Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil έβγαζε 6,3 εκατ. δολάρια κέρδος κάθε ώρα του 2022

απο Cyclades Open

Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε για το 2022 κέρδη ρεκόρ 56 δις δολαρίων. Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε αλλά το εξαρτημένο πολιτικό σύστημα αντιστέκεται σε νέους φόρους και νέους κανόνες

Κάθε ώρα, για ολόκληρο το 2022, η Exxon Mobil, ο αμερικάνικος κολοσσός στον τομέα των καυσίμων, έβγαζε κέρδος 6,3εκατ. δολάρια. Η εταιρία ανακοίνωσε για τη χρονιά που μας πέρασε το αδιανόητο κέρδος των 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το τεράστιο ποσό αποτελεί όχι μόνο ρεκόρ κερδών για την Exxon Mobil αλλά και ιστορικό υψηλό για κάθε «Δυτική» πετρελαϊκή εταιρία.

Γενικότερα οι μεγάλες εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα αναμένεται να ανακοινώσουν συνολικά κέρδη 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σπάζοντας κάθε ανάλογο ρεκόρ. Η Exxon συνέτριψε το ρεκόρ που είχε από το 2008 όταν είχε ανακοινώσει κέρδη 45,2 δις.

«Τα αποτελέσματά μας ωφελήθηκαν σαφώς από μια ευνοϊκή αγορά, όμως οι αντικυκλικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την πανδημία και στη διάρκειά της προσέφεραν την ενέργεια και τα προϊόντα που είχαν ανάγκη οι άνθρωποι όταν η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει και οι προμήθειες μειώθηκαν», δήλωσε ο Ντάρεν Γουντς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Exxon. Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις της Κάθριν Μίκελς, διευθύντριας του οικονομικού τομέα της εταιρίας. «Τα κέρδη μας και η ροή χρημάτων ήταν σημαντικά αυξημένα. Αυτό το αποτέλεσμα ήρθε ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Έναν συνδυασμό ισχυρών αγορών, ισχυρής απόδοσης, ισχυρής παραγωγής και πολύ καλού ελέγχου κόστους» τόνισε ο Μίκελς μιλώντας στο Reuters.

Τα 56 δις. δεν της… φτάνουν

To… εκπληκτικό είναι ότι η Exxon επιχειρεί να αυξήσει τα κέρδη των 56 δισεκατομμυρίων. Έχει μηνύσει ήδη την Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζοντας ότι ο φόρος που της επέβαλε το τελευταίο τρίμηνο του 2022 υπερβαίνει τη νόμιμη εξουσία της. Η εταιρία κλήθηκε να πληρώσει 1,3 δις δολάρια λόγω έκτακτης φορολόγησης και επιχειρεί να πάρει πίσω τουλάχιστον μέρος του ποσού.

Η ανακοίνωση των εξωφρενικών κερδών της Exxon επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών αλλά και τους κανόνες πάνω στους οποίους λειτουργεί η αγορά. Αυτοί οι Κολοσσοί δρουν ουσιαστικά ως ρυθμιστές στον τομέα της ενέργειας αλλά γενικότερα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Εκμεταλλευόμενες συγκυρίες και δημιουργώντας εικονικές κρίσεις εκτοξεύουν τα κέρδη τους ενισχύοντας αυτό που στην αργκό θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε «ασύδοτο καπιταλισμό». Ένα σύστημα που συγκεκριμένες εταιρίες συσσωρεύουν μονίμως πλούτο εις βάρος του κόστους και της ποιότητας ζωής της συντριπτικής πλειονότητας.

Αντίδραση από τον Λευκό Οίκο αλλά…

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε με ανακοίνωση του μιλώντας για εξωφρενικά κέρδη και την ανάγκη να προστατευτούν οι πολίτες και όχι οι εταιρίες.

«Οι τελευταίες αναφορές κερδών καθιστούν σαφές ότι οι εταιρείες πετρελαίου έχουν όλα όσα χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων κερδών ρεκόρ και χιλιάδων αχρησιμοποίητων αλλά εγκεκριμένων αδειών, για να αυξήσουν την παραγωγή. Όμως αντίθετα επιλέγουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα κέρδη για να γεμίσουν τις τσέπες των στελεχών και των μετόχων. Την ίδια ώρα οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων κατασκευάζουν τη μία δικαιολογία μετά την άλλη για να προστατεύσουν τις εταιρίες από οποιαδήποτε ευθύνη», ανέφερε ανακοίνωση της προεδρία των ΗΠΑ ενώ και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν με ανάρτηση του στο Twitter κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να ζητήσουν επιτέλους ευθύνες και τις εταιρίες να κάνουν το καθήκον τους.

Το πολιτικό σύστημα εξαρτάται και αντιστέκεται

Οι φωνές που ζητούν σκληρότερη φορολόγηση και ρύθμιση της αγοράς βρίσκουν μπροστά τους έναν αδιαπέραστο τοίχο. Κατά τη διακυβέρνηση Τραμπ οι ισχυρότερες εταιρίες (πετρελαϊκές ή μη) προστατεύτηκαν σε απόλυτο βαθμό. Ακολουθήθηκε πιστά το δόγμα του δικαιώματος στο κέρδος, όσο μεγάλο κι αν είναι αυτό, αλλά και η πολιτική της «μη επέμβασης» στην αγορά ενέργειας (και όχι μόνο).

Ελέγχοντας πλέον τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι έχουν τους ισχυρότερους δεσμούς με εταιρίες όπως η Exxon, αντιστέκονται σθεναρά στη νομοθέτηση για μεγαλύτερη φορολόγηση και αυστηρότερους κανόνες. Ακόμα όμως και μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα δεν είναι λίγοι εκείνοι που προστατεύουν τις πετρελαϊκούς κολοσσούς. Είναι αυτοί άλλωστε που δίνουν τεράστια ποσά στις προεκλογικές εκστρατείες και τους διατηρούν σε Βουλή και Γερουσία.  

Η ίδια η Exxon τώρα υποστηρίζει ότι η υπερφορολόγηση των κερδών δεν θα έχει τα αποτελέσματα που επιδιώκονται. «Οι συγκεκριμένοι φόροι είναι παράνομοι και μια κακή πολιτική. Το να φορολογήσουμε εκ νέου τα κέρδη θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσπαθείς να πετύχεις» υποστήριξε η Μίκελς και έχει κάθε λόγο να το κάνει…

Πηγή: Janus

Δείτε επίσης