Νομιμοποίηση δια της…μονιμοποίησης για τα αυθαίρετα ξενοδοχείων και beach bars σε αιγιαλό και παραλία

απο Cyclades Open

Μόνιμα έως ότου γίνουν …νόμιμα καθιστά το υπουργείο Περιβάλλοντος τα αυθαίρετα beach bars και άλλες κατασκευές τουριστικών επιχειρήσεων ή/και επιχειρήσεων εστίασης ακόμα και στις ευαίσθητες ζώνες του αιγιαλού και της παραλίας με τις απανωτές αναστολές κατεδαφίσεων που θεσπίζει.

Την Τετάρτη με νέα τροπολογία που κατέθεσε – αυτή τη φορά σε νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – έδωσε για ακόμα μία φορά 6μηνη παράταση στην αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για όλες ανεξαιρέτως τις κατεδαφίσεις παράνομων κατασκευών, οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούν παρανομίες ξενοδοχείων, εστιατορίων – ταβερνών και beach bar με μοναδική προυπόθεση να προυπήρχαν του Μαρτίου του 2021.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως η αναστολή κατεδαφίσεων αφορά «έργα κάθε είδους που υφίστανται πριν τις 9 Μαρτίου 2021 και έχουν κατασκευαστεί σε αιγιαλό, παραλία, όχθη, παρόχθια ζώνη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης χρήσης αυτών».

Η νέα παράταση στην προθεσμία που έληξε στις 31 Οκτωβρίου αφορά το διάστημα έως τις 31 Μαρτίου 2023 φτάνοντας συνολικά την …προσωρινή νομιμότητα των εν λόγω κατασκευών στα 2 χρόνια.

Γίνεται μάλιστα για άλλη μία φορά με την επίκληση του κορωνοιού, ο οποίος εμφανίζεται στο νομοθετικό έργο κάθε φορά που πρέπει να δικαιολογηθεί μία κατά παρέκκλιση διαδικασία.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η νέα ρύθμιση έρχεται σχεδόν ένα μήνα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει δια άλλης τροπολογίας και την ατελή παραχώρηση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης» και εις βάρος του δημόσιου χώρου έως τις 15 Ιανουαρίου 2023.

Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα στον αιγιαλό, την παραλία και τις λοιπές περιοχές στην αιτιολογική έκθεση διαφαίνεται καθαρά η πρόθεση του νομοθέτη να αφήσει ορθάνοιχτο παράθυρο μόνιμης νομιμοποίησης. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι «τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα που περιόρισαν τη δράση της δόμησης κατέστησαν αδύνατη προσωρινά ή οδήγησαν την καθυστέρηση της νομιμοποίησης των εν λόγω έργων, με αποτέλεσμα να επίκειται η εκτέλεση των πρωτοκόλλων αυτών (κατεδάφισης) στο άμεσο μέλλον, καθώς η αναστολή εκτέλεσης που είχε χορηγηθεί έληξε στις 31/10/2022. Αναμένεται άλλωστε, μέσα στο προσεχές διάστημα, η αναμόρφωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που θα επιλύσει το ζήτημα σε μακροπρόθεσμη βάση».

Τονίζεται επίσης ότι σε συνθήκες κανονικότητας θα υπήρχε η δυνατότητα ομαλής διοικητικής διαχείρισης των έργων που εντάσσονται στη ρύθμιση, ενώ αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο νέας παράτασης τον προσεχή Μάρτιο σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο: «Πιθανολογείται ότι, μέχρι τις 31.3.2023 θα είναι δυνατή η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής και, μάλιστα, κατά προσαρμογή στις σύγχρονες συνθήκες, όπως θα έχουν αποτυπωθεί υπό εκπόνηση νομοθετικό πλαίσιο» αναφέρει.

Πηγή: Έθνος/Μαρία Λιλιοπούλου

Δείτε επίσης