Οι Λευκαδίτες υπερασπίζονται το Κάστρο τους: «Τα πρώτα μας τα μπάνια τα κάναμε εκεί…»

απο Cyclades Open

Ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της Λευκάδας συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 600 κατοίκων κάθε ηλικίας, φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα για την ιδιωτικοποίηση της ευρύτερης περιοχής του Κάστρου, με επίκεντρο την παραλία, το Τουριστικό Περίπτερο και τα κτίρια του παλιού συνεταιρισμού οινοπαραγωγών του νησιού, του λεγόμενου ΤΑΟΛ.

Οι εκφοβιστικές αγωγές που άσκησε η εταιρεία NOTION που διεκδικεί την περιοχή εναντίον δύο πολιτών που εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση, όπως και τα εξώδικα και η προσφυγή της εταιρείας στην αποκεντρωμένη διοίκηση εναντίον του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου επειδή «τόλμησαν» να συζητήσουν το θέμα όπως απαιτούσε μια σημαντική μερίδα των κατοίκων της Λευκάδας, κινητοποίησε το βράδυ του Σαββάτου, ένα μεγάλο πλήθος Λευκαδιτών.

Η συγκέντρωση έγινε στον Άγιο Μηνά και ακολούθησε πορεία μέχρι την παραλία, συνεχίστηκε επί της οδού Άγγελου Σικελιανού και από το κτίριο της Φιλαρμονικής επέστρεψε στην κεντρική πλατεία.

«Στη Λευκάδα θα νικήσει η δημοκρατία, όχι αγωγές μηνύσεις και τρομοκρατία», «Όχι στην ιδιωτικοποίηση, το Κάστρο ανήκει στον λαό» και «Τα πρώτα μας τα μπάνια τα κάναμε εκεί…» ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο.

Διοργανωτές και συμμετέχοντες σχεδόν όλοι οι συλλογικοί φορείς του νησιού: Η Πρωτοβουλία για τη διάσωση του Κάστρου, η συλλογικότητα Ελεύθερες Παραλίες, η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας, η Πρωτοβουλία Αγροτών Λευκάδας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο ΠΕΣ Αγ. Νικήτα, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Εξάνθειας, Καλαμιστίου, Μελάνυδρος Νεοχωρίου, Απόλπαινας, η Νέα Χορωδία Λευκάδας, το Εργατικό Κέντρο, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου κ.ά.

Το κίνημα των κατοίκων της Λευκάδας φέρνει τη δημοτική αρχή του νησιού προ δύσκολων, αλλά αναπόδραστων αποφάσεων για το μέλλον της αμφιλεγόμενης ιδιωτικοποίησης, εναντίον της οποίας άλλωστε εκκρεμούν και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εκτενές ρεπορτάζ και φωτογραφίες ενημερωτική ιστοσελίδα της Λευκάδας aromalefkadas.gr

Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών και το Άρωμα Λευκάδας

Δείτε επίσης