Νάξος: Ψηφιοποιείται το θεατρικό Μουσείο “Ιάκωβος Καμπανέλλης”, όχι όμως χωρίς απορίες

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Την ψηφιοποίηση του θεατρικού Μουσείου “Ιάκωβος Καμπανέλλης” ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Η πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου, την οποία μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ, δεν αποτελεί ανοιχτό διαγωνισμό, αλλά απ’ ευθείας ανάθεση και χρηματοδοτείται με κονδύλι ύψους 15.000 ευρώ, από το Υπουργείο Πολιτισμού όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω έγγραφο.

Το έργο περιλαμβάνεται στις επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 200.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από πρόσκληση μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων για επιχορήγηση ή/και αιγίδα σε δράσεις μουσείων και πινακοθηκών, στις 31 Ιανουαρίου 2022. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΥΠΠΟΑ υποβλήθηκαν συνολικά 35 προτάσεις.

Σε ό,τι αφορά την απ’ ευθείας ανάθεση του έργου από τον δήμο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως δεν επισυνάπτεται η Τεχνική Έκθεση η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση όπως ρητά αναφέρεται στην πρόσκληση. Δηλαδή το σχετικό link υπάρχει, αλλά δεν είναι ενεργοποιημένο ώστε να μπορεί κανείς να δει τι περιλαμβάνει και πως αυτά αντιστοιχούν ακριβώς στους παραλήπτες της πρόσκλησης ανάθεσης, με το ΚΑΔ της επιχείρησης, (απαραίτητη η συνάφεια με το είδος της δαπάνης) κλπ.

Για παράδειγμα, δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό πως σχετίζεται με την πρόσκληση που αφορά την ψηφιοποίηση του θεατρικού μουσείου ο πέραν πάσης αμφιβολίας εξαιρετικός στην εργασία του και στην προσφορά του κ. Νίκος Καρατζάς, με πλούσιο βιογραφικό στις καταδύσεις, στην εκπαίδευση καταδύσεων, την έρευνα, την συγγραφή και όχι μόνο.

Και εξηγούμαι γιατί το πιο εύκολο πράγμα είναι η μπάλα να πάει στην εξέδρα και να χαθεί. Το πρόβλημα που παρουσιάζεται εδώ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο κ. Καρατζάς, όχι βέβαια. Είναι η απουσία της τεχνικής έκθεσης που, αν υπήρχε, θα έλυνε την όποια εύλογη απορία, ώστε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, οι οποίες μπορεί αργότερα ν’ αποδειχθεί πως είναι λανθασμένες.

Όπως μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαπιστώσει στην πρόσκληση αναφέρεται πως “Τα τμήματα Α+Β της Τεχνικής Έκθεσης αφορά στον 1ο αποδέκτη της παρούσας πρόσκλησης και το τμήμα Γ στον 2ο αποδέκτη” μόνο που αυτό δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, καθώς κανείς δεν μπορεί να διαπιστώσει την αντιστοιχία, απουσία της τεχνικής έκθεσης.

Αναζήτησα το σχετικό έγγραφο στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ ωστόσο προς το παρόν δεν έχει αναρτηθεί κάποια σχετική πράξη.

Ευελπιστώ πως ο δήμος σύντομα θα προχωρήσει σε διόρθωση του σφάλματος και θα επισυνάψει, ως οφείλει, την τεχνική έκθεση, όπως έχει πράξει άλλωστε και για την υπεύθυνη δήλωση, ώστε οι εύλογες απορίες να βρούν την εξήγησή τους.

Δείτε επίσης