Πέθανε ο «ζωγράφος του Αιγαίου» Μάρκος Βενιός

απο Cyclades Open

Ο ζωγράφος, αγιογράφος και συντηρητής έργων τέχνης Μάρκος Βενιός, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών

Γεννημένος στη Φολέγανδρο, έκανε σπουδές στην συντήρηση έργων τέχνη ενώ στη ζωγραφική ήταν αυτοδίδακτος. Από το 1962 ως το 1990 εργάστηκε ως Συντηρητής Έργων Τέχνης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με τη ζωγραφική ασχολήθηκε συστηματικά από το 1969. Συμμετείχε με έργα του σε περισσότερες από τετρακόσιες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ είχε πραγματοποιήσει και 26 ατομικές εκθέσεις.

Για την απώλεια του Μάρκου Βενιού, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απηύθυνε το εξής συλλυπητήριο μήνυμα:

«Για αρκετές δεκαετίες, ο Μάρκος Βενιός απέδωσε στον καμβά, με την προσωπική του σφραγίδα, τα τοπία του Αιγαίου, την ελληνική αρχιτεκτονική, την ομορφιά της ελληνικής φύσης. Αν και αυτοδίδακτος, καθίστανται εμφανή στο έργο του η παράδοση της βυζαντινής ζωγραφικής, το κάλλος της Αρχαίας Ελλάδας, η λαϊκή τέχνη, φωτισμένα από τη λάμψη του Αιγαίου.

Παράλληλα με την πορεία του στη ζωγραφική, ο Μάρκος Βενιός υπήρξε στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού, ως Συντηρητής Έργων Τέχνης, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Από τις σημαντικές στιγμές του έργου του στο Υπουργείο, ήταν η συντήρηση των εκθεμάτων του Μουσείου Κανελλόπουλου, την περίοδο 1972-76, εργασία για την οποία του απενεμήθη ασημένια κύλικα. Αιτία της θερμής και πολύχρονης φιλίας του Μάρκου με τον Γιώργο Αμυρά,  ως το τέλος της ζωή του, ήταν η  βιωματική σχέση του με τη φύση. Μια αγάπη που τον οδήγησε στην ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Φολέγανδρος», αλλά και στη συνεχή προσπάθειά του για τη δημιουργία του πρώτου Οικομουσείου της Ελλάδας, στην Άνω Μεριά της Φολεγάνδρου.

Κρατώ τις καλύτερες αναμνήσεις από την πολύχρονη φιλία μας με τον Μάρκο και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους του».

Δείτε επίσης