Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το περιστατικό ρατσιστικής βίας και τις φωτιές στον Έβρο-Χιλιάδες καμένα στρέμματα σε Έβρο και Φυλή

απο Cyclades Open

Τα σοκαριστικά φαινόμενα ρατσιστικής βίας στον Έβρο προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη η οποία σε παραγγελία της τα χαρακτηρίζει ανησυχητικά, ζητώντας να διερευνηθεί η διάπραξη αδικημάτων όπως βιαιοπραγία, έκθεση σε κίνδυνο και αρπαγή, σημειώνοντας:

«Την ίδια στιγμή είναι ανησυχητικά κάποια φαινόμενα ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών, όπως αυτό που περιγράφεται στα συνημμένα δημοσιεύματα, κατά τα οποία κάτοικος της Αλεξανδρούπολης κλείδωσε πρόσφυγες στοιβαγμένους σαν σαρδέλες, «25 κομμάτια», όπως λέει, στο κλειστό τρέιλερ του οχήματός του, ενώ δημοσιοποίησε βίντεο με τις παράνομες πράξεις του, στο οποίο ακούγεται, σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα βίας, να κατηγορεί τους μετανάστες ότι «θα μας κάψουνε» και να παρακινεί και άλλους σε ρατσιστικό πογκρόμ, καλώντας τους να οργανωθούν και να τον μιμηθούν”. Επικαλείται μάλιστα σειρά δημοσιευμάτων που θα πρέπει να εξεταστούν. “.Ως προς τα καταγγελόμενα στα ανωτέρω συνημμένα δημοσιεύματα, να διερευνήσετε την τέλεση εγκλημάτων, όπως της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λπ. (άρθρο 184 παρ.2 ΠΚ), καθώς και της έκθεσης (άρθρο 306 παρ.1 ΠΚ) και αρπαγής κατά συρροή, τετελεσμένης ή και σε απόπειρα (άρθρα 94 παρ.1, 322 παρ.1α ΠΚ) σε συνδυασμό με το άρθρο 82 Α ΠΚ. Σχετικώς να μας ενημερώσετε.

Δημήτρης Βερβεσός: Πρόκειται για «καραμπινάτη» παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου

Πληθώρα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το αποτρόπαιο βίντεο που δείχνει μετανάστες στον Έβρο στοιβαγμένους σε αυτοσχέδια κλούβα, την ώρα που μαίνονται οι πυρκαγιές στην περιοχή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Δ. Βερβεσό, πρόκειται για αρπαγή κακουργηματικού χαρακτήρα, για «καραμπινάτη» παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου.

Στο εν λόγω βίντεο χαρακτηρίζει τους μετανάστες «κομμάτια», που τα έχει «φορτώσει» στο τρέιλερ και καλεί και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισημαίνει ότι τα αδικήματα αυτά τιμωρούνται με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο. Είναι η ρητορική του μίσους, είναι ο νόμος περί αρπαγής γι’ αυτόν που κάνει τον «σερίφη». Μάλιστα, γνωστοποιείται πως τα αδικήματα αυτά οδηγούν σε ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει μέχρι σήμερα το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται) φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές Φυλής του Νομού Αττικής και Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου μέχρι τις 12 μ.μ. (23/08/2023) ανέρχονται στα 50.057 και 617.571 στρέμματα αντίστοιχα. Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.).

φωτιά - χάρτες
φωτιά – χάρτες

Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει, ωστόσο, ότι «οι περιοχές καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και καπνό και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες». Επιπλέον, διευκρινίζει πως «παρατηρούνται ενεργά μέτωπα και στις δύο πυρκαγιές, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης».

φωτιά - χάρτες
φωτιά – χάρτες

Πηγή: news247, ethnos.gr

Δείτε επίσης