Πρόεδρος ΠΙΣ-Α. Εξαδάκτυλος: “Πρέπει να δοθούν σημαντικά κίνητρα, όχι μόνο οικονομικά, στους γιατρούς ώστε να παραμείνουν στα νησιά”

Μια εκπομπή του Aegean Voice 107,5 με την Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Στον Aegean Voice 107,5 και στην εκπομπή “Στο βάθος κήπος” με την Ειρήνη Προμπονά μίλησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο λόγος ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με αφορμή την φυγή των γιατρών του ΕΣΥ από τα νησιά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση “το αίσθημα ανασφάλειας των νησιωτών που αυξάνεται και συνθήκες εργασίας των γιατρών που απομένουν στα νησιά που επιδεινώνονται περαιτέρω», ενώ η φυγή των γιατρών του ΕΣΥ απ’ τα νησιά μοιάζει να εξελίσσεται σε επιδημικό φαινόμενο.

Μιλώντας στον Aegean Voice 107,5 o πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνουν οι γιατροί ειδικά στα πιο μικρά και απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων καθώς δεν υπάρχουν κίνητρα όχι μόνο οικονομικά, αλλά εκπαιδευτικά, βαθμολογικά, προσωπικά και κίνητρα προσωπικής διαβίωσης καθώς τα νησιά είναι εξαιρετικά ιδιαίτερες περιπτώσεις, καθώς τα πολύ μικρά δεν γίνεται να έχουν ολοκληρωμένες μονάδες».

Όπως ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος γιατρούς έχουμε στη χώρα και επαρκούν, αλλά είναι εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός πως δεν δίνονται όλα όσα πρέπει στους γιατρούς. Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, το επίδομα αγόνου η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να το καταβάλει με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 (με μετατροπή τους σε ευρώ) και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς. Ως αποτέλεσμα, το επίδομα αυτό να έχει καταλήξει τόσο χαμηλό, ώστε να συνιστά εμπαιγμό για τους υγειονομικούς.

Στη συνέχεια ζητήσαμε να μάθουμε από τον πρόεδρο του ΠΙΣ πόσο αναμένεται να δυσκολέψει η κατάσταση με την μετατροπή του ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ…

Ακούστε το ηχητικό

📸Giandomenico Pozzi/Unsplash

Δείτε επίσης