητής τηλεφωνίας.

Πρόκειται για το ύψωμα “Αϊ Γιάννης”, στην Απείρανθο της Νάξου:

Για την κεραία στην επίμαχη περιοχή του Καστρακίου αναζητήσαμε μέσω της σελίδας αρχικά το κτίριο του ΟΤΕ μέσα στο οποίο τοποθετήθηκε η κεραία.

Το αποτέλεσμα φαίνεται στο στιγμιότυπο που ακολουθεί με την πινέζα στον χάρτη να δείχνει το κτίριο του ΟΤΕ:

Τα αποτελέσματα που αφορούν την αναζήτηση αδειοδοτημένης κεραίας στην περιοχή είναι μηδέν. Δηλαδή δεν υπάρχει αδειοδοτημένη κεραία που να έχει καταχωρηθεί στο επίσημο site της ΕΕΤΤ, ώστε να εμφανιστεί στα αποτελέσματα όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις.

Εξετάσαμε το σύνολο των κεραιών της Νάξου. Σε κάθε περίπτωση η αναζήτηση δείχνει και την άδεια της κεραίας στο σημείο που έχει τοποθετηθεί.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα θέματα αδειοδότησης των κεραιών όπως τα αναφέρει η ΕΕΤΤ στον επίσημο ισότοπό της.

Εν κατακλείδι

Παρουσία της αστυνομίας και του ίδιου του διοικητή του ΑΤ Νάξου οι εργασίες για την λειτουργία της κεραίας σταμάτησαν σήμερα Κυριακή 16/06. Ακόμα κι αν εκδοθεί άδεια για την λειτουργία της, οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρόκειται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους ακολουθώντας τη νομική οδό, αλλά και προχωρώντας στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού. Αύριο αναμένεται η παρέμβασή τους στο δημοτικό συμβούλιο. Ανάμεσα τους βρίσκονται ο πρόεδρος της κοινότητας Σαγκρίου, δημοτικοί σύμβουλοι και πρώην αιρετοί. Οι υπογραφές χθες βράδυ ήταν περίπου 60. Σήμερα το μέγεθος διπλασιάστηκε καθώς όποιος κάτοικος περνούσε από την περιοχή ενημερώνονταν και υπέγραφε για την απομάκρυνση της κεραίας.

Οι διερχόμενοι κάτοικοι υπογράφουν για την απομάκρυνση της κεραίας

Η αίσθηση που έχουν μέχρι στιγμής αποκομίσει οι κάτοικοι είναι πως “εκεί του βόλευε, εκεί την έβαλαν με το μικρότερο κόστος για αυτούς” χωρίς να λάβουν υπ’ όψην τους πως στην περιοχή ζουν μόνιμα κάτοικοι, υπάρχουν επιχειρήσεις και ποικίλες δραστηριότητες. Είτε αφορά θέμα υγείας, είτε αισθητικής και υποβάθμισης περιβάλλοντος, είτε απαξίωσης των περιουσιακών τους στοιχείων ένα είναι σίγουρο: πως θα συνεχίσουν μέχρι η κεραία αυτή να απομακρυνθεί από τον οικισμό.

Η χθεσινή συνέλευση των 50 ατόμων, που έγινε χωρίς να έχει προγραμματιστεί και η πρωινή κυριακάτικη κινητοποίηση που έφερε άλλους τόσους έξω από το κτίριο του ΟΤΕ στο Καστράκι, δείχνει πως θα υπάρχει και συνέχεια.

Ίσως γιατί οι κάτοικοι της Νάξου έχουν κουραστεί να έρχονται διαρκώς προ τετελεσμένων γεγονότων για θέματα ποιότητας ζωής που γίνονται στο όνομά τους, χωρίς όμως να τους ρωτάει κανείς.

📸Cyclades Open (όπου δεν αναφέρεται διαφορετικά)

Δείτε επίσης