Νάξος: Βάλε ό,τι έχεις…

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Μπορεί να πέρασε ο Δεκαπενταύγουστος και ο αγαπημένος μήνας του καλοκαιριού να ψάχνει στις αποσκευές του το μαντήλι που θα μας κουνήσει σε 15 μέρες από σήμερα, το καλοκαίρι ωστόσο συνεχίζεται non stop . Ο απολογισμός της σεζόν βέβαια αργεί ακόμα, κατά το τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου, τότε είναι που θα αποτιμήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά του καλοκαιριού του 2024.

Αν κάτι ωστόσο μπορούμε να σχολιάσουμε από τώρα, είναι η κατάσταση που επικρατεί στις παραλίες των νησιών των Κυκλάδων. Υποτίθεται πως ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο θα έλυνε προβλήματα, σύντομα όμως φάνηκε πως χρειάζεται κάτι περισσότερο από έναν νόμο για να προστατευτεί το ευαίσθητο οικοσύστημα των αιγιαλών των νησιών: ο έλεγχος της τήρησής του και η επιβολή των ανάλογων προστίμων που προβλέπονται κατά περίπτωση.

Το υπουργείο Οικονομικών συνεπές στις ανακοινώσεις του μας πληροφορεί για τις χιλιάδες των καταγγελιών που δέχεται από την εφαρμογή My Coast και τους ελέγχους που πραγματοποιεί για την τήρηση του 5092/2024 κι εδώ μέχρι στιγμής ας σημειώσουμε δυο πράγματα:

1-Από τη μια η νομοθεσία μιλά για την προστασία του αιγιαλού, για την ευταξία της και τη νομιμότητα, από την άλλη το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών που καμαρώνει για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων του φέρνει τροπολογία που θα επιτρέψει τη νομιμοποίηση αυθαίρετων επεμβάσεων στις παραλίες και την αναστολή κυρώσεων που προηγουμένως είχαν επιβληθεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της», προβλέπει ότι οι δήμοι θα μπορούν να νομιμοποιήσουν παράνομες κατασκευές (προβλήτες, μπαζώματα κ.α.) σε παραλίες και παραχωρήσεις ώστε να μισθώνονται εκ νέου για απλή χρήση (ομπρελοκαθίσματα, τραπεζοκαθίσματα κ.α.). Παράλληλα, θα αναστέλλονται κυρώσεις όπως πρόστιμα και σφραγίσματα που προηγουμένως μπορεί να είχαν επιβληθεί. Αυτά αφορούν στην πραγματικότητα παρανομίες που “διευθετούνται” από το 2011 και μετά.

Από τη μια λοιπόν η κυβέρνηση διαφημίζει την αποτελεσματικότητά της για την επιβολή του νόμου, από την άλλη κλείνει το μάτι στους παρανομούντες νομιμοποιώντας τις παρανομίες.

2-Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της 8ης Αυγούστου το ΥΠΕΘΟ πραγματοποίησε 12.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών για παραβάσεις σε αιγιαλό και παραλίες σε όλη την χώρα από τις αρχές του καλοκαιριού –  από τους οποίους οι 2.500 την τελευταία εβδομάδα (σ.σ. στις αρχές Αυγούστου) – προχώρησαν οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έως σήμερα. Συνολικά κατά τη φετινή περίοδο ελέγχθηκαν περισσότερες από 1.600 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 450 την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο οι Κυκλάδες συγκεντρώνουν φέτος σχετικά χαμηλό αριθμό καταγγελιών. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 552 καταγγελίες και έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε Μύκονο και Πάρο. Κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας βρίσκεται στη Θήρα και συνεργάζεται για ελέγχους και αυτοψίες με τον Δήμο ενώ υπάρχει επίσης συνεργασία με τον Δήμο για αυτοψίες στην Νάξο, Τήνο και Άνδρο. Καμία αναφορά σε αποτελέσματα, τα οποία πιστεύουμε να δημοσιευτούν σε επόμενο δελτίο τύπου.

Στο δελτίο τύπου που είχε προηγηθεί στις 02/08 το υπουργείο σημείωνε τα εξής για τις Κυκλάδες: “Οι Κυκλάδες συγκεντρώνουν φέτος σχετικά χαμηλό αριθμό καταγγελιών. Έχουν ήδη ελεγχθεί περί τις 450 καταγγελίες. Ενδεικτικά, στην Πάρο ελέγχθηκαν σχεδόν όλες οι καταγγελίες με αυτοψίες σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου όπου πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε περίπου 10 διαφορετικές παραλίες και 37 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε μόνο μία παράβαση.

Ας δούμε τι καταγράφει το Κίνημα Πολιτών για τις παραλίες στη Νάξο και την Πάρο. Όλες τις αναρτήσεις μπορείτε να τις βρείτε στη σελίδα του κινήματος “Σώστε τις Παραλίες της Νάξου” πατώντας ΕΔΩ και για την Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες πατώντας ΕΔΩ.

Πάρος

Χρυσή Ακτή

Κρεβάτια -κυριολεκτικά- κάνουν την εμφάνισή τους στην ακτή τα οποία είναι νόμιμα σύμφωνα με την εφαρμογή My Coast ως προς την παραχώρηση. Ενα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί ωστόσο είναι αν τα έπιπλα που χρησιμοποιούνται είναι τα κατάλληλα που προβλέπονται από τη σύμβαση. Θεωρητικά η σύμβαση θα πρέπει να βρίσκεται αναρτημένη σε πίνακα και μ’ ένα QR να μπορεί να διαβαστεί σύμφωνα με τον νόμο από τον οποιονδήποτε. Πόσες παραχωρήσεις έχουν τοποθετήσει την σχετική πινακίδα, θα περιμένουμε να μας…απαντήσει το ΥΠΕΘΟ σε επόμενο έλεγχό του. Η ανάρτηση ΕΔΩ

Σάντα Μαρία

Εδώ παρακολουθούμε την εφευρετικότητα του λουόμενου. Γιατί να κουβαλάς ομπρέλα ή να νοικιάζεις όταν μπορείς να έχεις το αυτοκινητάκι σου πάνω στην αμμουδιά να σου κάνει σκιά; Διότι αν το ένα πρόβλημα είναι οι νόμοι και η εφαρμογή τους, το δεύτερο-που είναι πρώτο στην πραγματικότητα-είναι η Παιδεία που έχεις ως πολίτης. Μην βιαστείτε όμως να μιλήσετε για “νεοελληναράδες” καθώς δεν είναι μόνον αυτοί που εισβάλλουν με αυτοκίνητα, αυτοκινούμενα, μηχανές κλπ σε παραλίες και προστατευόμενες περιοχές. Η ανάρτηση ΕΔΩ.

Νάξος

Μέλος του κινήματος για τις παραλίες της Νάξου τράβηξε μερικές φωτογραφίες συνοδεύοντάς τες με τις σχετικές παρατηρήσεις. Στις φωτογραφίες εμφανίζονται οι παραλίες της Αγίας Άννας και του Αγ. Προκοπίου. Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος πέρα από τα ομπρελοκαθίσματα εκτεταμένη είναι και η χρήση τραπεζοκαθισμάτων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω στον αιγιαλό, κάτι που απαγορεύεται.

Μέχρι στιγμής για τη Νάξο παρ’ όλο που σύνθετα κλιμάκια ελέγχου απ’ όλες τις υπηρεσίες μας… τίμησαν με την παρουσία τους, δεν έχουμε μάθει να έγινε έλεγχος με επίκεντρο τις παραλίες.

Μάλιστα φέτος παρατηρήθηκε κι ενα καινούργιο φαινόμενο σε καταστήματα πολυσύχναστων παραλιών: Όταν τα κλιμάκια τον Ιούλιο πλησίαζαν τα καταστήματα έκλειναν.

-Μικρή Βίγλα

Τι γυρεύει το πολυτελές κάρο στις αμμοθίνες, πατριώτη; Γιατί, αν δεν βάλεις το κάρο σε περίοπτη θέση μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura πάνω στις αμμοθίνες πως θα κάνεις μπάνιο; Τι σημασία έχει που απαγορεύεται; Τον οδηγό και την παρέα του προφανώς δεν τον ενδιαφέρει, όπως δυστυχώς δεν φαίνεται να ενδιαφέρει και τις Αρχές ώστε να περιφρουρήσουν την προστατευόμενη περιοχή, όπως δεν ενδιαφέρει και τον δήμο να τοποθετήσει προσωρινά έστω τις ενημερωτικές πινακίδες που παρέλαβε. Για το θέμα των πινακίδων μπορείτε να διαβάστε σχετικά ΕΔΩ

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Η μοναδική ενημερωτική πινακίδα Natura έπεσε κι αυτή

Από τις πινακίδες κατακόρυφης σήμανσης για τις προστατευόμενες περιοχές Natura που παρέλαβε ο δήμος από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, κατόπιν αιτήματος συμπολίτη μας, μόνο μια τοποθετήθηκε προς το τέλος της παραλίας της Πλάκας. Σύμφωνα με ανάρτηση στην σελίδα του κινήματος πολιτών η πινακίδα όπως φαίνεται και στη φωτογραφία εκριζώθηκε, επισκέπτες ωστόσο την ξαναέστησαν. Mέχρι στιγμής καμία ολιστική προσέγγιση δεν έχει υπάρξει όσον αφορά τις προστατευόμενες περιοχές Natura.


Διερχόμενη χθες από την περιοχή της Αλυκής Νάξου παρατήρησα αρκετά κρινάκια της θάλασσας να στολίζουν τους αμμοθινικούς σχηματισμούς με την απαράμιλλη ομορφιά τους. Εκτός από τα κρινάκια, όσο πρόλαβα να δω οδηγώντας υπήρχαν ακόμα πλαστικά μπουκάλια νερού, κουτάκια μπύρας, χαρτιά και πλαστικά πεταμένα κατά μήκος των αμμοθινών. Ούτε περίφραξη, ούτε σήμανση υπάρχει για τον μεγαλύτερο υδροβιότοπο των Κυκλάδων.

Κι όμως…όλα θα μπορούσε όλα να ήταν διαφορετικά αν άλλαζε η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Όμως η εποχή των “γενναίων” έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αν υπήρξε και ποτέ σε τούτη εδώ τη χώρα ουσιαστικά και όχι μόνο συγκυριακά. Κανείς από τις αρμόδιες αρχές δεν φαίνεται πρόθυμος να κατανοήσει πόσο άρρηκτα δεμένο είναι το φυσικό περιβάλλον του νησιού με την ίδια του την ύπαρξη ακόμα και με την ύπαρξη του περιβόητου τουριστικού προϊόντος που πουλάει. Γιατί αν η ευαισθησία είναι είδος εν ανεπαρκεία, θα πίστευε κανείς πως η συμφεροντολογική προσέγγιση θα ήταν πιο εύκολη∙ ούτε καν αυτή, τέτοια αντίληψη!

📸 Cyclades Open

Δείτε επίσης