Π. Καλακίκος δήμαρχος Σουφλίου για την πυρκαγιά στη Δαδιά: “Αυτό το δάσος ήταν ο πνευμονάς μας, το οξυγόνο μας”

απο Cyclades Open

Μια συζήτηση με τον δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο στον Aegean Voice 1075.5-Η Φωνή του Αιγαίου για την μεγάλη πληγή που άνοιξε η πυρκαγιά στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς, την καμένη έκταση, τα λάθη και τις παραλήψεις που έγιναν. Οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο οικολογικές, αλλά και κοινωνικοοικονομικές.

Ο κ. Καλακίκος φιλοξενήθηκε την Τετάρτη 11/08 στην εκπομπή “Στο βάθος κήπος” με την Ειρήνη Προμπονά.

Αυτό που προκύπτει απ’ τη συζήτηση είναι πως, ως χώρα, χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερο στην πρόληψη των πυρκαγιών, τομέας που καθώς προκύπτει και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις χωλαίνουμε σε χρηματοδότηση και υποδομές.

Ένα άλλο συμπέρασμα είναι πως θα πρέπει με σύμβουλο το επιστημονικό προσωπικό της χώρας να βρούμε λύσεις για τις προστατευόμενες περιοχές, ώστε να υπάρχει τρόπος η προστασία τους να είναι ουσιαστική. Η πρόσβαση είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας σε μια πυρκαγιά, όπως μας εξηγεί ο κ. Καλακίκος. Ο πυρήνας του δάσους δεν έπαθε ζημιά, όμως οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Τα περίπου 980 χιλιάδες στρέμματα της προστατευόμενης περιοχής είναι αδιανόητο να έχουν μόνο 4 δασοφύλακες που να τα προσέχουν. Έχουμε ένα από τα σημαντικότερα δάση στην περιοχή της Μεσογείου και της Ευρώπης. Καθήκον μας είναι να παραμείνει «σπίτι» ζώων και πτηνών και πνεύμονας ανάσας και ζωής για όλους μας. Ένα σημαντικό κομμάτι της Δαδιάς κάηκε και η ζημιά είναι ήδη μεγάλη.

Κι αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί.

Φωτογραφία: pamevro

Δείτε επίσης