Παρακολουθήσεις: Πώς δρούσε το παρακράτος πριν από το 2019 – Το άρθρο της ΕΦΣΥΝ, το σχόλιο του Κ. Πιερρακάκη και η απάντηση του συντάκτη

Δημήτρης Τερζής

απο Cyclades Open

Την ώρα που η σκιά του κακόβουλου λογισμικού Predator πλανάται πάνω από την πολιτική, δημοσιογραφική και επιχειρηματική ζωή της χώρας κι ενώ η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος του σκανδάλου των υποκλοπών, πληθαίνουν τα ερωτήματα αν αυτή η «ομάδα» –ή το «παρακρατικό κέντρο», όπως έχει χαρακτηριστεί ακόμα και από κυβερνητικά χείλη– ξεκίνησε την… καριέρα της αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 ή αν υπήρχε πιο πριν.

Σε αυτή την περίπτωση το ερώτημα είναι ποιος τη συντόνιζε και με ποιους σκοπούς. Η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές σοβαρών υποθέσεων που απασχόλησαν την επικαιρότητα τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίες φαίνεται να συνδέονται από την ύπαρξη αυτού του «μηχανισμού». Πρώτη φορά γίνεται λόγος για χρήση προϊόντων παρακολούθησης εις βάρος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και συνεργατών του κατά την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ερώτηση

Πριν από λίγες μέρες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τσίπρα στο δελτίο ειδήσεων του Star, η δημοσιογράφος Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε αν κατά τη διάρκεια της δικής του κυβερνητικής θητείας είχε ενημέρωση για χρήση κακόβουλου λογισμικού στην Ελλάδα. Η ερώτηση δεν ήταν τυχαία. Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου πριν από μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο γραφείο του Ισίδωρου Ντογιάκου είχε κάνει λόγο για ύπαρξη κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα ήδη από το 2013. Το ίδιο εξάλλου υποστηρίζουν και έτερα δημοσιεύματα του Τύπου το τελευταίο διάστημα. Να μην ξεχνάμε επίσης την έρευνα του καναδέζικου εργαστηρίου Citizen Lab που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με την οποία είχε εντοπιστεί η χρήση του λογισμικού Pegasus στη χώρα μας τουλάχιστον από το 2016.

Στην απάντησή του ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέκλεισε τίποτε. Οπως είπε, «δεν έτυχε να ενημερωθώ, αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε». Η απάντηση μόνο τυχαία δεν ήταν. Οι πληροφορίες λένε πως στην Κουμουνδούρου έχουν βάσιμες υποψίες ότι ο παρακρατικός μηχανισμός που φέρεται να είχε στηθεί από τους Δημητριάδη – Λαβράνο με την έγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη χρονολογείται ήδη από το 2016 με πιθανή χρήση του λογισμικού Pegasus το οποίο είναι βασικός ανταγωνιστής του Predator. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το σύστημα μεγάλωσε από τη στιγμή που η Ν.Δ. ήρθε στην εξουσία και κάπως έτσι το Predator ήρθε στην Ελλάδα από την Κύπρο και τέθηκε σε εφαρμογή ένα μεγαλύτερο σύστημα υποκλοπών. Ο ερχομός του συστήματος στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε τόσο από τα δημοσιεύματα του Inside Story όσο και της εφημερίδας «Το Βήμα».


♦ Οι ολιγοήμερες διακοπές τού τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε θαλαμηγό έγιναν γνωστές μέσω υποκλοπής. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η Κουμουνδούρου, πριν από την αναχώρηση, στον απαραίτητο έλεγχο που γίνεται στο σκάφος σε αντίστοιχες περιπτώσεις από ειδική ομάδα του Λιμενικού, κάποιοι φρόντισαν να τοποθετήσουν μηχανισμούς παρακολούθησης στο σκάφος, καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσουν τόσο το στίγμα του όσο και τις επίμαχες φωτογραφίες


Αλλά ας επανέλθουμε στα προηγούμενα χρόνια και πιο συγκεκριμένα την περίοδο όπου γίνονταν οι εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ., όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε το φαβορί που λεγόταν Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στη μνήμη όλων έχει μείνει το φιάσκο με τη διαδικασία όταν κατέρρευσε το σύστημα με συνέπεια την αναβολή τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, η Ν.Δ. έπνεε τα μένεα κατά της εταιρείας η οποία είχε αναλάβει τη διεξαγωγή τους, ζητώντας μάλιστα αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη έγινε τον Δεκέμβριο του 2019 και τα περίεργα εδώ είναι δύο γεγονότα:

  1. H Ν.Δ. δεν έφερε μάρτυρα στη διαδικασία και
  2. Οι ιθύνοντες της εταιρείας πέρασαν στην αντεπίθεση δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αν είχαν αφήσει την εφαρμογή να δουλέψει, θα δούλευε. Σταμάτησε λόγω των καθυστερήσεων της Ν.Δ.» και πως δέχονταν απειλές κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο με «υψηλόβαθμα στελέχη» του κόμματος.

Τρία χρόνια μετά τη δίκη, όσο και αν ψάξει κανείς στο Διαδίκτυο, δεν υπάρχει κάποιο δημοσίευμα με το αποτέλεσμά της. Η λογική λέει πως αν η Ν.Δ. είχε κερδίσει, θα είχε κάνει σημαία τη νίκη της, επειδή έστω και με αυτόν τον τρόπο δικαιώθηκε. Θα είχε ενδιαφέρον επίσης να γινόταν γνωστό αν έγινε κάποιου είδους συμβιβασμός και ποιος ήταν αυτός. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχε να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την υπόθεση ανοιχτή ακόμα, καθώς λέγεται ότι το δικαστήριο δεν έχει βγάλει απόφαση τρία χρόνια μετά…

Το θέμα είναι πως το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές από στελέχη της Ν.Δ. εκείνης της εποχής που μιλούν ξανά για «αλλοίωση αποτελέσματος» και για τη λειτουργία μηχανισμού που λειτούργησε προς όφελος του σημερινού προέδρου του κόμματος. Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» άτομο της παράταξης που έζησε από κοντά εκείνη την περίοδο τα γεγονότα: «Τη δεύτερη Κυριακή το φιάσκο συνεχίστηκε. Υπήρχαν άνθρωποι στις εφορευτικές που δεν είχαν ξαναδεί μπροστά τους υπολογιστή και κλήθηκαν να διαχειριστούν τη διαδικασία». Και προσθέτει με νόημα: «Τότε, στις εσωκομματικές, Δημητριάδης δεν υπήρχε. Υπήρχαν ωστόσο άνθρωποι στο πλευρό του Μητσοτάκη που απασχολούν σήμερα την επικαιρότητα. Κι ας λένε ότι τον έχουν δει μια φορά όλη κι όλη στη ζωή τους».

Η περίοδος Τσίπρα

Πριν από λίγες μέρες, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα» ο Βασίλης Λαμπρόπουλος έγραφε: «Είναι εντυπωσιακό πως οι σχέσεις αυτές φαίνεται να ενδυναμώθηκαν με επίκληση ότι ο Λαβράνος με τις τεχνικές δυνατότητες των συστημάτων που ήλεγχε “εντόπισε” με κινηματογραφικό όσο και παράδοξο τρόπο στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 συγγενείς στελέχους του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Ακολούθως φέρεται να τους οδήγησε μέσω… αλλοδαπής συνοδοιπόρου τους στη σωτηρία». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το συγκεκριμένο στέλεχος δεν είναι άλλο από σημερινό υπουργό της κυβέρνησης, ο οποίος στην εν λόγω τραγωδία παραλίγο να χάσει την οικογένειά του (σύζυγο, τρία παιδιά και την πεθερά του). Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως η διάσωση έγινε μέσω του στίγματος που κατέγραφε το λογισμικό.

Στις 5 Μαΐου του 2019, λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εκείνες της Ευρωβουλής, ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε δημοσιεύει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter μια φωτογραφία που απεικονίζει έναν άνδρα πάνω σε μια θαλαμηγό. Άλλη μια φωτογραφία από το εσωτερικό της θαλαμηγού δείχνει τον ίδιο άνθρωπο να κάθεται στο σαλόνι της. Είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ξεσπάει σάλος, η Ν.Δ. το κάνει σημαία με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης που τη στηρίζουν.

Οι ολιγοήμερες διακοπές τού τότε πρωθυπουργού έγιναν γνωστές στην αντίπαλη παράταξη μέσω υποκλοπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κουμουνδούρου διαθέτει πλέον πληροφορίες που προέρχονται από άτομο το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση αυτή που έλαβε χώρα ως εξής: πριν από την αναχώρηση του τότε πρωθυπουργού, στον απαραίτητο έλεγχο που γίνεται στο σκάφος σε αντίστοιχες περιπτώσεις από ειδική ομάδα του Λιμενικού, κάποιοι φρόντισαν να τοποθετήσουν μηχανισμούς παρακολούθησης στο σκάφος, καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσουν τόσο το στίγμα του όσο και τις επίμαχες φωτογραφίες, οι οποίες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα αμέσως. Κάποιοι περίμεναν σχεδόν ένα χρόνο για να τις δημοσιεύσουν, πολύ βολικά, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.

Άλλο ένα επεισόδιο που λαμβάνει χώρα επί της πρωθυπουργίας Τσίπρα έχει ημερομηνία την 30ή Ιανουαρίου 2017. Πιο συγκεκριμένα, στις 27 Ιανουαρίου εκείνου του μήνα ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στη Λισαβόνα για τη σύνοδο των μεσογειακών χωρών του Νότου. Στις 29 Ιανουαρίου δεν επιστρέφει απευθείας στην Αθήνα, αλλά πραγματοποιεί μια στάση στο Παρίσι για μία ημέρα, προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους του επενδυτικού οίκου Ρότσιλντ. Ηταν η περίοδος που η χώρα προετοιμαζόταν για έξοδο στις αγορές και η συνάντηση ήταν απαραίτητο να γίνει. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον κράτησε τότε τη συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ωστόσο, με κάποιο περίεργο τρόπο η Ν.Δ. γνώριζε πού βρίσκεται το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και στις 30 Ιανουαρίου διακινεί σενάρια πως ο Τσίπρας έκανε διακοπές στην Ντίσνεϊλαντ με την οικογένειά του, ενώ και πάλι τα μέσα ενημέρωσης που στήριζαν τη Ν.Δ. έστησαν έναν ολόκληρο χορό συνωμοσίας γύρω από αυτό. «Η ιστορία με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι ίσως κρύβει πολύ περισσότερα από μια οικογενειακή εκδρομή στη Eurodisney», έγραφε τότε στο Protagon.gr η Χριστίνα Ταχιάου, στενή συνεργάτιδα σήμερα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη.


«Δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα»

ΠΗΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές της Κουμουνδούρου από τις οποίες ζητήσαμε ένα σχόλιο για το θέμα απάντησαν σχετικά: «Δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα. Η ομολογία του κ. Λαβράνου πως γνωρίζει τον κ. Μητσοτάκη από το 2016 καθώς και η στενότατη και πολυετής φιλία του με τον ανιψιό και μέχρι πρότινος εξ απορρήτων του κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολιών. Η αλληλουχία των γεγονότων εξάλλου αφορά περιπτώσεις και περιστατικά που είχαν προβληματίσει και τον ΣΥΡΙΖΑ έντονα εκείνη την εποχή. Ειδικά για το πώς είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να διαθέτει τόσο ευαίσθητες πληροφορίες για κινήσεις και αποφάσεις του κ. Τσίπρα ενόσω ήταν πρωθυπουργός, ακόμη και για θέματα που αφορούσαν προσωπικές οικογενειακές του στιγμές. Αναμένουμε να δούμε τι άλλο θα αποκαλυφθεί και πόσο βαθιές θα αποδειχθούν οι ρίζες αυτού του κυκλώματος».

Το σχόλιο του Κ. Πιερρακάκη

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης κάνει λόγο για «κακογραμμένη επιστημονική φαντασία και κατασκοπευτική λογοτεχνία», αναφερόμενος στο πολύ σοβαρό περιστατικό στο Μάτι, όπου παραλίγο να χάσει την οικογένειά του, δηλαδή τη σύζυγό του, τη μητέρα της και τα τρία του παιδιά, ενώ ο ίδιος βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό. Για το κυβερνητικό στέλεχος «το δημοσίευμα προσβάλλει ηθικά τη σύζυγο μου και τη μητέρα της, καθώς και τα στελέχη του λιμενικού και τους απλούς πολίτες που κατάφεραν να σώσουν τρία μικρά παιδιά μέσα από τις φλόγες».

Τι ακριβώς όμως γράφει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών που τόσο εξόργισε τον υπουργό; «Πριν από λίγες μέρες, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα» ο Βασίλης Λαμπρόπουλος έγραφε: “Είναι εντυπωσιακό πως οι σχέσεις αυτές φαίνεται να ενδυναμώθηκαν με επίκληση ότι ο Λαβράνος με τις τεχνικές δυνατότητες των συστημάτων που ήλεγχε “εντόπισε” με κινηματογραφικό όσο και παράδοξο τρόπο στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 συγγενείς στελέχους του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Ακολούθως φέρεται να τους οδήγησε μέσω… αλλοδαπής συνοδοιπόρου τους στη σωτηρία”. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Εφ.Συν.”, το συγκεκριμένο στέλεχος δεν είναι άλλο από σημερινό υπουργό της κυβέρνησης, ο οποίος στην εν λόγω τραγωδία παραλίγο να χάσει την οικογένειά του (σύζυγο, τρία παιδιά και την πεθερά του). Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως η διάσωση έγινε μέσω του στίγματος που κατέγραφε το λογισμικό».

Να σημειωθεί ότι σε κανένα από τα δύο δημοσιεύματα δεν είχε αναφερθεί το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος, μετά από μέρες, αποφάσισε να απαντήσει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και όχι στο έντυπο του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η απάντηση του συντάκτη της «Εφ.Συν.»

O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης σε σημερινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασχολείται με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» που αφορά στις υποκλοπές. Πιο συγκεκριμένα, λέει πως η δική του οικογένεια ήταν αυτή στην οποία αναφέρεται κομμάτι του ρεπορτάζ στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Είναι πράγματι εντυπωσιακή η αντίδραση του κι αυτό για δύο λόγους:

  1. Πουθενά δεν αναφέρεται το όνομά του ή όνομα μέλους της οικογένειάς του στο δημοσίευμα. Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για «υπουργό της Κυβέρνησης» και σε κανένα σημείο του δεν άφηνε κάποιο υπονοούμενο για τον κ. Πιερρακάκη.
  2. Σε αντίστοιχο ρεπορτάζ του Βήματος και του Βασίλη Λαμπρόπουλου, πριν λίγες μέρες για το ίδιο ακριβώς θέμα (13 Νοεμβρίου), ο δημοσιογράφος της κυριακάτικης εφημερίδας έγραφε για «συγγενείς στελέχους του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής» που κινδύνευσαν στο Μάτι και που σώθηκαν χάρη στις τεχνικές δυνατότητες που παρείχε το σύστημα Λαβράνου. Ο κύριος υπουργός δεν έσπευσε να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα και να μιλήσει για «κακογραμμένη επιστημονική φαντασία» και «κατασκοπευτική λογοτεχνία», ούτε έκανε μάθημα ηθικής για τα θύματα της τραγωδίας. Τη στάση του αυτή απέναντι στο εκδοτικό συγκρότημα Μαρινάκη μπορεί να τη σχολιάσει ο καθένας όπως νομίζει.

Ομοίως δεν τον είδαμε να διαψεύδει το δημοσίευμα του Inside Story, σύμφωνα με το οποίο επισκέφθηκε το γραφείο του επιχειρηματία κ. Λαβράνου στην οδό Σικελιανού, στο Ψυχικό, αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Εκτός κι αν στη δική του λογική είναι φυσιολογικό ένας υπουργός να επισκέπτεται το γραφείο ενός επιχειρηματία που είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας, επειδή φέρεται να είχε άμεση σχέση με ένα σύστημα που κατέγραφε τους πάντες.

Από εκεί και πέρα, να μιλάει για «προσωπική εμμονή» τη στιγμή που π.χ. δεν έχει απαντήσει στις αποκαλύψεις (με τα σχετικά έγγραφα) της εφημερίδας μας για τις 171 απευθείας αναθέσεις ύψους 5,8 εκατ. ευρώ του ΕΔΥΤΕ Α.Ε., μεταξύ άλλων και σε εταιρεία στελέχους της ΟΝΝΕΔ, είναι τουλάχιστον προκλητικό.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε επίσης