Πολικό ψύχος «επικών διαστάσεων» σε ΗΠΑ και Καναδά: Θερμοκρασίες που φτάνουν τους -50 βαθμούς Κελσίου!

απο Cyclades Open

Νέο κύμα πολικού ψύχους «επικών διαστάσεων», που δεν το έχει βιώσει η Βόρεια Αμερική εδώ και πολλές γενιές, πρόκειται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους να «σαρώσει» τις ΗΠΑ και Καναδά το Σαββατοκύριακο. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για αρκτικές θερμοκρασίες τόσο χαμηλές που αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τους -50 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. Και οι δύο χώρες μετρούν πάνω από 40 νεκρούς μέχρι στιγμής.

«Είναι ένα επικό κύμα αρκτικού ψύχους»

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε επικίνδυνα για τη ζωή επίπεδα σχεδόν όλο το Σαββατοκύριακο.

Στο Μέιν, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, το θερμόμετρο έδειξε -35 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS). «Είναι ένα επικό κύμα αρκτικού ψύχους», κάτι που το βόρειο και ανατολικό Μέιν δεν έχει βιώσει από το 1982, τονίζουν οι μετεωρολόγοι.

Σε ορισμένες περιοχές των βορειοανατολικών ΗΠΑ και σε αυτήν την περιοχή της Νέας Αγγλίας, οι θερμοκρασίες, λόγω του παγωμένου αέρα, μπορεί να πέσουν σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και δεκαετίες ή ακόμη και ποτέ στο παρελθόν. 

Στον Καναδά το υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποίησε ότι η παγωνιά θα είναι τόσο ισχυρή που όποιος κυκλοφορεί έξω μπορεί να πάθει κρυοπαγήματα μέσα σε μερικά λεπτά. Στο Μόντρεαλ η αισθητή θερμοκρασία ήταν στους -41°. Ο υδράργυρος μπορεί να πέσει μέχρι και τους -50° σε βορειότερες περιοχές του Κεμπέκ. Ένα λευκό νέφος, ο λεγόμενος «καπνός της Αρκτικής θάλασσας» είχε σχηματιστεί πάνω από τον ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου από τους υδρατμούς, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ του αέρα και του νερού που δεν είχε παγώσει.

Η εταιρεία ηλεκτροδότησης Hydro-Quebec προβλέπει ότι σήμερα και αύριο θα καταγραφεί ρεκόρ κατανάλωσης και προέτρεψε τους πελάτες της να κάνουν οικονομία ενέργειας

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δείτε επίσης