Ο νέος ρατσιστής θα μοιάζει νορμάλ όσο ποτέ, δεν τόλμησε, στο παρελθόν

απο Cyclades Open

Σύντομα τα τατουάζ, οι πετρωμένοι δικέφαλοι, τα ξυρισμένα κρανία θα είναι παρελθόν. Η νέα γενιά ρατσιστών, εθνικιστών, φασιστών θα έχει φρεσκολουσμένες φράντζες, θα φορά καλοσιδερωμένα πουκάμισα, θα προτιμά τα καθαρά πετροπλυμένα τζιν. Η εικόνα του μπαρουτοκαπνισμένου ακροδεξιού σκίνχεντ δεν έχει να προσφέρει πια τίποτα στο απεχθές κίνημα. Η νέα γενιά του ακραίου συντηρητισμού θα είναι περισσότερο επικίνδυνη, γιατί απλά δεν θα μοιάζει σε εκείνη που κληρονομεί.

Στο φινάλε της Χρυσής Αυγής είχε γίνει φανερό ότι ο τρόπος λειτουργίας της, η εξτρεμιστική της πρακτική ήταν βαρίδι ακόμα και για τα προβεβλημένα της μέλη. Φαντάζει αντιφατικό και όμως το τέλος της ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή για το ακροδεξιό κίνημα που, πια, δεν παρουσιάζεται με τους ίδιους αντισυστημικούς όρους που το έκανε στο παρελθόν. Οι νέοι εθνικιστές δεν θα είναι, μόνο, οι κοινωνικά απόκληροι, οι χωρίς ελπίδα άνεργοι, οι γενικώς περίεργοι. Είναι σαν το μάθημα να έγινε πάθημα. Ο νέος ρατσιστής, ο νέος φασίστας θα είναι ο διπλανός σου στο κλαμπ. Δεν θα έχει πρόβλημα να χορέψει με μουσική που έχει ρίζες στην Αφρική. Όσο και αν σου φανεί περίεργο θα καλοδέχεται τη διαφορετικότητα. Θα μπαίνει σε διάλογο με τον ιδεολογικό του εχθρό. Κατά μία έννοια ο νέος ρατσιστής θα μοιάζει μαζί σου όσο ποτέ στο παρελθόν. 

Το νέο προφίλ του Έλληνα εθνικιστή δεν είναι Ελληνικό. Η Ιταλία δίνει έμπνευση. Πρόεδρος του ιταλικού νεοφασιστικού κόματος είναι ο δοκιμασμένος Ιταλός φανατικός Ρομπέρτο Φιόρε. Ο ηγέτης της Forza Nuova δεν μοιάζει σε τίποτα στον δικό μας λίντερ, πρόσφατα καταδικασθέντα, Νίκο Μιχαλολιάκο. Ο Φιόρε θυμίζει περισσότερο κοσμοπολίτη παίχτη καζίνο παρά ιδιοκτήτη μπακάλικου. Ο Ιταλός πολιτικός, καθόλου τυχαία, δηλώνει ευθέως φασίστας. Έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στη Βρετανία. Εκεί ήρθε κοντά με τον αντιπρόεδρο του APF Νικ Γκρίφιν που δηλώνει, το αναμενόμενο, αρνητής του ολοκαυτώματος. Αν υπήρχε φασιστόμετρο ο Φιόρε θα ήταν στην κορυφή του. Ακόμα και το ο ακραίο Βρετανικό Εθνικό Μέτωπο τον απέβαλε από τις τάξεις του κατηγορώντας τον ως εξτρεμιστή. Ο Φιόρε στέκεται ως συνεχιστής μιας ιστορικής μνήμης που βύθισε την Ιταλία στο σκοτάδι. Όσο το θέμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας παραμένει επίκαιρο εκείνος είναι πάντα για να σπείρει μίσος. Το ελεγχόμενο χάος του πάει πολύ.

Το APF (Alliance for Peace and Freedom), μια πλατφόρμα ακροδεξιών, ξενοφοβικών πολιτικών προσωπικοτήτων. Η διακήρυξη του APF έχει πραγματικά ενδιαφέρον κυρίως γιατί δεν παρουσιάζει πουθενά τις ιστορικές του αναφορές και ρίζες. Δεν υπάρχουν αναφορές στο χιτλερικό παρελθόν. Δεν υπάρχουν οι λέξεις φόβος, αντεπίθεση, μάχη. Το αντίθετο. Το APF  παρουσιάζεται ως φορέας που θέλει να συντηρήσει τις κοινές μας ευρωπαϊκές παραδόσεις και χριστιανικές αξίες. Το πιο ενδιαφέρον, εντός του μανιφέστου, είναι ο διαχωρισμός του ρατσισμού σε αρνητικό και θετικό. Κάτι σαν να λέμε δημιουργικό και παθολογικό άγχος. Το APF θεωρεί πως υπάρχει περιθώριο, μέσω διαλόγου, να λυθούν τα ιστορικά προβλήματα που έχουν υπάρξει κατά καιρούς σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Τι;

Οι νέοι ρατσιστές είναι εδώ. Η γκαρνταρόμπα άλλαξε. Το ύφος εξευγενίστηκε. Όμως είναι εδώ. Μην τους καλωσορίσεις ποτέ.

Πηγή: Fragile

Δείτε επίσης