Οι σημαντικότερες ιατρικές εξελίξεις του 2022

απο Cyclades Open

Στην ιατρική επιστήμη, μια ανακάλυψη εμπνέει την επόμενη και ο ένας τομέας τον άλλον. Με την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας γινόμαστε μάρτυρες σημαντικών εξελίξεων στην τεχνολογία mRNA, στην έρευνα για τον καρκίνο, σε έξυπνες ιατρικές συσκευές κ.α.

Ας δούμε ορισμένες ιατρικές εξελίξεις του 2022 που θα επηρεάσουν σημαντικά τη βιοτεχνολογία και την ιατρική τα επόμενα χρόνια.

Αγωγή για τη μείωση της χοληστερόλης LDL

Ένα νέο φάρμακο- Inclisiran- κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2022, που βοηθά στην καταπολέμηση της υψηλής χοληστερόλης LDL.

Τον Δεκέμβριο 2021, ο FDA ενέκρινε το φάρμακο για τη θεραπευτική αγωγή (siRNA) που βοηθά στη μείωση της ‘’κακής’’ χοληστερόλης με 2 δόσεις ετησίως –αρχική και δεύτερη μετά από 3 μήνες. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, καθώς η υπερβάλλουσα LDL μπορεί να οδηγήσει σε αθηρωματική πλάκα.

Tεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR

Η CRISPR είναι μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές και ιατρικές εξελίξεις της δεκαετίας. Επιτρέπει την αλλαγή του  DNA οποιουδήποτε οργανισμού και τη διόρθωση ελλαττωματικής γενετικής κωδικοποίησης. Η αγωγή CRISPR ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με διαταραχές αίματος, τύφλωση, διαβήτη, HIV και άλλες νόσους. Ερευνητές στο UC Berkeley πιστεύουν ότι η αγωγή θα μπορούσε να εγκριθεί ακόμα και το 2023, αν τα στοιχεία από τις δοκιμές συνεχίζουν να είναι τόσο θετικά.

Αγωγή για την επιλόχειο κατάθλιψη

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν επιλόχειο κατάθλιψη μετά τον τοκετό και δεν υπάρχουν πραγματικά αποτελεσματικές θεραπείες για αυτό το πρόβλημα δημόσιας υγείας. Μέχρι τώρα, αυτή η μορφή κατάθλιψης αντιμετωπιζόταν με ορμονική θεραπεία, η οποία μπορεί να έχει επιπλοκές.

Το 2022, ερευνητές του University of Arizona, ανακάλυψαν νέα αγωγή για την επιλόχειο κατάθλιψη με βάση τα νευροστεροειδή. Αυτή η αγωγή δεν διαταράσσει την ισορροπία του οργανισμού μέσω ορμονών αλλά επηρεάζει μόνο τις περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για την ευεξία της νέας μητέρας.

Εμφύτευμα για σοβαρή παράλυση

Η αντιμετώπιση της παράλυσης έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και ερευνητές ανέπτυξαν νέο εμφύτευμα που θα βοηθήσει στην αναστροφή της παράλυσης σε ασθενείς με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη.

Η συσκευή χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένα ηλεκτρόδια που συλλέγουν σημάδια κίνησης από τον εγκέφαλο και τα μεταδίδουν στο κάτω μέρος του σώμα τος του ασθενούς, αποκωδικοποιώντας τα σε διαταγές κίνησης. Τον Φεβρουάριο, τέτοια εμφυτεύματα τοποθετήθηκαν στη σπονδυλική στήλη 3 παράλυτων αντρών, οι οποίοι μπόρεσαν να περπατήσουν λίγες μέρες αργότερα.

Νέα εμβόλια mRNA

Μετά την πανδημία  COVID-19, στο προσκήνιο είναι η τεχνολογία  και τα εμβόλια mRNA. Μετά την ανάπτυξη των εμβολίων για την COVID-19, ερευνητές εργάζονται ήδη για την εφαρμογή mRNA σε άλλες νόσους. Το 2022 το National Institutes of Health στις ΗΠΑ, ξεκίνησε 3 κλινικές δοκιμές για εμβόλια mRNA στον ιό HIV. Ειδικοί εκτιμούν ότι με τα mRNA ενδεχομένως θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη εμβολίων για τη γρίπη και ενδεχομένως τον καρκίνο.

Πηγή: cnbctv18.com/iatronet

Δείτε επίσης