Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου: Δεύτερη μάχη, δεύτερη νίκη. Συνεχίζουμε!

Το δικαστήριο έκρινε αβάσιμες όλες τις αιτιάσεις της ΟΝΕΧ

απο Cyclades Open

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου, με την απόφασή του 42/2022, έκρινε αβάσιμες όλες τις αιτιάσεις της ΟΝΕΧ ενάντια στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, απορρίπτοντας συνολικά την πρώτη αγωγή εναντίον μας (https://syrosenvobservatory.gr/agogi-giati-zitame-ena-kalytero-perivallon/).

Το Δικαστήριο έκρινε πως η μέχρι σήμερα δράση του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, προκειμένου να αναδείξει το ζήτημα της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος και της απειλής προς τη δημόσια υγεία είναι απολύτως θεμιτή, εύλογη, τεκμηριωμένη, δικαιολογημένη, χωρίς καμία σκοπιμότητα έγινε στο πλαίσιο των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων μας και ότι καμία ζημιά (ηθική ή υλική) δεν έχει προκληθεί στην εταιρία από τη δράση του Παρατηρητηρίου. Ως εκ τούτου, απέρριψε και κάθε αξίωση για αποζημιώσεις προς την εταιρία, που συνολικά διεκδικούσε €3 εκ. από το ΠΠΠΣ και τα εναγόμενα μέλη του, για…«ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη».

Το μόνο που έκρινε επιλήψιμο από την πλευρά μας, στις άλλες δύο αγωγές, ήταν η υπόνοια απόδοσης σκοπιμότητας προς την εταιρία ότι κάνει χορηγίες προς τις δημόσιες αρχές προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή τους, πράγμα που ποτέ δεν υποστηρίξαμε. Υποστηρίξαμε ότι οι αρμόδιες αρχές σιωπούν και δεν ασκούν τις ελεγκτικές αρμοδιότητές τους για λόγους που οι ίδιες γνωρίζουν. Το γεγονός ότι η ΟΝΕΧ κάνει χορηγίες προς τις αρμόδιες αρχές δεν αμφισβητείται από κανένα. Ουδέποτε αποδώσαμε σκοπιμότητα στην εταιρία, ούτε την εγκαλέσαμε ποτέ για τις χορηγίες, εγκαλέσαμε τις αρχές που δεν κάνουν τη δουλειά τους.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση που δικαιώνει τον πολύμηνο αγώνα μας και την πίστη μας στη συλλογική δράση και στο καθήκον και την υποχρέωση των πολιτών να ασκούν κοινωνικό έλεγχο στην πολιτεία.

Το γεγονός ότι η εταιρία έσπευσε να πανηγυρίσει για την πλήρη απόρριψη των παράλογων αιτιάσεών της από το δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «καταπέλτη», προαναγγέλλοντας, όμως, ταυτόχρονα ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον της, καθώς, όπως η ίδια σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «αφήνει πολλά νομικά και πραγματικά ζητήματα σε εκκρεμότητα», μόνο γέλια προκαλεί. Ασφαλώς, θα είμαστε και πάλι παρόντες και παρούσες στο Εφετείο, για να υποστηρίξουμε το δίκαιο όπως κάναμε και πρωτόδικα.

Μέχρι τότε, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλες και όλους, φυσικά πρόσωπα και οργανώσεις που τάχθηκαν στο πλευρό μας και ενίσχυσαν με την αισιοδοξία της συλλογικότητας τον αγώνα μας και μοιραζόμαστε μαζί τους τη χαρά μας.

Έναν αγώνα, που δεν στόχευε μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αλλά και των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας ως πολιτών, να σκεφτόμαστε, να μιλάμε και να δρούμε ελεύθερα, συλλογικά και ατομικά, στον δημόσιο χώρο.

Το σίγουρο είναι ότι η φωνή και η συλλογική δράση των ανθρώπων έχουν δύναμη.

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να ασκούμε αυτή τη δύναμη απέναντι στα «ΣΚΑΣΤΕ!», απ’ όπου και αν προέρχονται.

Συνεχίζουμε!


Η ανακοίνωση της εταιρείας ΟΝΕΧ (03/11), η οποία δημοσιεύτηκε σε διάφορα τοπικά ΜΜΕ, ανέφερε:

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου με μια ιστορική απόφαση έκρινε ως συκοφαντικές τις αιτιάσεις του ΠΠΠΣ ενάντια στην εταιρία μας, καταρρίπτοντας τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί χρησιμοποίησης εταιρικών χορηγιών ώστε να επηρεαστεί η λειτουργία των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί το πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της αλήθειας και της δικαιοσύνης στο νησί της Σύρου, ενώ παράλληλα δικαιώνει τη αταλάντευτή προσήλωσή μας στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η υπ’ αριθμόν 42/2022 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου, η οποία δημοσιεύτηκε στις 3.11.2022, κρίνει καταρχάς ως συκοφάντες το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και τους κ.κ. Ζολώτα και Μπίστη, αναφέροντας στο 29ο φύλλο της επί λέξει τα εξής:

«…Ωστόσο αν και από τους παραπάνω αναληθείς ισχυρισμούς των εναγομένων περί χρησιμοποίησης των χορηγιών για να “εξαγοράσουν” τη σιωπή και την αδράνεια των αρμόδιων αρχών ελέγχου της δραστηριότητάς τους, προσβλήθηκε παράνομα και υπαίτια η προσωπικότητα των εναγουσών…».

Για το λόγο αυτό η ως άνω απόφαση υποχρεώνει το ΠΠΠΣ να άρει την προσβολή της προσωπικότητάς μας με την δημοσίευση σε μια εφημερίδα πανελλήνιας και μία εφημερίδα τοπικής κυκλοφορίας, του διατακτικού της ως άνω απόφασης, ενώ υποχρεώνει το ΠΠΠΣ και τους κ.κ. Ζολώτα και Μπίστη να παραλείπουν στο μέλλον την προσβολή της προσωπικότητάς μας με την διάδοση καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αναληθών ισχυρισμών περί χρησιμοποίησης από εμάς του μέσου των χορηγιών για να εξασφαλιστεί η σιωπή και η αδράνεια των αρμόδιων αρχών ελέγχου της δραστηριότητάς μας.

Απειλεί επίσης σε βάρος του ΠΠΠΣ και των κ.κ. Ζολώτα και Μπίστη χρηματική ποινή 5.000€, ενώ σε βάρος των κ.κ. Ζολώτα και Μπίστη προσωπική κράτηση διάρκειας ενός μήνα, για κάθε παραβίαση της ως άνω υποχρέωσής τους προς παράλειψη.

Παρόλα αυτά η ως άνω απόφαση αφήνει πολλά νομικά και πραγματικά ζητήματα σε εκκρεμότητα, τα οποία θα επιλυθούν τελεσίδικα κατά την εκδίκαση των αγωγών μας από το αρμόδιο Εφετείο.

Σήμερα έγινε μια αρχή, ο δρόμος όμως προς την πλήρη δικαίωσή μας είναι ακόμα μακρινός αλλά ορατός.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η κοινωνία της Σύρου ανεμπόδιστα πλέον θα μπορεί να απολαμβάνει ότι θετικό δημιουργείται από την άσκηση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας, χωρίς καχυποψία, φόβο ή δισταγμό, και με σεβασμό στο νησί και τους κατοίκους του.

Δείτε επίσης