Οι πωλήσεις βινυλίου ξεπέρασαν εκείνες των CD για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια

απο Cyclades Open

blocks/ Unsplash

Μπορεί να ζούμε στην εποχή που οι περισσότεροι από εμάς ακούμε μουσική μέσω streaming εφαρμογών, όμως απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν ακόμα πολλοί λάτρεις των βινυλίων. Κι ενώ πιστεύαμε ότι η εποχή τους έχει οριστικά, τελικά αποδεικνύεται ότι οι δίσκοι – μετά από μια σύντομη περίοδο ύφεσης σε απήχηση και πωλήσεις – βρίσκονται πάλι στο προσκήνιο, με τις πωλήσεις τους σήμερα να ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες των διαδόχων τους, των CD.

Μετά από 35 ολόκληρα χρόνια, τα βινύλια έχουν και πάλι πολύ μεγάλη ζήτηση και γίνεται συζήτηση. Τόση, που τα δισκοπωλεία του Λονδίνου δυσκολεύονται να συμβαδίσουν και να ανταποκριθούν. Πολλοί αποδίδουν την απήχηση τους στο γεγονός ότι αποτελούν ένα είδος «προσιτής πολυτέλειας», κάτι που μπορεί κανείς να κάνει δώρο – ακόμα και στον εαυτό του – με σχετική ευκολία.

Οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν αρχίσει να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία 15 χρόνια, φθάνοντας φέτος τα 116,8 εκατομμύρια λίρες. Συγκριτικά, οι πωλήσεις CD ανέρχονταν σε 98,3 εκατομμύρια λίρες.

Mick Haupt/ Unsplash

Η αναγέννηση του βινυλίου φέρνει εξαιρετικά καλά νέα στους καλλιτέχνες, καθώς επαναφέρει τα έσοδά τους σε προ-streaming εποχές. Και φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, ότι η δημοτικότητα του βινυλίου αψηφά τον αντίκτυπο του κόστους ζωής στις καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων.

Στην πραγματικότητα, οι δίσκοι έχουν αρχίσει να προσελκύουν μια εντελώς άλλη, νεότερη γενιά ακροατών που θέλει να ακούει δημοφιλή, νέα μουσική σε πικάπ. Αυτό δείχνουν οι αριθμοί και οι προτιμήσεις. Τα περισσότερα από τα άλμπουμ βινυλίου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις το 2022 κυκλοφόρησαν μόλις φέτος. Τα πιο δημοφιλή LP ήταν της Taylor Swift και του Harry Styles, που στην Αγγλία κοστίζουν περίπου 33 λίρες.

Mirta Fratnik/ Unsplash

Η νέα γενιά φαίνεται να ανακαλύπτει εκ νέου πως το βινύλιο δεν έχει να κάνει μόνο με τη μουσική, αλλά κρύβει μια ολόκληρη κουλτούρα, μια ιεροτελεστία. Έχει να κάνει με την όλη εμπειρία, με την αισθητική. Επιπλέον, η ποιότητα του ήχου των LPs δημιουργεί μια διαφορετική, πολύ πιο ιδιαίτερη εμπειρία ακρόασης. Και αυτό είναι που το κάνει μαγικό.

Γιατί μπορεί στην καθημερινότητά σου να βάζεις τα ακουστικά σου και να streamάρεις μουσική στο background όταν είσαι εν κινήσει, όμως όταν θες πραγματικά να ακούσεις μουσική μόνος ή με φίλους, είναι πραγματικά πολύ ωραίο να μπορείς να απολαύσεις τον καλύτερο δυνατό ήχο.

Πηγή: OLAFAQ

Δείτε επίσης