Νάξος-Πυργάκι: Όπου ο δήμος απαντά για τον «καθαρισμό» της παραλίας σε περιοχή Natura 2000

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Μεσημέρι και η εκπομπή μόλις έχει τελειώσει. Η συνέντευξη με την κ. Καπαρού που εμφανίζεται απόψε στο Χαλκί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ήταν πραγματικά υπέροχη. Χείμαρρος η ίδια και απολύτως καταρτισμένη, κυριολεκτικά  ένιωθες πως άκουγες μια καλλιτέχνιδα «Με την ποίηση στα χείλη» όπως ονομάζεται και η συναυλία που θα λάβει απόψε χώρα στο Χαλκί.

Και ανοίγω το email μου…τρικυμία εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών.

Την υπόθεση «Εργασίες σε προστατευόμενη περιοχή Natura στο “Πυργάκι” της Νάξου» την είχα γνωστοποιήσει και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πιο συγκεκριμένα στη Γραμματεία του υφυπουργού Προστασίας του Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Αμυρά.

Ο κανόνας είναι ποτέ να μην παραλείπεις οποιονδήποτε φέρει αρμοδιότητα  για ένα θέμα. Κανείς δεν πρέπει να πει πως δεν ήξερε, πως δεν ενημερώθηκε.

Η Γραμματεία λοιπόν μου κοινοποίησε την απάντηση του δήμου, την οποία ο δήμος κοινοποίησε επίσης στα αρμόδια τμήματα της Περιφέρειας, ως όφειλε, όχι όμως και στον Συνήγορο του Πολίτη είτε γιατί το ξέχασε, είτε γιατί επιθυμεί να στείλει ξεχωριστά ο κ. δήμαρχος, είτε γιατί δεν θέλει ν’ απαντήσει.

Πριν φτάσουμε στην απάντηση του δήμου, να σας διηγηθώ κάποιες εξελίξεις στην περιοχή.

Την Τρίτη 14 Ιουνίου και ώρα 7:53 φτάνοντας στην παραλία ένα JCB είχε βαλθεί να ταπεινώνει το ύψος του σωρού βοτσάλων που είχε εναποθέσει προ ημερών -κατά τον γνωστό καθαρισμό-μέσα στην παραλία, όπως θα δείτε και στις σχετικές φωτογραφίες.

Το αστείο της υπόθεσης ήταν ένας επισκέπτης που ξαπλωμένος στην ξαπλώστρα επί της παραλίας είχε υψώσει το κινητό του, ανάσκελα καθώς ήταν και διάβαζε; Έβγαζε σέλφι; Άγνωστο και αδιάφορο βέβαια, αλλά όπως και να το κάνουμε αν έχεις ένα JCB στου γιαλού τα βοτσαλάκια στα 15 μέτρα και ταυτόχρονα απολαμβάνεις την πρωινή θαλάσσια αύρα είναι κάπως οξύμωρο.

Βρε μπας και γίνεται αποκατάσταση; αναρωτήθηκα.

Πλην του οδηγού και του μηχανήματος στην παραλία άλλος κανείς που να επιβλέπει, να δίνει οδηγίες και άλλα σχετικά.

Προχώρησα στην ενημέρωση ως όφειλα και σύντομα, ανεπισήμως, πληροφορήθηκα πως πρόκειται περί αποκαταστάσεως του αιγιαλού και πως θ’ ακολουθήσει σχετική ενημέρωση επισήμως και αρμοδίως.

Μάλιστα ρωτήθηκα μήπως και το μηχάνημα ήταν στον δρόμο κι έκλεινε λακκούβες, όπως θα διαπιστώσετε όμως απ’ τις φωτογραφίες, στον δρόμο με τις λακκούβες βρισκόμουν εγώ και το ταλαίπωρο αμαξάκι μου.

Κράτησα το υλικό μάλιστα, θέλοντας να δώσω χρόνο για απαντήσεις.

Σήμερα μου κοινοποιήθηκε η απάντηση που υπογράφει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Κατσαράς και από εκείνη την ώρα έχω πάθει υπαρξιακό.

Βρε μπας και δεν είμαι στον ίδιο δήμο δημότης;

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο δήμος μας γνωρίζοντας, όπως διατείνεται είναι σε επαφή με επιστήμονες,  για την «άνοδο της στάθμης της θάλασσας» (!), τον  «αυξανόμενο κυματισμό» (!) και συναισθανόμενος την… «αυξημένη τρωτότητα των παραλιών» αποφάσισε να κάνει ό,τι περνά απ’ τον εκσκαφέα του για να την προφυλάξει! Κι αυτήν και άλλες.

Κι επειδή αυτά καλό είναι να μην λέγονται, κρατήθηκε μυστικό στην απάντηση το γεγονός πως η περιοχή ανήκει σε περιοχή προστατευόμενη του δικτύου Natura 2000. Περιβάλλον είναι κι αυτή, τι Natura τώρα και λεπτομέρειες.

Θεματοφύλακας του περιβάλλοντος ο δήμος μας λοιπόν και κάτι χαχανητά ακούστηκαν στο καταφύγιο άγριας ζωής με τα σωριασμένα ανθρωπογενή μπάζα να ξελιγώνονται απ’ τα γέλια παρέα με τους κάδους.

Η παραλία στο Πυργάκι είχε, λέει, οικοδομικά υλικά περασμένων χρόνων που έπρεπε να απομακρυνθούν. Χαρακτηρίζει δε, ο δήμος, «ατυχές το γεγονός που αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου» το οποίο αποδίδει σε «λάθος του συμβασιούχου που είχε αδυναμία να διακρίνει τα ανθρωπογενή μπάζα από παλιότερες οικοδομικές εργασίες, από τα υλικά που αποτέθηκαν στην παραλία μέσω φυσικών διεργασιών»!

Οπότε; Τί προβλέπει η σύμβαση;

Και καλά ο συμβασιούχος, αυτός που είχε την επίβλεψη και τη μελέτη για τον τόσο προσεκτικό και ευαίσθητο καθαρισμό που ήταν;

Μαζί λοιπόν με την απάντηση του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δημοσιεύεται στο παρόν κι ένα ακόμα έγγραφο, αυτό του ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού για την ανάληψη έργου καθαρισμού των παραλιών. Στην σελίδα 40-42 που ξεχειλίζει από περιβαλλοντική ευαισθησία ελέω τρωτότητας, αναγνωρίζει κανείς γνωστά πράγματα κι όχι αυτά τα ευαίσθητα με τον κυματισμό της παραλίας και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Παράδειγμα “ευαισθησίας” αποτελεί το “δ) Ισοπέδωση των τμημάτων των παραλιών, διαμόρφωση της ακτογραμμής” στην σελίδα 41 (και όχι μόνον).

Το Cyclades Open περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα της αποκατάστασης, γιατί η γράφουσα που περνάει κάθε λίγο και λιγάκι από κει, καμία αποκατάσταση δεν έχει διαπιστώσει που να κάνει την παραλία να μοιάζει όπως πριν , έστω και κατά προσέγγιση.

Εν τω μεταξύ τα σκουπίδια εξακολουθούν να κοσμούν την διαδρομή προς τις παραλίες, οι κέδροι να ξεραίνονται, σήμανση να μην υπάρχει στην Λαγκούνα με αποτέλεσμα ένα νεκρό κυκνόπουλο, γιατί δεν μπορούμε να ορίσουμε κανόνες χρήσης και συμπεριφοράς και σερά σερά…ναι, αλλά για τον αυξανόμενο κυματισμό δε λέτε τίποτα!

Συνεχίζεται….

Δείτε επίσης