Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Το φεγγάρι του θερισμού θα φωτίσει τον ουρανό στις 29/09

απο Cyclades Open

Το «φεγγάρι του θερισμού», η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023, πρόκειται να γίνει ορατή την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου.

Η συγκριμένη πανσέληνος ονομάζεται φεγγάρι του θερισμού καθώς πριν από εκατό περίπου χρόνια, όταν οι περισσότερες συγκομιδές γίνονταν αποκλειστικά με τα χέρια, το φως του φεγγαριού του θερισμού βοηθούσε τους αγρότες να μαζέψουν τις όψιμες σοδειές τους πριν από τη χειμερινή περίοδο.

Επίσης, η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με άλλες πανσελήνους, ανατέλλει σχεδόν την ίδια στιγμή γύρω στο ηλιοβασίλεμα, για αρκετά βράδια στη σειρά. Έτσι οι αγρότες έχουν κι άλλες, επιπλέον βραδιές με σεληνόφως για να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή τους.

Αυτή πανσέληνος θα σηματοδοτήσει επίσης την τελευταία από τις τέσσερις λεγόμενες «υπερπανσελήνους» για το 2023.

Τι προκαλεί την υπερπανσέληνο;

Ο όρος “υπερπανσέληνος” επινοήθηκε για πρώτη φορά το 1979 από τον Richard Nolle, αναφερόμενος στο σημείο όπου η σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από την Γη.

Η τροχιά του φεγγαριού είναι ελλειπτική, καθώς ακολουθεί μια οβάλ πορεία. Αυτό σημαίνει ότι στην πορεία του άλλες φορες θα βρίσκεται πιο κοντά και άλλες φορές πιο μακριά από τον πλανήτη μας.

Σε όλη την τροχιά του, η απόσταση της σελήνης από την Γη κυμαίνεται μεταξύ περίπου 360.000 και 400.000 χλμ, σύμφωνα με τη NASA.

Το απόγειό της, το πιο απομακρυσμένο σημείο στην τροχιά της γύρω απο τον πλανήτη μας, κατά μέσο όρο απέχει περίπου 405.500 χιλιόμετρα. Το περίγειο, το πλησιέστερο σημείο, απέχει σχεδόν 363.300 χιλιόμετρα.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

📸Ganapathy Kumar/Unsplash

Δείτε επίσης