Η Πάρος ετοιμάζεται για τον 10ο Διεθνή Υπερμαραθώνιο Γύρο του νησιού

απο Cyclades Open

Έτοιμος για μία σημαντική αθλητική διοργάνωση είναι ο Δήμος Πάρου, ο οποίος, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων, αλλά και με την ενεργό στήριξη, βοήθεια και αλληλεγγύη των τοπικών δημοτικών Διαμερισμάτων και των τοπικών συλλόγων του νησιού, προκηρύσσουν τον 10ο Διεθνή Υπερμαραθώνιο Γύρο της Πάρου απόστασης 54 χλμ «Φραγκίσκος Βελέντζας». 

Το κάλεσμα του δημάρχου για δήλωση συμμετοχής

Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την σπουδαία αυτή διοργάνωση, επισημαίνοντας πως “ο Υπερμαραθώνιος Γύρος της Πάρου διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2001, επί της προεδρίας μου, στον ΓΑΣ Πάρου και από τον Αθλητικό οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης. Είναι ένας μοναδικός αγώνας που αναδεικνύει την Πάρο μας και στον οποίο συμμετέχουν σύλλογοι, φορείς και εθελοντές από όλο το νησί. Φέτος ειδικά αλλά και κάθε χρόνο, θα έχουμε συμμετοχές και από όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής τα δείγματα λένε ότι θα γίνει μία πολύ επιτυχημένη διοργάνωση, που θα μας κάνει υπερήφανους και καλούμε τους πάντες να έρθουν.  Στόχος μας είναι η διοργάνωση του Υπερμαραθωνίου, να γίνεται σε ετήσια βάση και να γίνει η ανάδειξη του θεσμού σε διεθνές επίπεδο.”

Ποιος ήταν ο Φραγκίσκος Βελέντζας

Η ανάδειξη της μέγιστης προσφοράς στην Πάρο του Μέγα Ευεργέτη Φραγκίσκου Βελέντζα αποτελεί για το Βελέντζειο Ίδρυμα θέμα ύψιστης σημασίας, λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να τιμηθεί στο Διεθνή Υπερμαραθώνιο Γύρο της Πάρου, στον οποίο δίνεται το όνομα του. Ο Φραγκίσκος Βελέντζας ήταν τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, γεννήθηκε στον Κώστο Πάρου το 1893 και πέθανε σε ηλικία 73 ετών το 1966. Έτρεφε μεγάλη αγάπη για την Πάρο και ιδιαίτερα για την γενέτειρά του τον Κώστο και ήθελε να συμβάλλει στην βελτίωση της ζωής των συμπατριωτών του. Τον Οκτώβριο του 1963 ίδρυσε το Βελέντζειο Ίδρυμα Πρόνοιας και Μορφώσεως, με σκοπούς για την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Πρόνοια. Η ανέγερση και επάνδρωση του Κέντρου Υγείας Πάρου, η αγορά ασθενοφόρου αεροσκάφους, η χρηματοδότηση για την ανέγερση του Γηροκομείου, όπως και για την μελέτη της ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου Πάρου, αλλά και η ετήσια οικονομική ενίσχυση στον Κώστο για έργα ευποϊίας και φιλαλληλίας, είναι κάποια από τα σημαντικά έργα που σηματοδοτούν την Ευεργεσία του Φραγκίσκου Βελέντζα στην Πάρο. 

Πότε ξεκίνησε ο Γύρος της Πάρου

Ο Γύρος της Πάρου απόστασης 54 χλμ πρωτοδιανύθηκε τα τέλη της δεκαετίας του 1980 από Παριανούς δρομείς. Στις 25 Αυγούστου 2001 οργανώθηκε για πρώτη φορά από τον ΓΑΣ Πάρου (επί Προεδρίας κ. Μάρκου Κωβαίου και από τον Αθλητικό οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης (επί προεδρίας Γ. Γκίκα) ως επίσημος Υπερμαραθώνιος, ο οποίος σύντομα καθιερώθηκε στην καρδιά των Ελλήνων δρομέων. Στις 9 μέχρι σήμερα διοργανώσεις του συμμετείχαν σύλλογοι και φορείς απ ` όλα τα τοπικά διαμερίσματα του νησιού, καθώς κι εκατοντάδες εθελοντές, όπως επίσης και εκατοντάδες δρομείς απ `όλη την Ελλάδα. Η 10η επετειακή εφετινή διοργάνωση αποκτά Διεθνή χαρακτήρα, καθώς θα μπορούν να συμμετέχουν αθλητές από όλο τον κόσμο. Ο Γύρος της Πάρου, αποτελεί μια γιορτή Αθλητισμού για την κοινωνία της Πάρου η οποία έχει ως στόχο να καθιερωθεί ως ένα μεγάλο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός της χώρας μας.

Το πρόγραμμα του 10ου Υπερμαραθωνίου Γύρου της Πάρου

Η λειτουργία Γραμματείας για την ολοκλήρωση εγγραφής και την παραλαβή των αριθμών θα πραγματοποιείται στην Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους στην Παροικία, από την Παρασκευή 26 Μαΐου, 21.00 μμ-23.00 μμ, ως και το Σάββατο, 27 Μαΐου    11.30 πμ.-16.00 μμ.

Για το Σάββατο 27 Μαΐου, οι αθλητές θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Μ. Μαυρογένους και το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, θα έχει ως εξής:

Στις 12.00 π.μ.: Τεχνική ενημέρωση αθλουμένων από την Οργανωτική Επιτροπή και ιατρικές οδηγίες από τον γιατρό της διοργάνωσης.

12.30 π.μ. Γεύμα Αθλουμένων, pasta party

16.30 μ.μ.: Εκκίνηση αγώνων ( 54 χλμ, σκυταλ. 2 χ 27 χλμ, σκυταλ. 4 χ 17,5 χλμ)

16.45 μμ: Εκκίνηση παιδικού αγώνα 1000 μ.

19.50 μ.μ.: Υποδοχή πρώτων τερματιζόντων αθλουμένων

00.30 μμ : Λήξη αγώνων    Στην Πλατεία Μ. Μαυρογένους στην Παροικία

Για τον αγώνα των 54 χλμ και των σκυταλοδρομιών θα υπάρξει ηλεκτρονική χρονομέτρηση σε εκκίνηση και τερματισμό και σημείο ελέγχου στο 13,5 χλμ, στο 27 χλμ και στο 40,5 χλμ. Αφετηρία και τερματισμός ορίζεται η κεντρική πλατεία της Παροικιάς.

Όσο για την Κυριακή 28 Μαΐου στις 08.00 π.μ.-09.45 π.μ. θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Κάστρο, στην Παναγία Εκαντοπυλιανή, στην Παλαιά Πόλη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Παροικίας Πάρου. 

Περιγραφή της διαδρομής

Η εκκίνηση θα γίνει από την πλατεία Μαντώς Μαυρογένους. Διά μέσου της παραλιακής οδού οι αθλητές θα κατευθυνθούν προς το Δημαρχείο και στη συνέχεια θα συναντήσουν τον Επαρχιακό δρόμο για να κατευθυνθούν προς Πούντα- Βουτάκου. Θα συνεχίσουν προς Αλυκή , Φάραγγα, και θα συναντήσουν ξανά τον επαρχιακό δρόμο στην Τρυπητή , συνεχίζοντας προς Άσπρο Χωριό – Δρυό-Λογαρά -Πίσω Λιβάδι – Μάρπησσα – Μάρμαρα, όπου θα είναι και το σημείο – κόφτης. 

Μετά τα Μάρμαρα θα στρίψουν στο Χειρόλακα για Νάουσα και μέσω του περιφερειακού της Νάουσας θα βγουν στο πρώην βενζινάδικο Παπαδάκη, νυν Σγαρδέλη και θα στρίψουν αριστερά προς Παροικία .

Στο σημείο “Φύκια” θα κατευθυνθούν προς Κολυμπήθρες και στο πρώην Κάμπιγκ, θα συνεχίσουν αριστερά προς Καμάρες φτάνοντας πλέον Παροικία στο ξενοδοχείο Αλέξανδρος, θα στρίψουν δεξιά και ξανά αριστερά στην παραλία στο ΑΡΓΩ με κατεύθυνση την πλατεία Μαντώς για τερματισμό. Από το Αργώ έως το καρνάγιο θα υπάρχει οριοθέτηση της διαδρομής με πλαστικούς κώνους σε πλάτος περίπου ένα μέτρο. Στο καρνάγιο απέναντι από Σούπερ Μάρκετ “Βιδάλης”, οι αθλητές θα συνεχίζουν στον πεζόδρομο και στο τέλος του, θα περνάνε απέναντι για τερματισμό.

Οι βραβεύσεις των αθλητών

Όλοι οι συμμετέχοντες στους αγώνες θα λάβουν αναμνηστικό τεχνικό φανελάκι, ενώ όλοι οι τερματίσαντες θα λάβουν αναμνηστικό μετάλλιο για την συμμετοχή τους και τον τερματισμό τους. Οι τρεις πρώτες-πρώτοι σε όλους τους αγώνες θα λάβουν αναμνηστικό κύπελλο, ενώ το ίδιο έπαθλο θα λάβουν οι 3 πρώτες τερματίσαντες ομάδες ανδρών-γυναικών-μικτών ομάδων και στις 2 σκυταλοδρομίες. Θα υπάρξει ειδική βράβευση για την πολυπληθέστερη συμμετοχή συλλόγου εκτός Πάρου στην οποία θα απονεμηθεί βαρύτιμο κύπελλο, ενώ θα βραβευθούν με ειδικές πλακέτες όλες οι ομάδες εθελοντών, συλλόγων φορέων και δημοτικών διαμερισμάτων για την βοήθεια και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα.

Η αποστολή των δηλώσεων θα γίνεται μέχρι την Τρίτη 23 Μαΐου 2023 και ώρα 16:00 μμ και ανώτατο όριο συμμετοχών σε όλους τους αγώνες – πλην του παιδικού αγώνα- ορίσθηκαν οι 300 συμμετοχές, με κυμαινόμενο όριο αναλόγως των συμμετοχών 150-180 για τον αγώνα των 54χλμ και 120-150 στις 2 σκυταλοδρομίες και μέχρι εξαντλήσεως του ορίου συμμετοχών.

Πηγή: Κοινή Γνώμη

Δείτε επίσης