Πρόγραμμα “ΤΑΛΩΣ”-Το Εθνικό Αστεροσκοπείο ζητά την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων και την ενημέρωση του πρωθυπουργού

απο Cyclades Open

Την ανησυχία του εκφράζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την υπογραφή της συμφωνίας ΤΑΛΩΣ σε ανακοίνωσή του και αναφέρει πως θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους φορείς για τους κινδύνους του προγράμματος.

Πριν μερικούς μήνες, έγινε γνωστή η απευθείας ανάθεση έργου 30εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ναυτιλίας στο ΙΤΕ για την παρακολούθηση και πρόγνωση ακραίου καιρού για την ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας συστήματα (ραντάρ και δικτύωση) που μόνο το ΙΤΕ δεν διαθέτει στη χώρα μας.

Πρόκειται για την προγραμματική συμφωνία «ΤΑΛΩΣ» με τους εργαζόμενους στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), να δηλώνουν την έντονη έκπληξη και ανησυχία τους, σχετικά με την είδηση της υπογραφής της συμφωνίας καθώς ούτε καν κλήθηκαν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό, μάλλον διότι όπως φαίνεται είναι και οι μόνοι (φορείς) με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο έργο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η συγκεκριμένη Προγραμματική Συμφωνία:

Είναι επισφαλής ως προς το αναμενόμενο για την Πολιτεία αποτέλεσμα, καθώς ανατίθεται σε Φορέα ο οποίος δεν διαθέτει ούτε την επιστημονική, τεχνική και τεχνολογική μοναδικότητα, αλλά ούτε και την επάρκεια για την υλοποίηση και επιχειρησιακή λειτουργία έργου που αφορά στην παρακολούθηση και πρόγνωση ακραίου καιρού και κυματισμού.

Ανατρέπει την «οικονομία κλίμακας», αφού αντίστοιχα επιχειρησιακά συστήματα παρακολούθησης και πρόγνωσης λειτουργούν ήδη εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στα Ερευνητικά Κέντρα ΕΑΑ και ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών).

Διεμβολίζει θεσμοθετημένες ερευνητικές και επιχειρησιακές δραστηριότητες οι οποίες προβλέπονται με απόλυτη σαφήνεια στους Οργανισμούς των Ερευνητικών Κέντρων ΕΑΑ και ΕΛΚΕΘΕ και ουσιαστικά αναδιατάσσει αυθαίρετα, και χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ν. 4310/14 άρθρο 11.1) και του αρμόδιου για την Έρευνα Υπουργείου (ΥΠΑΝΕ), τον ερευνητικό χάρτη της χώρας.

Ζητά:

Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας (Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, σχετικά με την επιχειρούμενη αυθαίρετη αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας, τη διεμβόλιση θεσμοθετημένων Ερευνητικών και Επιχειρησιακών δράσεων του ΕΑΑ και του ΕΛΚΕΘΕ και τη δημιουργία εντέλει ενός άναρχου τοπίου στον ερευνητικό ιστό της χώρας.

Την απόσυρση της συγκεκριμένης Προγραμματικής Συμφωνίας και τη συνολική επανεξέταση του πλαισίου υλοποίησης, επιχειρησιακής λειτουργίας και συντήρησης του έργου/συστήματος ΤΑΛΩΣ από μηδενική βάση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους ερευνητικούς φορείς ΕΑΑ και ΕΛΚΕΘΕ ούτως ώστε μέσα από μια τέτοια επένδυση να επιτευχθεί αξιοποίηση της ερευνητικής και τεχνολογικής υποδομής, που ήδη υφίσταται στο ερευνητικό οικοσύστημα της χώρας, και πραγματική αναβάθμιση της παρακολούθησης και πρόγνωσης ακραίου καιρού και κυματισμού, της ασφάλειας ναυσιπλοΐας, των λιμενικών εγκαταστάσεων και της Έρευνας και Διάσωσης στις ελληνικές θάλασσες.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι αν και το 2021 το ίδιο έργο ήταν κοστολογημένο στα 7 εκατ. ευρώ, τελικά δόθηκε φέτος στα 30 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

Δείτε επίσης