«Ο μπούσουλας είναι που στρέφει ή το καράβι;»

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Είναι γνωστό πως την δεκαετία του 1970 -και αργότερα- εμφανίστηκε μια ιδιοτροπία που γενικεύτηκε . Η ιδιοτροπία ήθελε ο δίσκος να παίζει ανάποδα, προκειμένου να αποκαλυφθεί ένα κρυφό μήνυμα, που δεν μπορούσες ν’ ακούσεις όταν ο δίσκος έπαιζε κανονικά στο πικ-απ.
Δεκαετίες αργότερα κι ενώ το ημερολόγιο έδειχνε 22-02-2022, καρκινική γραφή που διαβάζεται το ίδιο όπως κι αν την αναγνώσεις, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ξεκίνησε, στις 2 μετά το μεσημέρι, η συνέντευξη τύπου του δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανού.

Ουδείς απ’ όσους την παρακολούθησαν δεν είναι σε θέση με ακρίβεια, ν’ απαντήσει αν η συνέντευξη «έπαιζε» κανονικά ή ανάποδα στην αίθουσα και ποιο ήταν τελικά το κρυφό ή φανερό «μήνυμα» που μεταδόθηκε.
Ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου μπορεί ν’ ακούστηκε, ως φράση, πολλές φορές στην αίθουσα, αφού γι’ αυτό το θέμα γινόταν η συνέντευξη, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν, να αποκωδικοποιηθεί το μυστικό της… «ανταρσίας» του δήμου μας, ούτε να καταστεί σαφές το μήνυμα που μετέφερε.

Η αλήθεια είναι πως απ’ αυτή την συνέντευξη περίμενα τα πάντα. Περίμενα να γίνει όπως είχε προγραμματιστεί ή ν’ ακυρωθεί την τελευταία στιγμή, να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια ή να παραμείνει συγκεχυμένη και σε αναζήτηση, να τεθούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους ή να είναι χωρίς ερωτήσεις, μια απλή ενημέρωση δηλαδή κ.α.

Α’ μέρος: Εισήγηση δημάρχου Δημήτρη Λιανού

Η συνέντευξη ξεκίνησε, οι ερωτήσεις έγιναν, ωστόσο δεν έφυγα ούτε πιο σοφή από τις απαντήσεις, ούτε πιο κατατοπισμένη για τους λόγους που ο δήμαρχος πείστηκε να μπει στον ΦΟΔΣΑ, αλλά αποφάσισε να παραιτηθεί και βγήκε, γιατί δημιουργήθηκε όλη αυτή η κόντρα που έχει δημιουργηθεί, γιατί ζήτησε την εξαίρεση του δήμου από τον νόμο με την οποία ουδείς ασχολήθηκε από την κυβέρνηση, γιατί επέμενε πως έπρεπε να λάβει ο δήμος την χρηματοδότηση για να δημοπρατήσει την ΜΕΑ κ.ο.κ.

Εν ολίγοις ο δήμαρχος δεν τεκμηρίωσε τίποτα απ’ όσα είπε και απ’ όσα απάντησε στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις που δέχτηκε. Η συνέντευξη παλινδρομούσε, γινόταν δυσνόητη, ο κ. Λιανός «ανέτρεχε στη μνήμη μας», προφανώς για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την απάντηση, ως παραδείγματα χρησιμοποιούσε άλλους δήμους που δεν ονομάζονταν, αλλά κάτι παρόμοιο έκαναν με το δικό μας, ο ΦΟΔΣΑ δεν είχε προσωπικό και πως θα έκανε δουλειά και άλλα παρόμοια.

Ακούσαμε για νούμερα, ποσά, τόνους, αριθμό κατοίκων, αλλά οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε τίποτα καθώς θα πρέπει να συνδεθούν και με άλλα στοιχεία για να ολοκληρωθεί η εικόνα και η προσέγγιση σ’ ένα θέμα.

Β’ μέρος: Ερωτήσεις/Απαντήσεις

Ωστόσο μάθαμε πως ο συγκεκριμένος νόμος είναι παράλογος(!!!), πως η ΜΕΑ άργησε να γίνει και εμείς βιαζόμασταν να γίνει, πως θέλαμε να την δημοπρατήσουμε εμείς αλλά τελικά τα έργα τα κάνει η Περιφέρεια και για μην το κουράζω, όλα αυτά που έχουν ειπωθεί ξανά και ξανά στα δημοτικά συμβούλια και σε συνεντεύξεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Εκτός αν όλοι οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι που ήμασταν εκεί, ήμασταν άσχετοι με το θέμα, πράγμα που δεν προκύπτει απ’ τις ερωτήσεις που θέσαμε. Το αντίθετο μάλιστα. Γνωρίζαμε το θέμα πολύ καλά και άπαντες ήμασταν καλά πληροφορημένοι.

Όταν ξεκινάς, ως δημοτική αρχή, μια “σταυροφορία” μόνη χωρίς σαφές σχέδιο και στόχο για να διεκδικήσεις κάτι, χωρίς σαφή επιχειρήματα, όταν είσαι «ενωμένος στον στόχο» (!!!), αλλά αποτέλεσμα επιθυμητό δεν προκύπτει και άκρη δεν βγαίνει, όταν απομονώνεσαι και επιπλέον αυτό έχει αντίκτυπο στο ίδιο το νησί, τότε κάτι δεν κάνεις καλά, κάπου υπάρχει πρόβλημα ή λάθος και κυρίως κάτι λείπει. Γιατί υπάρχει αυτή η αίσθηση. Πως λείπει ένα κομμάτι απ’ το παζλ, που αν υπήρχε, η εικόνα θα ολοκληρώνονταν και όλα θα έμπαιναν στη θέση τους και όλα θ’ αποκτούσαν νόημα.

Όπως κι αν «έπαιξε» λοιπόν η συνέντευξη, «μήνυμα» δεν αποκαλύφθηκε και όλα παρέμειναν όπως τα γνωρίζαμε όσον αφορά το θέμα ΦΟΔΣΑ. Η συνέντευξη δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο, τίποτα ουσιαστικό, ούτε παρείχε εξηγήσεις και τεκμήρια για όλα όσα έχουν συμβεί.

Ωστόσο υπήρχε και κάτι εντυπωσιακό όσον αφορά την εικόνα. Κι αυτό ήταν το γεγονός πως ο δήμαρχος ήταν μόνος του στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Κανείς δεν βρισκόταν δίπλα του, όχι για να τοποθετηθεί επί του θέματος, αλλά επικοινωνιακά έστω, να δώσει την εικόνα πως υπάρχει η στήριξη της παράταξης στο πρόσωπό του.
Επικοινωνιακό ατόπημα;
Κάποιο μήνυμα ίσως;
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

* Ο τίτλος δανεισμένος, από τον στίχο του ποιήματος του Νίκου Καββαδία “Kuro Siwo”.

Δείτε επίσης