Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου έχει κάτι να μας πει [φωτο/video]

απο Cyclades Open

 Η Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών έρχεται στην ίδια εβδομάδα με την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών και μας θυμίζει τις μικρές και μεγάλες προσπάθειες που γίνονται σε όλο τον κόσμο για την προστασία της φύσης. 

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σ’ ένα αγαπημένο μας πλάσμα η προστασία του οποίου ήταν και ο λόγος για τον οποίο ιδρύθηκε.

Ο “Μάριος” μόνιμος κάτοικος της Αγίας Άννας για τουλάχιστον 9 χρόνια, έγινε διάσημος από ένα βίντεο που έτρωγε μωβ μέδουσες.

Για περισσότερα από 10 χρόνια σε συνεργασία με το ΑΡΧΕΛΩΝ-Archelon, the Sea Turtle Protection Society of Greece , ο σύλλογός μας διασώζει και περιθάλπτει θαλάσσιες χελώνες από την Νάξο και τα γειτονικά νησιά. Από τα χέρια μας έχουν περάσει 33 θαλάσσιες χελώνες μέχρι τώρα, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία επέστρεψαν υγιείς και δυνατές πίσω στην θάλασσα.

Η “Ζωή” η πρώτη θαλάσσια χελώνα με δορυφορικό πομπό στο Αιγαίο, σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ-Archelon, the Sea Turtle Protection Society of Greece και το Cyclades Preservation Fund -CPF, παρέχοντάς μας πολύτιμα δεδομένα για τις θαλάσσιες χελώνες.

Όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα είχε ευοδωθεί, αν οι εθελοντές μας δεν παρατηρούσαν τις θαλάσσιες χελώνες στο πεδίο, αν δεν προστάτευαν κάθε χρόνο τις φωλιές τους στο νησί και αν δεν επαγρυπνούσαν ώστε να εντοπίζουν στο θαλάσσιο περιβάλλον παράνομες ενέργειες, που συνήθως έχουν βλαβερές συνέπειες σε όλα τα πλάσματα της θάλασσας.

Η θαλάσσια χελώνα είναι μια από τις πιο πετυχημένες μορφές ζωής του πλανήτη, αλλά στις μέρες μας κινδυνεύει κυρίως από τα αλιευτικά εργαλεία, την υπεραλίευση, τα ταχύπλοα σκάφη και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Ενός έτους θαλάσσιο χελωνάκι Caretta caretta απολαμβάνει το φαγητό του στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου

Κάθε χελώνα που πέρασε από την φροντίδα μας ήταν μοναδική στον χαρακτήρα και στην συμπεριφορά της, μοναδική ακόμα και στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Με αφορμή την σημερινή Ημέρα που είναι αφιερωμένη σ’ αυτά τα υπέροχα ζώα, θέλουμε να σας παρουσιάσουμε κάποιες από αυτές έτσι όπως τις ζήσαμε μέχρι να θεραπευτούν και να αφεθούν πίσω στη θάλασσα.

Η “Αφροδίτη” επιστρέφει στη θάλασσα μετά από την 5μηνη περίθαλψή της το 2021.

Όσοι από εσάς επιθυμείτε να υποστηρίξετε το έργο μας, μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://naxoswildlifeprotection.com/donate/

Ο “Γιάννης” η πρώτη θαλάσσια χελώνα που διασώθηκε το 2014 από εθελοντές του Συλλόγου μας και νοσηλεύτηκε στο κέντρο διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ-Archelon, the Sea Turtle Protection Society of Greece μετά από κατάποση πολυάγκιστρου.

Ένα ευχαριστώ κι από μας για όλα αυτά τα χρόνια προσπάθειας και διασώσεων στον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου. Γιατί γνωρίζουμε καλά πως χωρίς αυτόν η Νάξος θα είχε λιγότερη άγρια ζωή συνεπώς θα ήταν πολύ φτωχότερη.

Ευχαριστούμε από καρδιάς για την επιμονή, την υπομονή, την ακατάβλητη προσπάθεια, την αγάπη και την συνέπεια με την οποία προσεγγίζει και φροντίζει την άγρια πανίδα!

Περισσότερες φωτογραφίες στην ανάρτηση που ακολουθεί

📸Καταγραφή του “Ρίκο” φέτος, ο οποίος είχε βρεθεί το 2017 με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και μετά την περίθαλψή του εμφανίζεται κάθε χρόνο στις θάλασσες της Νάξου.

Δείτε επίσης