Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ για την φωτιά στην Κεραμωτή: “Η φωτιά ανέδειξε όλα αυτά που κρύβονται κάτω από το χαλί”

απο Cyclades Open

Δελτίο τύπου εξέδωσε το Συντονιστικό της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ για την πυρκαγιά στην Κεραμωτή. “Δεν υπάρχει σχεδιασμός για πρόβλεψη και αντιμετώπιση καταστροφών. Οι υποδομές είναι παλαιωμένες ανίκανες να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Δεν υπάρχει οργανωμένη φροντίδα για τους κατοίκους που ζουν ακόμα στις ορεινές περιοχές του νησιού” αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δελτίο τύπου.

Αναλυτικά:

Καίγεται η ορεινή Νάξος. Η φωτιά έφτασε στο κατώφλι των χωριών μας. Ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα. Καταστρέφονται περιοχές/τοπία που έχουν διατηρήσει την αγροτική τους ταυτότητα, αυτό που δημιούργησαν οι κάτοικοι μέσα στους αιώνες και έμεινε μακριά από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του τουρισμού που εξελίσσεται και στη Νάξο. Μετά από σχεδόν 12 χρόνια θητείας της δεξιάς στο Δήμο και στην Περιφέρεια, τα χωριά μας βρίσκονται ακόμα στο έλεος των καιρικών φαινομένων.

Δεν υπάρχει σχεδιασμός για πρόβλεψη και αντιμετώπιση καταστροφών. Οι υποδομές είναι παλαιωμένες ανίκανες να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Δεν υπάρχει οργανωμένη φροντίδα για τους κατοίκους που ζουν ακόμα στις ορεινές περιοχές του νησιού.

Η κλιματική αλλαγή μας χτυπάει τη πόρτα. Είναι ανάγκη να την αναγνωρίσουμε με τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, ώστε να βρεθούν τρόποι και συστήματα για μια επαρκή αντιμετώπιση της. Την εγκατάλειψη του Τόπου στη μοίρα του, την έλλειψη φροντίδας και σχεδιασμού, θα τα πληρώσουμε όλοι μας στο μέλλον, από όποιο εργασιακό περιβάλλον και αν προερχόμαστε. Έρχεται η φωτιά για να αναδείξει όλα αυτά που κρύβονται κάτω από το χαλί…. Αδιαφορία, Ανημπόρια, Ανικανότητα, Αναλγησία.

Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικοδήμου, οι πυροσβέστες πολεμούσαν με ότι είχαν και δεν είχαν για την κατάσβεση της φωτιάς, με την συμμετοχή των κατοίκων των χωριών, ενώ στη δυτική ακτή η Δημοτική Αρχή του τόπου, γιόρταζε με βεγγαλικά τον Άγιο Νικόδημο.

Το ίδιο νησί το οποίο καλούμαστε να φροντίζουμε στο σύνολο του με τις ανάγκες τις ιδιεταιρότητες και τις αποχρώσεις του, είναι ένα ενιαίο σύνολο στην πολυπλοκότητα της παγκοσμιοποίησης που βιώνουμε. Η πυρκαγιά όμως στην ορεινή Νάξο, για την κατάσβεση της οποίας εργάστηκαν σκληρά και ασταμάτητα οι πυροσβέστες μας, αναδεικνύει ταυτόχρονα και ένα ακόμη ζήτημα των ημερών.

Την στελέχωση των κρίσιμων φορέων του δημοσίου, οι οποίοι μεριμνούν για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών αυτής της χώρας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτιμάει, αντί για επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, να στελεχώσει τα ασθενοφόρα μας, με πυροσβέστες και φαντάρους, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε επικίνδυνη περίοδο πυρκαγιών, ελέω του καύσωνα και ταυτοχρόνως οι καθυστερημένες παρεμβάσεις του ΕΚΑΒ σε επείγοντα περιστατικά, μας έχουν κάνει να θρηνήσουμε δεκάδες θύματα το τελευταίο.

Αποδεικνύεται πως η διακυβέρνηση μιας χώρας δεν επιτελείται με ημίμετρα ούτε με ανέμελες εξαγγελίες υπό τηλεοπτική
κάλυψη. Χρειαζόμαστε ισχυρό και ποιοτικό ΕΣΥ, όπως και τους πυροσβέστες μας μάχιμους στο πεδίο, ώστε να διαφυλάσσεται η ζωή και η ακεραιότητα των πολιτών.

Συντονιστικό ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου

Δείτε επίσης