Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει ξανά τον Δεκέμβριο του 2024

απο Cyclades Open

Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων θα υποδεχθεί επισκέπτες στα τέλη του 2024, περισσότερα από πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση του εμβληματικού κωδωνοστασίου και της οροφής του από πυρκαγιά, ανακοίνωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι.

Το έργο ανακατασκευής ύψους 865 εκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019, αλλά προχώρησε με αργούς ρυθμούς εξαιτίας του COVID-19, ενός καταιγισμού αρχαιολογικών ευρημάτων κάτω από τα θεμέλια της εκκλησίας και ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου εκσυγχρονισμού.

“Η επίβλεψη της αποκατάστασης έχει ανατεθεί στον αρχιτέκτονα Philippe Villeneuve”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τουρισμού του Παρισιού, προσθέτοντας ότι “η γενική αρχή είναι να ξαναχτιστεί ο καθεδρικός ναός πανομοιότυπα, συμπεριλαμβανομένου του κωδωνοστασίου”.

Το καμπαναριό θα ανακατασκευαστεί σύμφωνα με το σχέδιο του αρχιτέκτονα Eugene Viollet-le-Duc, αφού ο πρόεδρος Emmanuel Macron εγκατέλειψε τα αντιδημοφιλή σχέδια για την αντικατάσταση του σχεδίου του 19ου αιώνα με μια “σύγχρονη αρχιτεκτονική “ματιά”.

Οι αλλαγές στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού, ωστόσο, πήραν το πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχιτεκτονικής της Γαλλίας. Σύμφωνα με την πρόταση, το νέο εσωτερικό θα μπορούσε να περιλαμβάνει έργα τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα που θα βρίσκονται δίπλα σε έργα παλαιών δασκάλων από τη συλλογή του καθεδρικού ναού.

«Η επιστροφή του κωδωνοστασίου στον ουρανό του Παρισιού θα είναι κατά τη γνώμη μου το σύμβολο ότι κερδίζουμε τη μάχη της Παναγίας των Παρισίων», είπε στο Associated Press ο Jean-Louis Georgelin, στρατηγός του στρατού που είναι υπεύθυνος για το κολοσσιαίο έργο. 

Πηγή: Μουσειολογία.Museology/artnews.com

Δείτε επίσης