Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

απο Cyclades Open

Nέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη από το υπουργικό συμβούλιο ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μιχάλης Πικραμένος. Σχετική πρόταση είχε υποβάλει στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Πικραμένος

Ο κ. Πικραμένος ανήκει στο δικαστικό δυναμικό του ΣτΕ από το 1989 και είναι αντιπρόεδρος του δικαστηρίου τα τελευταία έξι χρόνια, υπηρετώντας στο Β’ Τμήμα του δικαστηρίου.

Παράλληλα, είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με εξαιρετικό συγγραφικό έργο και με δημόσιες παρεμβάσεις στο εξωτερικό και εντός Ελλάδος για ποικίλα θέματα όπως η λογοδοσία στο δικαστικό σώμα, η ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης για την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη, το κράτος δικαίου και την προστασία ατομικών δικαιωμάτων και άλλα.

Τρία χρόνια στην προεδρεία

Ο κ. Πικραμένος θα μείνει στην προεδρία του ΣτΕ για τρία χρόνια, ως το 2027, χρόνος αρκετός για να μπορέσει να εφαρμόσει κατά την προεδρία του όσα κρίνει αναγκαία για τη βελτίωση της λειτουργίας της διοικητικής δικαιοσύνης.

Με δήλωσή του ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ μετά την επιλογή του υπογράμμισε: «Η Πολιτεία με τίμησε, δια του Υπουργικού Συμβουλίου, με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα επιδιώξω, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας μου, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, να ενισχυθούν οι θεσμοί ανεξαρτησίας και λογοδοσίας των δικαστών και επίσης να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης προς όφελος του πολίτη, της κοινωνίας και της δημοκρατίας».

Η επιλογή του κ. Πικραμένου ως προέδρου δημιουργεί ήδη δύο κενές θέσεις αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα πληρωθούν και αυτές από το υπουργικό συμβούλιο, καθώς αποχώρησε λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας η αντιπρόεδρος Μαρίνα Κωνσταντινίδου.

Συνυποψήφιοι του κ. Πικραμένου για την προεδρία του ΣτΕ ήταν οι αντιπρόεδροι Διομήδης Κυρριλόπουλος, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Κωνσταντίνος Κουσούλης και Ιωάννης Γράβαρης. Μάλιστα ο Διομήδης Κυρριόπουλος έλαβε τις περισσότερες ψήφους στη Βουλή κατά την διαδικασία προεπιλογής συγκεντρώνοντας 21 ψήφους βουλευτών. Η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, πρόεδρος του Δ Τμήματος έχει προταθεί κατ΄επανάληψη για την προεδρία του δικαστηρίου και ο Κωνσταντίνος Κουσούλης που υπηρετεί και στην προεδρία της Δημοκρατίας, όπως και οι λοιποί διαθέτουν κύρος και επιστημονική γνώση.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης