Πανελλαδική Απεργία: Μαζικές συγκεντρώσεις-Χιλιάδες διαδηλωτές κατά των πολιτικών της ακρίβειας

απο Cyclades Open

Μία από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις ήταν η κινητοποίηση της 9ης Νοεμβρίου, όπου πλήθος εργαζομένων από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την ακρίβεια και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Στην Αθήνα συμμετείχαν περίπου 40.000 άτομα στις διαδηλώσεις. Στις 10:30 ξεκίνησε την συγκέντρωσή του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια και η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στη Βουλή. Στις 11:00 έλαβε χώρα η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Ήταν ένα μαζικό και γεμάτο παλμό συλλαλητήριο, όπου οι διαδηλωτές απαίτησαν να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά και για την αγορά εργασίας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας η οποία κατέληξε στη Βουλή όπου και επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Μικρής έντασης επεισόδια στη Βουλή

Προς το τέλος της πορείας, μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή του Συντάγματος, στην συμβολή των οδών Νίκης και Μητροπόλεως και στην Αμαλίας στο ύψος του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.

Συγκεκριμένα, περίπου 40-50 άτομα έχοντας στα χέρια τους βόμβες μολότοφ και πέτρες κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Εκείνες απάντησαν με χρήση χημικών.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές που δεν συμμετείχαν στα επεισόδια παρέμειναν στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας και στη συνέχεια ανέβηκαν ξανά προς το Σύνταγμα, συνεχίζοντας την πορεία.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση για τυχόν προσαγωγές.

Το “παρών” έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας παρευρέθηκε στη μεγάλη συγκέντρωση στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας. Λίγο πριν την έναρξη της πορείας ο κ. Τσίπρας έκανε δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

“Οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία δίνουν σήμερα μια ηχηρή απάντηση στο καθεστώς της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της ανασφάλειας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, της αναξιοπρέπειας. Στο καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που συρρικνώνει την δημοκρατία και βυθίζει την ελληνική κοινωνία στην απελπισία. Κάθε μέρα που περνά κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς απελπισμένους”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχε στην πορεία της απεργίας, που ανέβηκε στη Βουλή από την Πλατεία Κλαυθμώνος.

Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με σειρά στελεχών του κόμματός του έδωσε το παρών στην απεργιακή κινητοποίηση.

Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στο μέτωπο της ακρίβειας, σημειώνοντας ότι αντί να βοηθά τους ευάλωτους, εξυπηρετεί τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

“Η οικονομική κρίση είναι βαθιά άδικη στη χώρα μας και αυτό φαίνεται από τις επιπτώσεις συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στην Ελλάδα, έχουμε πληθωρισμό ακρίβειας για τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη και πληθωρισμό υπερκερδών για τους ισχυρούς. Η Κυβέρνηση, αντί λοιπόν να έχει προτεραιότητα να προστατέψει τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, συνεχίζει σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση να είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων”, είπε μεταξύ άλλων.

Δημήτρης Κουτσούμπας, ΚΚΕ

Στην σημερινή πανελλαδική πανεργατική απεργία παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δήλωσή του τόνισε:

“Η μεγάλη σημερινή πανελλαδική απεργία στέλνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη ότι ο ελληνικός λαός, το κίνημα του δεν θα γίνουν συνένοχοι, δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, των άλλων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών της ΕΕ, της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος”.

ΜέΡΑ25

Εκπρόσωποι του ΜέΡΑ15 έδωσαν το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση, συμμετέχοντας στην πορεία με πλακάτ.

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη μετά το τέλος της πορείας

Επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση πορείας στο πλαίσιο της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 15.00 άτομα.

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς και έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. Μερίδα διαδηλωτών εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Πλέον έχουν διαλυθεί οι συγκεντρωμένοι και έχουν γίνει έως τώρα 10 προσαγωγές

Κινητοποιήσεις σε Πάτρα, Κρήτη, Γιάννενα

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην περιφέρεια, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα.

Πηγή-πληροφορίες: NEWS247

📸via twitter

Δείτε επίσης