Ο Tollund Man, που μοιάζει σα να κοιμάται εδώ και 2.400 χρόνια

απο Cyclades Open

Η συγκομιδή τύρφης απ’ το υπέδαφος του βάλτου ήταν μια τακτική δουλειά για τα αδέλφια Βίγκο και Έμιλ, στο μικρό χωριό Τόλουντ της Δανίας. Κάθως έσκαβαν, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα σοκαριστικό θέαμα, που αναδύθηκε κάτω από την τύρφη: ήταν το πτώμα ενός άνδρα, με ένα δερμάτινο σχοινί γύρω απ’ το λαιμό του και μια παράξενη γαλήνια έκφραση.

Το σώμα φαινόταν τόσο καλά διατηρημένο, που τα αδέρφια νόμιζαν ότι είχαν ανακαλύψει κάποιο θύμα δολοφονίας. Το ίδιο και η αστυνομία. Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Κοπεγχάγης, όμως μετά από εξέταση συμπέρανε ότι το πτώμα ήταν άνω των 2.400 ετών και πιθανότατα αποτελούσε θύμα τελετουργικής θυσίας από την Εποχή του Σιδήρου, στο Bjældskovdal της Δανίας. Είχε πεθάνει διά απαγχονισμού και στη συνέχεια θάφτηκε στο βάλτο. Οι γιατροί εκτιμούν ότι ήταν περίπου 40 ετών όταν πέθανε.

Το σώμα του ήταν τόσο καλά διατηρημένο – το χαμηλό οξυγόνο και η υψηλή οξύτητα προσδίδουν στους βάλτους μια ανυπέρβλητη φυσική ιδιότητα συντήρησης – που ακόμη και μετά από 2.400 χρόνια, οι επιστήμονες μπορούσαν ακόμα να πάρουν τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Το πιο ασύλληπτο απ’ όλα είναι ότι η εξέταση στο στομάχι και το έντερο επέτρεψε στους επιστήμονες να ανακαλύψουν και το τελευταίο γεύμα του! Ήταν ένα είδος χυλού από λαχανικά και 40 είδη σπόρων (βασικά από κριθάρι, κρόκο και λιναρόσπορο) και ψάρι. Από το στάδιο της πέψης εξήχθη το συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος είχε φάει 12 έως 24 ώρες πριν από το θάνατό του.

Τα αρχικά σενάρια για το θάνατο του ήταν τέσσερα: αυτοκτονία, δολοφονία, εκτέλεση ως εγκληματία και ανθρώπινη θυσία. Επικρατέστερο είναι το τέταρτο, λόγω της διευθετημένης θέσης του σώματος του και του γεγονότος ότι τα μάτια και το στόμα του ήταν κλειστά.

Οι μελετητές το θεωρούν ως το πιο θεαματικό σώμα που βρέθηκε ποτέ. «Φαίνεται σαν ένα άτομο που κοιμάται. Κοιτάζοντας τον νομίζεις ότι ανά πάσα στιγμή θα ξυπνήσει και θα σου μιλήσει», λέει ο Όλε Νίλσεν, διευθυντής του Μουσείου του Σίλκενμποργκ, όπου βρίσκονται τα λείψανα. «Δεν πρόκειται όμως να το κάνει, οπότε πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να τον γνωρίσουμε…»

Πηγή: fractalart facebook

Δείτε επίσης