Ναζιστικός χαιρετισμός στο Ευρωκοινοβούλιο [βίντεο]

Χρήστος Δεμέτης

απο Cyclades Open

Σε ναζιστικό χαιρετισμό προέβη ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής του ECR, Angel Dzhambazki, εντός της αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο 43χρονος ευρωβουλευτής, που έχει εκλεγεί με το εθνικιστικό VMRO, θέλησε με αυτόν τον προκλητικό τρόπο να δηλώσει τη διαφωνία του, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το κράτος δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επικυρώθηκε ο μηχανισμός που επιτρέπει το μπλοκάρισμα ευρωπαϊκών κονδυλίων προς εκείνες τις χώρες της ΕΕ που παραβιάζουν το κράτος δικαίου. Η Ουγγαρία και η Πολωνία είχαν αμφισβητήσει τον νόμο, και προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε τις αιτιάσεις τους.

Ο Angel Dzhambazki στη σύντομη παρέμβασή του, ανέφερε σχετικά: “Δεν θα μας πείτε τι να κάνουμε και πώς να το πράξουμε. Ζήτω ο Orban και το Fidesz, ζήτω ο Kaczynski και το PiS”. Ο ίδιος έχει διατυπώσει σεξιστικές και ξενοφοβικές θέσεις σε ομιλίες του στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ το 2020 είχε λάβει μέρος στις βίαιες κινητοποιήσεις εναντίον του Boyko Borissov. Παράλληλα, έχει συλληφθεί καθώς προσπάθησε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες έχοντας πάνω του όπλο. Στην Ευρώπη, ο Κατσίνσκι στην Πολωνία και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία αναδεικνύονται σε εμπνευστές της “σκληρής δεξιάς”, και αποτελούν παραδείγματα για τον Ερίκ Ζεμούρ και τη Μαρί Λε Πεν στη Γαλλία και τον Ματέο Σαλβίνι και την Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία.

Το εμετικό περιστατικό παρακάτω:

Από τη θέση του προεδρεύοντα στην Ολομέλεια, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, ξεκίνησε την πρωινή συνεδρίαση στο Στρασβούργο καταδικάζοντας την απαράδεκτη ενέργεια.

Νωρίτερα σήμερα, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, με tweet της είχε καταδικάσει απερίφραστα την ενέργεια του Βούλγαρου ευρωβουλευτή, ενώ το θέμα “σηκώθηκε” και σε διεθνή media.

Από το έδρανο του Προεδρεύοντα στην πρωινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καλημέρα.

Αρχίζει η σημερινή μας συνεδρίαση. Πριν περάσω στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα απαράδεκτο και απολύτως καταδικαστέο γεγονός, που συνέβη χτες στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σας διαβάζω επακριβώς την αντίδραση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, γι’ αυτό το φαινόμενο:

”Ένας φασιστικός χαιρετισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτος, πάντα και παντού. Προσβάλλει εμένα, και όλους τους άλλους στην Ευρώπη. Εμείς υποστηρίζουμε το ακριβώς αντίθετο. Είμαστε το σπίτι της δημοκρατίας. Αυτός ο χαιρετισμός ανήκει στο πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μας και πρέπει να μείνει εκεί”.

Είμαι βέβαιος ότι αυτή η δήλωση εκφράζει όλο το δημοκρατικό, συνταγματικό, κοινοβουλευτικό φάσμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι μόνο το Προεδρείο μας.

Ως Προεδρείο του ΕΚ, έχουμε εντολή, όχι μόνο από τους Ευρωβουλευτές, αλλά από την συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών που μας έχουν εκλέξει, να υπερασπιστούμε την κοινοβουλευτική δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Και αυτό θα κάνουμε – και η Πρόεδρος και το Προεδρείο του ΕΚ, είμαι βέβαιος με τη στήριξή σας.

Σας ευχαριστώ”.

Πηγή: News247/Χρήστος Δεμέτης

Δείτε επίσης