Νίκος Συρμαλένιος: Αναφορά για το αίτημα παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας για τη διαβούλευση στις Κυκλάδες της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης

απο Cyclades Open

Τις τελευταίες μέρες ενημερωθήκαμε με καθυστέρηση, ότι η Ομάδα Εργασίας που είχε αναλάβει την εκπόνηση της ΕΠΜ για τις περιοχές Natura σε πολλά νησιά του Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα από τις Κυκλάδες  για τα νησιά Άνδρος, Τήνος, Γυάρος, Σύρος, Κέα, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Κίμωλος, Πολύαιγος, Αντίμηλος, Μήλος, έδωσε σε δημόσια διαβούλευση τη σχετική μελέτη με ημερομηνία λήξης την 16η Δεκεμβρίου 2022.

Είναι εύλογο ότι το χρονικό περιθώριο κοινωνικής διαβούλευσης είναι ανεπαρκές, διότι όταν δίνεται στη δημοσιότητα μιας τέτοιας βαρύτητας μελέτη για πρωτογενή διάλογο με τους φορείς της κοινωνίας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τόσο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, είναι προφανές ότι θα ζητηθεί τουλάχιστον παράταση για ουσιαστικό διάλογο. Γι’ αυτό ακριβώς κατέθεσα και από την πλευρά μου το ανάλογο αίτημα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου που συμπύκνωνε τα σχετικά αιτήματα όλων των Δήμων των νησιών των Κυκλάδων που τα αφορούσαν. Και είναι θετικό ότι δόθηκε παράταση έστω ενός μηνός.

Όμως το κρίσιμο δεν είναι απλώς να φθάσουμε σε Π.Δ. όπως όπως, το κρίσιμο είναι να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο ανάδειξης των περιοχών Natura, ως περιοχές προστασίας της φύσης και του τοπίου, προστασίας της σπάνιας πανίδας και χλωρίδας, προστασίας των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, όπως αυτές έχουν αναδειχθεί ανά τους αιώνες από τους ίδιους τους κατοίκους και τους παραγωγούς κυρίως της πρωτογενούς παραγωγής. Και επίσης ένα πλαίσιο συντονισμού με τον τοπικό χωροταξικό σχεδιασμό. Και ας μην ξεχνάμε ότι έχει προηγηθεί η κατάργηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών – ανάμεσα τους και των Κυκλάδων – στους οποίους στο δ.σ. συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου, της Περιφέρειας, των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΠΜ έγινε υπό το κράτος του νόμου Χατζηδάκη 4685/2020, που καθόριζε με άλλους όρους τις χρήσεις γης στις περιοχές Natura.

Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και αυτές οξύνονται μέσα σε ένα πλαίσιο ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και αδηφάγου κερδοφορίας από συγκεκριμένα συμφέροντα. Και αυτό μπορεί να γίνει από μια καλά ενημερωμένη κοινωνία και από τη θεσμοθέτηση λύσεων που αρμόζουν σε χρήσεις ήπιας ανάπτυξης που κατοχυρώνουν τις τοπικές κοινωνίες και την εντόπια παραγωγική δραστηριότητα.

Από αυτή την άποψη, θα έλεγα ότι δεν συμβάλλουν σε ένα τέτοιο στόχο συμπεριφορές πατρωνίας βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος απέναντι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ούτε βεβαίως συγκεντρώσεις αποδοκιμασίας των μελετητών πριν καν ανοίξει ο επιβεβλημένος διάλογος.

Οφείλουμε όλοι, μελετητές, κοινωνικοί φορείς, αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικές οργανώσεις, βουλευτές, να οργανώσουμε συγκροτημένα ένα νηφάλιο και με επιχειρήματα διάλογο, έτσι ώστε η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη να καταστεί πράγματι εργαλείο ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης._

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Νίκος Συρμαλένιος, κατέθεσε αναφορά στη Βουλή με θέμα: «Αίτημα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου -Παράρτημα Κυκλάδων, για την ανάγκη παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας διαβούλευσης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Π.Μ ) που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 στα νησιά των Κυκλάδων».

Δείτε επίσης