Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.-Καταγραφή: To εργοστάσιο ελαιουργείου Ιωάννου Βασαλάκη στο Χαλκί Νάξου

απο Cyclades Open

Ένα ακόμα δελτίο καταγραφής δημοσίευσε προ ημερών η Ομάδα ΒΙ.Δ.Α. που αφορά την βιομηχανική δραστηριότητα στη Νάξο τον 20ο αιώνα. Το δελτίο καταγραφής υπογράφουν τα μέλη της ομάδας Πέτρος Αναματερός και Κώστας Μαυρογιάννης. Πρόκειται για το κτίριο του ελαιουργείου βρίσκεται στον ποταμό του Χαλκείου σε σχετικά καλή κατάσταση, η οροφή όμως έχει καταρρεύσει. Στο εσωτερικό σώζονται κάποιες μηχανές και αντικείμενα του παλιού ελαιοτριβείου και πιθανώς αλευρόμυλου.

Αναλυτικά το δελτίο καταγραφής:

Εργοστάσιο Ιωάννου Βασαλάκη στο Χαλκί Νάξου

Ελαιοτριβείο – ελαιουργείο – πυρηνελαιουργείο

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δεκαετία ’20 έως αρχές δεκαετίας ’50

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Εγκαταλελειμμένο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Σώζεται Μερικώς

Το κτίριο του ελαιουργείου βρίσκεται στον ποταμό του Χαλκείου σε σχετικά καλή κατάσταση, η οροφή όμως έχει καταρρεύσει. Στο εσωτερικό σώζονται κάποιες μηχανές και αντικείμενα του παλιού ελαιοτριβείου και πιθανώς αλευρόμυλου.

Το 1927: «Εγκαθίσταται υπό του κ. Ιωάννη Βασαλάκη εν Χαλκίω της Νάξου ελαιοτριβείον. Η κινητήριος δύναμις θα παρέχεται δια κινητήρος Diesel 10 HP» (περιοδικό «ΕΡΓΑ» τ.42, 1927, σ.451) .Το 1935 εμφανίζεται το Ελαιοτριβείο του Ιω. Βασαλάκη στον Επαγγελματικό Οδηγό Ελλάδος του Ν. Ιγγλέση.

Κατόπιν τη σκυτάλη παίρνει ο γιος του Αντώνιος Βασαλάκης (1922-2013), ο οποίος υφίσταται στο Ναξιακό Οδηγό του 1947 (Έκδοση της εφημερίδας «Ναξιακόν Μέλλον») στο Χαλκί ως Βιομήχανος.

Η επιχείρηση λειτούργησε ως τις αρχές της δεκαετίας του ’50. Ο Αντώνης Βασαλάκης μετείχε έπειτα, μαζί με άλλους 55 παραγωγούς στην ίδρυση ετερόρρυθμης εταιρείας (Συνεταιριστικό Ελαιουργείο) με έδρα τον Καλόξυλο, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντωνίου Μπαρότση (Εφημερίδα Ναξιακός Χρόνος 27, 30-10-1950), μεταφέροντας κάποια από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσε στο δικό του ελαιουργείο.

Για την καταγραφή

Πέτρος Αναματερός, Κώστας Μαυρογιάννης, ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑΣ ΒΑΣΑΛΑΚΗ, ΧΑΛΚΙ ΝΑΞΟΥ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2023_03_2576).

Περισσότερα για την ομάδα ΒΙ.Δ.Α. θα βρείτε εδώ

Πηγή/Φωτογραφίες: ΒΙ.Δ.Α.

Δείτε επίσης