Ο Μανόλο, ο Αντετοκούνμπο, ο Arsad κι ένα διπλοπαρκαρισμένο αυτοκίνητο στην Αμοργό

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Η είδηση όπως δημοσιεύτηκε στη σελίδα “Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό” έχει ως εξής:

“Στις 8/8/24 ο μετανάστης εργάτης Ι.Κ. πάρκαρε το όχημα του στο parking, πίσω από το γραφείο που εργάζεται, στην Αμοργό, για να μεταβεί για ελάχιστο χρόνο στη τουαλέτα. Πάνω στην βιασύνη του, δεν πρόσεξε ότι είχε παρκάρει πίσω από το όχημα της εισαγγελέως Ελένης Σκεπαρνιά.

Επιστρέφοντας να πάρει το όχημα του και να φύγει, τον περίμενε η συγκεκριμένη κυρία και μόλις έφτασε κοντά της και αντιλήφθηκε ότι το συγκεκριμένο όχημα ανήκε σε εκείνον, άρχισε να φωνάζει και να του μιλάει υποτιμητικά αποκαλώντας τον «μαύρο» και απειλώντας ότι θα τον κλείσει φυλακή. Ενώ και ο σύζυγός της απειλούσε τον μετανάστη με χειροδικία.

Παρά το γεγονός ότι ο Ι.Κ. απολογήθηκε, εκείνη συνέχισε να του μιλάει υποτιμητικά και να τον εμποδίζει να πάρει το αυτοκίνητο του από το σημείο, ενώ παράλληλα μιλούσε με αστυνομικούς στο τηλέφωνο και τους έλεγε να έρθουν να τον συλλάβουν κι ότι θα γνωστοποιήσει το γεγονός στην εισαγγελία της Νάξου. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί από αστυνομικούς ο μετανάστης και να κρατηθεί για πολλές ώρες στο τμήμα μέχρι να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος ως την εκδίκαση του αυτοφώρου. Το θύμα έχει προχωρήσει σε καταγγελία για ρατσιστική συμπεριφορά και εξύβριση στην αστυνομία. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και ρατσιστική συμπεριφορά της εισαγγελέως. Απαιτούμε παύση όλων των κατηγοριών για τον μετανάστη εργάτη και την καταδίκη της εισαγγελέως με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cyclades Open στην μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλλε ο εργαζόμενος εξιστορεί τα παραπάνω γεγονότα με λεπτομέρειες. Μεταξύ άλλων αναφέρει τις απειλές για ξυλοδαρμό που δέχτηκε από τον άνδρα που συνόδευε την κυρία εισαγγελέα όπως “κάτσε κάτω αράπη, θα σε σπάσω στο ξύλο”, αλλά και τον εκφοβισμό από την ίδια λέγοντας του πως είναι “ξένος και ο ελληνικός λαός τον ταΐζει και πως “θα πάει φυλακή”.

Η συγγνώμη του δεν φάνηκε αρκετή προκειμένου να κατευνάσει τον όποιο θυμό ή αγωνία μπορεί να νιώσει κάποιος που βλέπει το όχημά του αποκλεισμένο από κάποιο άλλο, έτσι ο άνθρωπος αυτός οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο τμήμα.

Όλα αυτά για ένα διπλοπαρκάρισμα, σε μια περίοδο που το κυκλοφοριακό στα νησιά προκαλεί “εμφράγματα” και η περιπέτεια της στάθμευσης των οχημάτων αποτελεί… ταινία μικρού μήκους! Η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο peak της και η χώρα μας υποδέχεται τους επισκέπτες της, χωρίς να λογαριάζει χρώμα, φυλή ή θρησκεία. Μόνο το χρήμα. Αυτό τα γεφυρώνει όλα.

Αλήθεια, τι μας κάνει να θέλουμε να μειώσουμε έναν άνθρωπο λόγω του διαφορετικού του χρώματος και από θέση εξουσίας να τον ισοπεδώσουμε; Ας μην γελιόμαστε, πολλές φορές αρκεί μόνο το γεγονός πως απλώς είμαστε λευκοί, δεν χρειάζεται να κατέχουμε άλλη εξουσία. για να το πράξουμε Γιατί ένας μετανάστης-μήπως εμείς δεν έχουμε υπάρξει φτωχοί μετανάστες σε δύσκολους καιρούς;-πρέπει να θεωρείται εκ προοιμίου εγκληματίας και να συμπεριφερόμαστε σ’ αυτόν με τόσο μειωτικό, απαξιωτικό τρόπο χωρίς το παράπτωμα του να είναι ανάλογο της συμπεριφοράς μας; Γιατί απεχθανόμαστε τόσο πολύ κάτι που τυχαία δεν είμαστε; Τί θα συνέβαινε αν ήταν κάποιος άλλος στη θέση του;

Μέρες παράξενες, άχαρες μέρες…

Οι μέρες τελευταία κυλούν δύσκολα και άχαρα. Οι ειδήσεις κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι και η ανθρωπότητα μοιάζει άλλοτε σαν να έχει παραδοθεί στη μοίρα της και πότε σαν να προσπαθεί να σηκώσει ανάστημα, όχι πάντα με απόλυτη επιτυχία. Η ανθρωπότητα, το κλίμα, το νερό, ο πλανήτης, οι πόλεμοι και οι σφαγές, η οικονομία, η κρίση ένας κλοιός σφίγγει γύρω μας καθημερινά πιέζοντας την ανάσα μας.

Υπάρχουν όμως μικρές οάσεις που δροσίζουν την ελπίδα που έχει καταρρεύσει και της δίνουν μερικές ανάσες. Αυτή τη φορά η ελπίδα φαίνεται να ζωντάνεψε μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που φτάνουν σήμερα στο τέλος τους. Στην τελετή λήξης ένας από τους σημαιοφόρους της ελληνικής ομάδας θα είναι ο Εμμανουήλ Καραλής.

Ο “Μανόλο”, όπως τον αποκαλούμε οι περισσότεροι, δέχονταν για χρόνια την ρατσιστική συμπεριφορά του ίδιου του προπονητή του. Γιατί δεν ήταν… ολόκληρος Έλληνας, αλλά μόνο ο μισός, ο άλλος μισός ήταν από την Ουγκάντα. Γιατί το χρώμα του ήταν σκούρο. Ο αθλητής του επί κοντώ και πλέον Ολυμπιονίκης κατήγγειλε όσα συνέβησαν, πέρασε δια πυρός και σιδήρου και κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες κρατώντας την ελληνική σημαία. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων γιόρτασε μαζί του σαν να ήταν το μετάλλιο χρυσό, όχι χάλκινο γιατί ο Μανόλο είναι ολόχρυσος ως αθλητής και ως άνθρωπος.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ο ένας από τους δυο σημαιοφόρους στην τελετή έναρξης των Αγώνων. Η ιστορία του δεν είναι απλώς γνωστή, έγινε ακόμα και ταινία. Γεννήθηκε στην Ελλάδα από γονείς νιγηριανούς μετανάστες. Πέρασε τα πάνδεινα και τώρα καμαρώνουμε όλοι τον Γιάννη που δοξάζει την Ελλάδα στο NBA. Πριν απ’ αυτό ο Γιάννης ήταν ένας Νιγηριανός που όμως γεννήθηκε στην Ελλάδα, πήγε σχολείο εδώ και ζούσε εδώ, αλλά δεν θεωρούνταν Έλληνας.

Ο Arsad Nadeem είναι από το Πακιστάν. Πλέον είναι χρυσός Ολυμπιονίκης καθώς το ακόντιο του έφτασε τα  92.97 μέτρα στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι σημειώνοντας νέο Ολυμπιακό ρεκόρ.

Κι αυτή είναι η ιστορία του:

Πρόκειται για ένα πάμφτωχο παιδί που ξεκίνησε σαν παίκτης του Κρίκετ, το εθνικό σπορ του Πακιστάν, και που με την προτροπή του αδερφού του στράφηκε στον ακοντισμό, τον οποίο δεν είχαν ούτε ακουστά ως άθλημα οι συμπατριώτες του.

Τα πρώτα του χρόνια στο άθλημα ήταν δραματικά. Για ακόντιο, ούτε λόγος, χρησιμοποιούσε ένα αυτοσχέδιο κατασκεύασμα από ξύλα μπαμπού δεμένα γύρω γύρω με σχοινί για να έχει περισσότερο βάρος. Οι προπονήσεις του γίνονταν σε ένα γήπεδο Κρίκετ. Οι συγχωριανοί του, αυτοί που δεν γνώριζαν καν το άθλημα, γνώριζαν όμως και πίστευαν στις δυνατότητες του Arsad, τον στήριξαν οικονομικά από το υστέρημά τους για να προπονείται και να μπορεί να ταξιδεύει σε άλλες πόλεις για αγώνες.

Ο Arsad Nadeem όμως σύντομα άρχισε να ξεχωρίζει. Πέρυσι κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Για να αγοράσει ένα ακόντιο, για την προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χρειάστηκε να κάνει έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτός που ανταποκρίθηκε και τον βοήθησε να αποκτήσει ένα ακόντιο της προκοπής, ήταν ο Ινδός Neeraj Chopra, (χρυσός ολυμπιονίκης στον ακοντισμό στο Τόκιο), αποδεικνύοντας πως ο σεβασμός και η φιλία μεταξύ δύο συναθλητών, ξεπερνά εθνικά σύνορα, φυλές και θρησκείες.

Μια ιστορία με όμορφο τέλος.

Την ιστορία του Ι.Κ. δεν την γνωρίζουμε. Αν τύχει όμως ποτέ και ο Arsad Nadeem βρεθεί στην Ελλάδα, θα πρέπει να προσέχει να μην διπλοπαρκάρει βιαστικά. Αν δεν είναι τυχερός να τον αναγνωρίσει κάποιος φίλαθλος, μπορεί να καταλήξει στο αστυνομικό τμήμα λόγω του χρώματος του δέρματός του. Και τότε αυτό θα αποτελεί είδηση και μάλιστα viral.

Δείτε επίσης