Πέντε χώρες είναι υπεύθυνες για τη Μεγάλη Σκουπιδόμαζα του Ειρηνικού ωκεανού  

απο Cyclades Open

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά τεράστιες συγκεντρωμένες μάζες σκουπιδιών στους ωκεανούς της Γης. Οι δύο από αυτές, η ανατολική και δυτική στον Ειρηνικό ωκεανό αποτελούν τη Μεγάλη Σκουπιδόμαζα, τη μεγαλύτερη από όλες και μία νέα έρευνα κατάφερε να εντοπίσει την προέλευσή της σε πέντε χώρες.

Εδώ δείχνουμε πως η πλειοψηφία των πλαστικών που επιπλέουν στο Βόρειο Ειρηνικό, μπορεί να αποδοθεί σε πέντε κράτη με βιομηχανία αλιείας.

Αναλύοντας 573 κιλά πλαστικών σκουπιδιών που συλλέχθηκαν από τον οργανισμό Ocean Cleanup το 2019, οι ερευνητές βρήκαν πως πάνω από το 1/4 αυτών προέρχονταν από εγκαταλελειμμένο, χαμένο ή πεταμένο εξοπλισμό ψαρέματος, χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνονται δίχτυα και σχοινιά.

Χρησιμοποιώντας μοντέλα υπολογιστών για να προσομοιωθεί το πώς τα σκουπίδια κατέληξαν σε αυτή τη μάζα, βρέθηκε πως τα πλαστικά είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να προέρχονται από αλιευτικές δραστηριότητες παρά από δραστηριότητες στην ξηρά. Οι προσομοιώσεις έδειξαν πως τα σκουπίδια που μεταφερόταν στη θάλασσα από τους ποταμούς, έτειναν να ξεβράζονται στις ακτές. Λιγότερο από το 2% αυτών κατέληγαν στον ωκεανό από τα θαλάσσια ρεύματα.

Σε αντίθεση, το 21% των αλιευτικών παγίδων και το 15% άλλου είδους αλιευτικού εξοπλισμού, κατέληγαν στα βαθιά. Στις προσομοιώσεις, το 85% αυτών δε συνάντησαν ποτέ ξηρά.

Από τα 232 πλαστικά αντικείμενα που αναλύθηκαν, τα 2/3 προέρχονται από την Ιαπωνία και την Κίνα. Το 10% από τη Νότια Κορέα, το 6.5% από τις ΗΠΑ, το 5.6% από την Ταϊβάν και το 4.7% από τον Καναδά.

Οι ωκεάνιες πηγές όπως τα ιχθυοτροφεία, έχουν κατηγορηθεί με μισό εκατομμύριο τόνους πλαστικών αποβλήτων το χρόνο, αλλά αυτή η εκτίμηση η οποία αναφέρεται επανειλημμένα ανά τα χρόνια, προέρχεται από μία μελέτη του 1970. Έκτοτε, δεν έχει γίνει καμία πρόσφατη, αξιόπιστη εκτίμηση.

Προφανώς το να εντοπίσει κανείς την προέλευση πλαστικών μικρότερα των 5 εκατοστών στη θάλασσα, είναι δύσκολο, ενώ άλλα αντικείμενα έχουν φθαρεί τόσο πολύ που δεν μπορούμε να ξέρουμε καν τι είναι. Άλλα, είναι απλά υπερβολικά μικρά. Ωστόσο πλαστικά μεγαλύτερα από 5 εκατοστά μερικές φορές αναγράφουν μάρκες ή ονομασίες εταιριών και μερικά γράμματα ή χαρακτήρες μπορούν να αποκαλύψουν την προέλευσή τους.

Πάνω από τα μισά σκουπίδια προέρχονται από αυτόν τον αιώνα. Όταν στα μοντέλα υπολογιστών προστέθηκε και η αλιευτική δραστηριότητα των κρατών, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, ΗΠΑ και Ταϊβάν αποτελούσαν το 87% των αλιευτικών αποβλήτων.

Αυτές οι πέντε χώρες δεν έχουν αναγνωριστεί ως οι κύριοι ρυπαντές πλαστικών στον ωκεανό, τη στιγμή που έχουν αναγνωριστεί ως κορυφαία αλιευτικά έθνη στο Βόρειο Ειρηνικό. Μία μεγαλύτερη διαφάνεια από την αλιευτική βιομηχανία και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ κρατών για ρύθμιση και παρακολούθηση των αλιευτικών αποβλήτων, θα βοηθούσε στη μείωσή τους. Ειδάλλως, η Μεγάλη Σκουπιδόμαζα του Ειρηνικού ωκεανού θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Πηγή: Unboxholics/Αλέξανδρος Καρατζάς

Δείτε επίσης