Ουκρανία: Φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση – «Υπάρχει απειλή πολέμου στην Ευρώπη»

απο Cyclades Open

«Διακυβεύεται η ειρήνη στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία σε περισσότερες συνομιλίες για την κρίση στην Ουκρανία. Γενική επιστράτευση σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, ένας νεκρός στρατιώτης.

«Υπάρχει και πάλι η απειλή πολέμου στην Ευρώπη (…) Αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο Γερμανός Καγκελάριος από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και τόνισε ότι «ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί».

Η μόνη δυνατότητα είναι οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση και επανέλαβε αφενός ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τη συγκέντρωση τόσων στρατιωτών στα σύνορα» και αφετέρου ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει τους συμμάχους της, «κάτι που είχε αποδεχθεί και η Μόσχα». Επιπλέον, δήλωσε, δεν μπορεί να εννοηθεί ένα casus belli για ένα θέμα (ενν. την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) το οποίο δεν βρίσκεται καν υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή.

Άσκηση του ρωσικού στρατού /RUSSIAN DEFENSE MINISTRY PRESS SERVICE VIA AP

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Καγκελάριος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι «περαιτέρω παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας θα έχει υψηλό κόστος για τη Ρωσία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι πρέπει να διατηρηθούν. Είμαστε υπέρ της όσο το δυνατόν περισσότερης διπλωματίας, χωρίς όμως να είμαστε και αφελείς», ανέφερε.

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία σε περισσότερες συνομιλίες για να εκτονωθεί η κρίση στην Ουκρανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε το Σάββατο ότι έχει στείλει επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προτρέποντάς τον σε περισσότερες συνομιλίες για να εκτονωθεί μια πιθανή σύγκρουση με την Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι έστειλε την επιστολή την Πέμπτη, καλώντας τον Λαβρόφ να συμφωνήσει σε περισσότερες συνομιλίες με το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, το οποίο συνεδρίασε τον Ιανουάριο σχετικά με την κρίση στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αποχώρησης της Ρωσίας από τα σύνορα της Ουκρανίας -παρά τον ισχυρισμό της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα ότι είχε αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της-, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πραγματικός.

“Έχω προσκαλέσει τη Ρωσία και όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε συναντήσεις στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Και επανέλαβα την πρόσκλησή μου στην επιστολή που έστειλα στον υπουργό Λαβρόφ την Πέμπτη”, είπε χαρακτηριστικά.

“Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι γιατί βλέπουμε ότι συνεχίζουν να ενισχύονται, συνεχίζουν να προετοιμάζονται. Και δεν έχουμε δει ποτέ στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τόσο μεγάλη συγκέντρωση ετοιμοπόλεμων στρατευμάτων”, είπε.

Σε μια σπάνια αποδοχή των ορίων της διπλωματίας ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι η Μόσχα ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας που το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει.

Η Ρωσία έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στο σύνορό της με την Ουκρανία επιμένοντας παράλληλα ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ασκεί πιέσεις για την εξασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία ωστόσο έχει απαντήσει ότι, με βάση τις συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών, κάθε έθνος είναι ελεύθερο να επιλέγει τις συμμαχίες του.

“Επομένως ο κίνδυνος είναι τώρα ο συνδυασμός της μαζικής ανάπτυξης στρατιωτών με την πολύ απειλητική ρητορική και την διατύπωση απαιτήσεων που γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε και λένε ότι αν δεν τις ικανοποιήσουμε θα υπάρξουν στρατιωτικές επιπτώσεις”.

Νεκρός ουκρανός στρατιώτης από βομβαρδισμούς αυτονομιστών

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές το πρωί του Σαββάτου στην ανατολική Ουκρανία, όπου η κλιμάκωση της βίας αυτή την εβδομάδα προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά της Ρωσίας.

«Κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίσθηκε θανάσιμα από θραύσμα οβίδας», επιβεβαίωσε η στρατιωτική διοίκηση στην ανατολική Ουκρανία.

Ουκρανοί στρατιώτες στο Ντονμπάς  OFICINA PRESIDENCIAL DE PRENSA DE UCRANIA / AP

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι έχει καταγράψει 19 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός από τους αυτονομιστές το πρωί του Σαββάτου, συγκριτικά με 66 περιπτώσεις το προηγούμενο 24ωρο.

Πολλαπλές εκρήξεις στο βόρειο τμήμα του Ντονέτσκ

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί του Σαββάτου στο βόρειο τμήμα της ελεγχόμενης από αυτονομιστές πόλης Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν είναι σαφές τι μπορεί να προκάλεσε τις εκρήξεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πλευρά των αυτονομιστών ή από το Κίεβο.

Γενική επιστράτευση σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ Λεονίντ Πάσετσνικ υπέγραψε σήμερα διάταγμα που προβλέπει γενική επιστράτευση.

Ο Πάσετσνικ απαγόρευσε ταυτόχρονα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών (σ.σ. δηλαδή σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα) να φύγουν από την περιοχή, ενώ επέτρεψε στις αρχές να προχωρήσουν σε επίταξη οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και ιδιωτών για αμυντικούς σκοπούς.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέσκ Ντένις Πουσίλιν υπέγραψε επίσης αντίστοιχο διάταγμα.

«Καλώ τους έφεδρους συμπολίτες μου να παρουσιαστούν σταστρατολογικά γραφεία. Σήμερα, υπέγραψα το διάταγμα γενικής κινητοποίησης», τόνισε ο Ντένις Πουσίλιν σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Η αναγγελία αυτή του κ. Πουσίλιν καταγράφεται ενώ οιπαρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαπίστωσαν «θεαματική αύξηση» της βίας κατά μήκος της γραμμής του μετώπου των φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Πηγή: NEWS247

Δείτε επίσης