Οι Μικροί Ξεναγοί επιστρέφουν δριμύτεροι

απο Cyclades Open

Επειδή «Γνωρίζω σημαίνει εκτιμώ» η έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης με τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα πρότυπα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας και τους μικρούς ξεναγούς με τη μεγάλη φήμη, άνοιξε ξανά τις πόρτες της για παιδιά ηλικίας από 7 έως και 12 ετών, το Σάββατο 14 Μαΐου 2022.

Αυτή η «κυψέλη» πολιτισμού θα λειτουργήσει για άλλη μια φορά με παιδαγωγούς, υπό την καθοδήγηση της αρχαιολόγου κας Μαρίας Ρώτα.

Μέσα από διάφορες δράσεις εκπαίδευσης και διασκέδασης δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης της πολιτιστικής συνείδησης και του χαρακτήρα των μικρών παιδιών, ενεργοποιώντας διαύλους επικοινωνίας του σήμερα  με το παρελθόν, καλλιεργώντας  παράλληλα την αγάπη για τον τόπο τους και για την αδιάσπαστη ιστορική μας συνέχεια.

Στον ανανεωμένο χώρο της έκθεσης, ξετυλίγεται η εικόνα μιας πρωτοποριακής πρωτοβουλίας πολλών ετών και ένας θεσμός με τίτλο «ΜΙΚΡΟΣ ΞΕΝΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ» που έχει αποσπάσει θαυμασμό και πλήθος συγχαρητηρίων Ελλήνων αλλά και ξένων προσωπικοτήτων, όπως και το έντονο ενδιαφέρον του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

Τα προγράμματα θα πραγματοποιούνται στον 1ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, κάθε Σάββατο (60’ λεπτά). Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 2 ½ μήνες και τα τμήματα θα είναι ολιγομελή (8 παιδιά).

Το Σάββατο, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, συναντήθηκαν για πρώτη φορά τα παιδιά που θα συμμετάσχουν φέτος στο πρόγραμμα των «Μικρών Ξεναγών» που τόσο πολύ έχει αγαπηθεί όλα αυτά τα χρόνια από κατοίκους κι επισκέπτες της Σύρου. Τα παιδιά, τους γονείς και τους κηδεμόνες τους, υποδέχθηκαν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Αλίκη Λεονταρίτη και η κα. Μαρία Ρώτα η οποία από την πρώτη στιγμή έχει υπάρξει η «ψυχή» του συγκεκριμένου θεσμού. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι δύο εθελοντές εκπαιδευτικοί, ο κ. Νίκος Γουτσίκας και η κα. Βιργινία Μπριλάκη που υπό την καθοδήγηση της κας Ρώτα θα αναλάβουν τον φετινό κύκλο δράσεων, όπως επίσης και η κα. Λίζα  Μπατζάκη. Αφού έγιναν και οι εγγραφές, στο τέλος της εκδήλωσης τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης κάνοντας μια πρώτη γνωριμία με το χώρο.

Η εκπαίδευση των παιδιών ξεκινά με τον Κυκλαδικό πολιτισμό Σύρος – Κέρος, συνεχίζει με τη δημιουργία της Άνω Σύρου και τελειώνει με το θαύμα της νεοκλασικής Ερμούπολης. Στα μαθήματα αυτά, που συχνά θα γίνονται εκτός έκθεσης και σε διάφορους εξωτερικούς χώρους, θα προσκαλούνται συχνά άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Επίσης, θα υπάρχει μια διαρκής συνεργασία με τους Μικρούς Ξεναγούς της Άνω Σύρου με ανταλλαγή πληροφοριών κι επισκέψεων.

Ο θεσμός, πλέον, των Μικρών Ξεναγών που έχει ξεκινήσει από το 1993 με δράσεις που στοχεύουν στην προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας μέσα από έναν ευχάριστο και βιωματικό τρόπο και έχει αγκαλιάσει περισσότερα από 1000 παιδιά, επιστρέφει μετά από μικρή απουσία λόγω των δύσκολων συνθηκών που έφερε ο κορονοϊός τα τελευταία δύο χρόνια.

Πηγή: Κοινή Γνώμη/Λίνα Θεολογίτου

Δείτε επίσης