Ο «αστεροειδής των Χριστουγέννων» πλησιάζει τη Γη – Πότε θα είναι ορατός [Video]

απο Cyclades Open

Ο «αστεροειδής των Χριστουγέννων», ένας διαστημικός βράχος με πλάτος έως 460 πόδια (150 μέτρα), θα περάσει από τη Γη και φέτος, κατά την εορταστική περίοδο.

Ο αστεροειδής, που δεν αποτελεί απειλή για τον πλανήτη, θα φτάσει σε απόσταση 420.000 μιλίων (680.000 χλμ.) την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου.

Αυτόν τον αστεροειδή με την κωδική ονομασία 2015 RN35 η επιστημονική κοινότητα τον έχει βαφτίσει «αστεροειδή Χριστουγέννων» και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αποφάσισε να οργανώσει ένα challenge καθώς θα εμφανιστεί λίγες μέρες πριν την γιορτή των Χριστουγέννων.

Η ESA καλεί επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες αστρονόμους να εντοπίσουν και να καταγράψουν εικόνες του περίφημου αστεροειδή. Ο διαστημικός βράχος θα είναι καλύτερα ορατός στον ουρανό του Νοτίου Ημισφαιρίου και στην Ευρώπη μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ESA ακόμη και μικρά τηλεσκόπια διαμέτρου 30 εκατοστών θα μπορούν να εντοπίσουν τον αστεροειδή και καλούν τους φίλους του Διαστήματος να χρησιμοποιήσουν το hashtag #ESAChristmasAsteroid στα social media για να αναρτήσουν το υλικό τους που θα είναι διαθέσιμο στο λογαριασμό @esaoperations της ESA στο Twitter.

«Δεν το λέμε πρόκληση χωρίς λόγο. Ο αστεροειδής 2015 RN35 δεν θα λάμψει στους ουρανούς όπως το αστέρι της Βηθλεέμ πριν από χιλιετίες», αναφέρει η υπηρεσία. «Μικρότερος από το Άγαλμα της Ελευθερίας, αυτός ο αστεροειδής είναι πολύ μικρός σε αστρονομικές κλίμακες» προσθέτει.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν από τι είναι φτιαγμένος, πόσο μεγάλος είναι ή αν περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του, έτσι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης, δεν γνωρίζουν την τροχιά του, αλλά τουλάχιστον έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν θα χτυπήσει τη Γη τον επόμενο αιώνα.

Πηγή: ieidiseis.gr

📸Chris Henry/Unsplash

Δείτε επίσης