Παραισθησιογόνο σπανάκι προκαλεί ανησυχία στην Αυστραλία: Η προειδοποίηση των αρχών

απο Cyclades Open

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της Αυστραλίας μετά τις καταγγελίες από 130 ανθρώπους που κατανάλωσαν μολυσμένο συσκευασμένο σπανάκι baby με αποτέλεσμα να έχουν παραισθήσεις και ντελίριο. Τώρα οι αρχές καλούν σύμφωνα με την Guardian, τους πολίτες να μην το αναζητούν για να… μαστουρώσουν.

Οι αρχές κατέληξαν ότι τα προϊόντα που καλλιεργήθηκαν σε φάρμα στη Βικτόρια και εστάλησαν σε αποθήκες στη Νέα Νότια Ουαλία έχουν μολυνθεί με ένα ζιζάνιο που μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία εάν καταναλωθεί. Πιστεύεται ότι τα ζιζάνια συλλέχθηκαν μαζί με το σπανάκι baby και επεξεργάστηκαν ως τέτοια.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά και περιλαμβάνουν παραλήρημα ή σύγχυση, ψευδαισθήσεις, διεσταλμένες κόρες των ματιών, ταχυκαρδία, έξαψη του προσώπου, θολή όραση, ξηροστομία και ξηροδερμία και πυρετό.

Πάντως, έγινε ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας του προϊόντος της Riviera Farms και ζητήθηκε από όσους το έχουν προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν και να το πετάξουν.

«Μπορεί να ήταν νυχτολούλουδο»

Ο Δρ Μπρετ Σάμερελ, επικεφαλής επιστήμονας στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Σίδνεϊ, υποστήριξε ότι τα φύλλα σπανάκι baby μπορεί να ήταν τελικά φύλλα νυχτολούλουδου, καθώς είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς πολλά είδη φυτών όταν είναι μικρά.

«Όταν είναι νεαρά, είναι μόνο μερικά σκουροπράσινα φύλλα που πιθανώς δεν διαφέρουν και πολύ από το σπανάκι. Συγκομίζετε όλα αυτά τα φυλλώδη χόρτα τώρα σε πολύ νεαρή ηλικία, μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο.

Αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού της βιομηχανίας λαχανικών κορυφής Ausveg, δήλωσε ότι το ζιζάνιο που είχε καταλήξει στα προϊόντα σπανακιού ήταν ένα «φυλλώδες» πράσινο φυτό.

«Τα φύλλα πέρασαν από τη διαδικασία συγκομιδής και συσκευασίας και στη συνέχεια στα προϊόντα» υποστήριξε και πρόσθεσε πως «Δεν είναι το ίδιο το σπανάκι που προκαλεί τα προβλήματα υγείας».

Οι ερευνητές της Αρχής Τυποποίησης Τροφίμων πιστεύουν ότι το σπανάκι είχε μολυνθεί με «μη ασφαλές φυτικό υλικό»

«Δεν είναι για μαστούρα, μην το ψάχνετε»

Ο Σάμερελ προειδοποίησε τους Αυστραλούς να μην πάνε να ψάξουν για τα μολυσμένα προϊόντα ή να μαζέψουν και να καταναλώσουν αυτά τα ζιζάνια αναζητώντας μια φτηνή και γρήγορη μαστούρα.

«Οι άνθρωποι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να πάνε να μαζέψουν φύλλα πιστεύοντας ότι θα πάρουν κάποιο είδος μαστούρας αλλά είναι πραγματικά σημαντικό να θυμόμαστε ότι ναι, μπορεί να υπάρχει μια παραισθησιογόνος πλευρά σε αυτό, αλλά υπάρχουν πολλά πραγματικά φρικτά προβλήματα υγείας» είπε.

«Είτε πρόκειται για μανιτάρια είτε για τα είδη των ζιζανίων, αν δεν ξέρετε τι τρώτε, μην το τρώτε» προειδοποίησε.

Σχεδόν 90 άτομα στη Νέα Νότια Ουαλία ανέφεραν συμπτώματα μετά την κατανάλωση του σπανακιού baby, ενώ τουλάχιστον 33 άτομα ζήτησαν ιατρική βοήθεια.

Και τουλάχιστον 20 κάτοικοι της Βικτόριας έχουν μεταβεί στα τμήματα επειγόντων περιστατικών μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Αυστραλίας, Ged Kearney, δήλωσε η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ρυθμιστικές αρχές και πως είναι πιθανό να υπάρχει μία πηγή μόλυνσης και πως εργάζονται για να διασφαλίσει ότι θα εντοπιστούν και άλλα προϊόντα που μπορεί να έχουν μολυνθεί»

Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης