Ο Πελέ και η μεγάλη απόδραση των 11…μια ταινία για το ποδόσφαιρο και όχι μόνο

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Νησιωτική επαρχία, αρχές δεκαετίας του ’80, στο Φιλώτι της Νάξου. Η ηλικία παιδική και η μνήμη γεμάτη από άπειρα νεροφαγωμένα σκαλοπάτια, καλντερίμια κι ασπρόμαυρες μνήμες τηλεόρασης. Θα πρέπει να ήταν σούρουπο μετά το παιχνίδι με τα παιδιά της γειτονιά ή κάποια επίσκεψη στη γιαγιά ίσως, γιατί με θυμάμαι ν’ ανηφορίζω προς το σπίτι ανεβαίνοντας τα σκαλιά με σκοπό να παρακολουθήσω ταινία στην τηλεόραση, με τον μικρότερο σε ηλικία γείτονά μου που συνήθως κατεβαίναμε μαζί τα πρωϊνά για το σχολείο.

Δεν θυμάμαι πως έμαθα για την συγκεκριμένη ταινία, αν και πολλοί τρόποι δεν υπήρχαν τότε που τα κανάλια ήταν δυο, η εικόνα ασπρόμαυρη, γιατί λεφτά για έγχρωμη πολυτέλεια δεν υπήρχαν. Το πρόγραμμα το μάθαινες από την παρουσιάστρια σε δόσεις, μέσα στη μέρα ή ξόδευες κάποιες δραχμές για να το πληροφορηθείς, μεταξύ άλλων αναγνωσμάτων σχετικών, από το περιοδικό “Ραδιοτηλεόραση”.

Περιμέναμε λοιπόν να ξεκινήσει “Η μεγάλη απόδραση των 11” όπου επίκεντρο της προσοχής μας ήταν ένας ποδοσφαιριστής που τον έλεγαν Πελέ.

Η ταινία εξελίσσονταν με την αγωνία να κορυφώνεται όσο η πλοκή προχωρούσε. Ταυτόχρονα μέσα μου φούντωνε ενα αίσθημα που μ’ έπνιγε γιατί μέσα σ’ όλο αυτό που έβλεπα μπλέκονταν κι άλλες ιστορίες που οδηγούσαν μέσα απ’ τους φρεσκοανοιγμένους δρόμους του παιδικού μυαλού μου σ’ ένα συμπέρασμα: Αδικία.

Έτσι δεν θα ξεχάσω ποτέ την αγωνιώδη προσπάθεια του Πελέ στην ταινία με τις ντρίμπλες να διαδέχονται η μία την άλλη κι εκείνος-τραυματισμένος όπως κατάλαβα αργότερα-με το ένα χέρι στο στέρνο να διατρέχει το γήπεδο μέχρι εκείνο το μαγικό ψαλίδι που έφερε την μπάλα στα δίχτυα των ναζί σημειώνοντας γκολ!

Κάπως έτσι έγινε η…”γνωριμία” μου με τον Πελέ που μετά μεγαλώνοντας αναζήτησα περισσότερες πληροφορίες τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ταινία.

Ο θρυλικός Πελέ έφυγε χτες από την ζωή σκορπίζοντας παγκόσμια θλίψη. Θα μείνει όμως στην ιστορία ως ένας από του μεγαλύτερους παίκτες που πέρασαν ποτέ από τα γήπεδα. Κι εκείνη η ταινία θα θυμίζει πάντα πως ο αγώνας απέναντι στους ναζί και στους θαυμαστές τους θέλει επιμονή, προσήλωση, κόπο και μαεστρία μέχρι να δεις τον στόχο να πετυχαίνει, όπως το γκολ του Πελέ στα δίχτυα στην ταινία του Τζον Χιούστον. Μια ταινία που ακόμα και σήμερα θεωρείται μια από τις κορυφαίες με θέμα το ποδόσφαιρο.

Η σκηνή απ’ την ταινία:

Η ταινία

Μια ομάδα αιχμαλώτων σε γερμανικό στρατόπεδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πρόκειται να παίξει αγώνα επίδειξης απέναντι στους Ναζί. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στην Γερμανία και μια επίλεκτη ομάδα κρατουμένων από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη θα αποτελέσει μια ευκαιρία για απόδραση αλλά και αντίσταση κατά των Ναζί…κι αυτό που προορίζεται όμως για όχημα ναζιστικής προπαγάνδας θα καταλήξει σε λυτρωτικό θρίαμβο για τους συμμάχους .

Παίζουν: Amidou, Anton Diffring, Bobby Moore, Carole Laure, Daniel Massey, Kazimierz Deyna, Max von Sydow, Michael Caine, Michael Wolf, Osvaldo Ardiles, Pelé, Sylvester Stallone, Tim Pigott-Smith

Δείτε επίσης