Πανσέληνος Αυγούστου και πρώτη υπερπανσέληνος του έτους-Συναυλία στα Ύρια κάτω απ’ το ολόγιομο φεγγάρι

Η "Μπλέ σελήνη" θα φωτίσει τον Αυγουστιάτικο ουρανό

απο Cyclades Open

Η πανσέληνος του Αυγούστου για το 2024 θα ολοκληρωθεί στις 19 Αυγούστου και έχει ονομαστεί το «φεγγάρι του Οξύρυγχου».

Μετά τη δύση του ηλίου, στρέφοντας το βλέμμα προς τα νοτιοανατολικά, θα διακρίνουμε στον νυχτερινό ουρανό την ανατολή του «Φεγγαριού του Οξύρυγχου».

Η πανσέληνος του Αυγούστου ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» λόγω των ιθαγενών της Αμερικής οι οποίοι τέτοια μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι – γνωστό και ως μουρούνα.

H “Μπλε Σελήνη” του Αυγούστου και η υπερπανσέληνος

Πίσω από το όνομα “Μπλε Σελήνη”, κρύβεται περισσότερη ιστορία από όση φανταζόμαστε. Υπάρχουν δύο ορισμοί για τη “Μπλε Σελήνη”.

Ο πρώτος περιγράφει την τρίτη πανσέληνο σε μια εποχή που έχει συνολικά τέσσερις πανσελήνους. Ωστόσο, ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε δύο έως τρία χρόνια.

Χρειάζεται ένα έτος για να ολοκληρώσει η Γη την τροχιά της γύρω από τον Ήλιο και η Σελήνη χρειάζεται 29,5 ημέρες για να ολοκληρώσει έναν κύκλο γύρω από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι 12 πλήρεις κύκλοι της Σελήνης γύρω από τη Γη διαρκούν 354 ημέρες, λιγότερο δηλαδή από τις 365 ημέρες (ή 366 ημέρες κατά τη διάρκεια δίσεκτου έτους) του ημερολογιακού μας έτους.

Καθώς τα χρονικά αυτά διαστήματα δεν ταιριάζουν απόλυτα, κάθε δύο έως τρία χρόνια έχουμε μια 13η πανσέληνο, με δύο πανσελήνους να εμφανίζονται σε έναν μόνο μήνα. Η Μπλε Σελήνη είναι η δεύτερη σπανιότερη πανσέληνος μέσα σε αυτόν τον μήνα, και η επόμενη δεν αναμένεται πριν το 2026.του Αυγούστου και η Υπερπανσέληνος

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και ιδίως τον Αύγουστο, η Σελήνη φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι τους υπόλοιπους. Συχνά δε, παίρνει μια πιο βαθιά και κόκκινη απόχρωση.

Αυτό συμβαίνει διότι αυτή την περίοδο, η θέση της Σελήνης είναι χαμηλά στον ορίζοντας και έτσι το φως διαθλάται, με αποτέλεσμα να έχει μια σκούρα απόχρωση. Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο κατά την ανατολή του φεγγαριού, η οποία συμβαίνει περίπου την ίδια στιγμή με τη Δύση του Ηλίου.

Το επερχόμενο φεγγάρι χαρακτηρίζεται ακόμα και ως «υπερπανσέληνος». Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη από τις 4 διαδοχικές που θα σημειωθούν φέτος (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος).

Ο όρος “υπερπανσέληνος” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού «Earth Sky», ο όρος αναφέρεται στις πανσελήνους κατά τις οποίες το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στην τροχιά της Γης από ό,τι συνήθως (όχι απόσταση μεγαλύτερη του 10% από το κοντινότερο δυνατό σημείο στη Γη).

Κατά την υπερπανσέληνο, το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο.

Οι εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024.

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από πενήντα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Η φετινή διοργάνωση, θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως και τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει θεατρομουσικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση, αφηγήσεις παραμυθιών και ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, πολλές εκ των οποίων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους.

Νάξος: στα Ύρια παρέα με την πανσέληνο του Αυγούστου


Υποδεχόμαστε την αυγουστιάτικη πανσέληνο με τέσσερις δεξιοτέχνες ερμηνευτές, οι οποίοι παίζουν μουσική των Debussy, Brahms, Beethoven και γνωστά τραγούδια του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.
Συμμετέχουν:
Μαριμέλ Χρύση (σοπράνο), Παναγιώτης Κραμπής (πιάνο)
Ιωάννης Νίκολης (βιολί), Μαίρη Αλεξανδράτου (πιάνο) 

Δείτε το πρόγραμμα στην επικράτεια:

Πηγή: tovima.gr, mews24/7

📸Guzmán Barquín/Unsplash

Δείτε επίσης