Πρωτοδικείο Νάξου: Συζητήθηκαν τα μέτρα προσωρινής διακοπής λειτουργίας της κεραίας στο Καστράκι Νάξου

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Χθες (02/07) στο Πρωτοδικείο Νάξου για όποιον ήθελε να δει πίσω απ’ τα προφανή και να κατανοήσει την άβυσσο που χωρίζει τον πολίτη-καταναλωτή από μια εταιρία παροχής υπηρεσιών, ήταν μια καλή ευκαιρία για να το διαπιστώσει.

Η κεραία κινητής τηλεφωνίας που ξεφύτρωσε μια όχι και τόσο ωραία πρωία ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού, έξω απ’ τα παράθυρά τους δεσπόζει πλέον, όχι μόνο στο τοπίο της περιοχής, αλλά και στη ζωή τους.

Ένα ζευγάρι Αμερικανών βρήκε κυριολεκτικά καταφύγιο στο Καστράκι καθώς η σύζυγος αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα υγείας που επηρεάζονται σημαντικά από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Έφυγε από την Αριζόνα, γιατί πλέον η κατάσταση εκεί ήταν αφόρητη για να ζήσει πιο ήρεμα χωρίς τον κίνδυνο για την υγεία της πάνω απ’ το κεφάλι της, αλλά η χαρά της στο νέο της σπίτι στο Καστράκι της Νάξου δεν κράτησε πολύ. Η “μεταφερόμενη” όπως την αποκαλεί η εταιρεία κεραία ξεφύτρωσε μέσα σε μια νύχτα σε πολύ κοντινή απόσταση απ’ το σπίτι της.

Όπως είπε η ίδια το σπίτι πλέον είναι προς πώληση και η αναζήτηση ενός νέου προορισμού έχει ξεκινήσει για το ηλικιωμένο ζευγάρι.

Κι αν η περίπτωση αυτή μοιάζει σπάνια και φαίνεται υπερβολή σε κάποιους, το να μην λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των κατοίκων για κάτι που υποβαθμίζει από την υγεία τους, μέχρι το περιβάλλον και την περιουσία τους είναι εξοργιστικό. Ο λόγος που οι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι και διατεθειμένοι να φτάσουν τον αγώνα για την απομάκρυνση της κεραίας μέσα απ’ τα σπίτια τους μέχρι τέλους εξαντλώντας κάθε πρόσφορο μέσο εντός και εκτός Ελλάδας, είναι πως ούτε ρωτήθηκαν, ούτε συζήτησαν, ούτε νοιάστηκε κανείς για την δική τους γνώμη και θέση.

Οι ίδιοι σχολιάζουν μάλιστα την πολιτική κοινωνικής ευθύνης που ακολουθούν οι εταιρείες όταν την ίδια ώρα κάποιες απ’ αυτές δείχνουν μηδενικό ενδιαφέρον για την ίδια την κοινωνία, όσον αφορά τον σχεδιασμό και την επέκταση των συμφερόντων τους.

“Παράδοξο, οξύμωρο, παράλογο” όπως παρατήρησε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός κατά την εξέτασή του, ως μάρτυρας υπέρ των κατοίκων κατά την συζήτηση για την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της κεραίας στο Καστράκι της Νάξου. Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δήλωσε παράσταση υπέρ των κατοίκων δια της δικηγόρου Σοφίας Βρούτση.

Εξήντα άτομα έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη, όλοι κάτοικοι της περιοχής, ενώ περισσότερες από 300 είναι οι υπογραφές που έχουν μαζευτεί από τους κατοίκους του οικισμού για την απομάκρυνση της κεραίας από το Καστράκι.

Στο Πρωτοδικείο Νάξου την Τρίτη 02/07 παρά την πίεση της θερινής περιόδου όπου όλοι εργάζονται εντατικά, βρέθηκαν τουλάχιστον 25 από τους προσφεύγοντες για να παρακολουθήσουν την διαδικασία.

Η… κρυμμένη υπεραξία μιας κεραίας “μεταφερόμενης” και πακτωμένης

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο δικηγόρος Παναγιώτης Ρίζος που εκπροσωπεί τους κατοίκους ομοίως με την δικηγόρο Μαρία Ζαχαράτου ρώτησε τον αντίδικο, αν υπάρχει περίπτωση λόγω των αντιδράσεων να έχει αλλάξει γνώμη η εταιρία και έχει πρόθεση να απομακρύνει την κεραία.

Ο αντίδικος απάντησε πως η περίπτωση είναι επείγουσα λόγω…τουρισμού, γιατί υπάρχει κενό στο σήμα τα υπόλοιπα θα τα εξηγούσε η μάρτυρας στη συνέχεια στο δικαστήριο. Ο ίδιος αντιπρότεινε να τοποθετηθεί μετρητής ακτινοβολίας από έγκριτους φορείς ώστε να γνωρίζουν οι κάτοικοι την ακτινοβολία που δέχονται για να μην ανησυχούν. Η πρόταση απορρίφθηκε και η συζήτηση ξεκίνησε.

Ο Παναγιώτης Ρίζος εξήγησε στο δικαστήριο πως εδώ κι ένα χρόνο περίπου στρατηγικός σχεδιασμός των εταιριών κινητής τηλεφωνίας -όπως και της Cosmote εν προκειμένω- “είναι να πολλαπλασιαστεί το δίκτυο κεραιών της σε όλη την χώρα, προκειμένου όλο το δίκτυο κεραιών, σαν κλάδος, να αποσχιστεί από την υπόλοιπη εταιρία, όπως έκαναν και οι άλλες εταιρίες ήδη και να πουληθεί σε μια πολυεθνική εταιρία που θα διαχειρίζεται αυτό το δίκτυο. Το κέρδος που θα αποκομίσει η εταιρία από την πώληση του δικτύου κεραιών ανέρχεται σε 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ” . “Άρα” όπως συμπλήρωσε “o σχεδιασμός είναι “φτιάξτε κεραίες” με οποιονδήποτε τρόπο”.

Ο κ. Ρίζος εξήγησε το νομοθετικό πλαίσιο και τη λήψη αδειών από τον ΕΕΤΤ, από την Πολεοδομία, να γίνει περιβαλλοντική μελέτη κλπ. Βέβαια αυτό αλλάζει όταν η κεραία ονομαστεί “μεταφερόμενη” όπως αυτή στο Καστράκι.

Η Πολεοδομία σταμάτησε τις εργασίες καθώς δεν υπήρχε άδεια για μια κεραία που ονομάζεται μεν “μεταφερόμενη” ωστόσο βρίσκεται πακτωμένη με τσιμέντο δίπλα στο κτίριο του ΟΤΕ, η Αστυνομία που επίσης διέκοψε τις εργασίες παρουσίασε κάποια χαρτιά σύμβασης της εταιρίας με τον εργολάβο και υπερεργολάβο -ο τελευταίος δεν βρέθηκε ποτέ στη δηλωμένη διεύθυνση για να παραλάβει το εξώδικο-και τίποτα περισσότερο.

Ενα ακόμα χαρτί που παρουσίασε η εταιρία ήταν έγγραφο για “εγκατάσταση μεταφερμένου σταθμού”. Κι αυτή είναι η ελληνική πατέντα, όπως είπε ο εκπρόσωπος των κατοίκων στο δικαστήριο: λέμε πως θα κάνουμε κάτι μικρό με την σχετική άδεια και μεις κάνουμε κάτι άλλο. Υποβάλλουμε αίτηση για μεταφερομένη και μεις κάνουμε μια σταθερή κεραία.

Μάλιστα η εταιρία δεν κατέθεσε καν τοπογραφικό. Έτσι η κεραία ξεφύτρωσε με παραπλανητικό τρόπο στο κέντρο του Καστρακίου σε 10 μέτρα απόσταση από το πρώτο σπίτι που χτίζεται, παραβιάζοντας κάθε δικαίωμα των κατοίκων, προσβάλλοντας την αισθητική τους και μετατρέποντας ένα θέρετρο σε βιομηχανικό τοπίο με μια κεραία άνω των 20 μέτρων να δεσπόζει στην περιοχή. ‘Μια κεραία που ονομάζουν “μεταφερόμενη” αλλά είναι πακτωμένη με σκυρόδεμα και αντηρίδες δίπλα στα σπίτια των κατοίκων” όπως είπε ο Ρίζος.

Κι όλα αυτά όπως κατέληξε ο δικηγόρος και εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής “για να μπορέσει ο ΟΤΕ να βγάλει υπεραξία να την μοιράσει στους μετόχους του και να καρπωθεί το κέρδος”.

Η Μαρία Ζαχαράτου, δικηγόρος, πρόσθεσε πως ο τουρισμός έχει πληγεί ήδη από την ύπαρξη της κεραίας που ουδόλως είναι μεταφερόμενη αφού είναι σε σταθερή βάση. Η Σοφία Βρούτση παρεμβαίνοντας από την πλευρά του δήμου είπε πως ο δήμος δέχτηκε παράπονα από τους δημότες για το θέμα, οι κάτοικοι αξιώνουν την απομάκρυνση της καθώς δεν γνωρίζουν αν οι μετρήσεις αυτή τη στιγμή είναι ασφαλείς και ο φόβος για την σωματική και ψυχική υγεία τους παραμένει, όπως παραμένει και η υποβάθμιση της αισθητικής, της περιοχής και της περιουσίας τους.

Ο αντίδικος έκρινε πως οι κάτοικοι έπρεπε να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και αναφέρθηκε στην γνωμάτευση του Δημόκριτου για την ακτινοβολία. Αναφέρθηκε στη νομολογία και σε μια σχετική απόφαση του Εφετείου Σύρου, ενώ παρουσίασε τα οφέλη που προκύπτουν από τις κεραίες και την ύπαρξη δικτύου, ενώ πρόσθεσε πως η κεραία τοποθετήθηκε για να εξυπηρετήσει την τουριστική περίοδο του 2024.

Οι μάρτυρες

Υπέρ των κατοίκων κατέθεσε ο Παναγιώτης Κοντόπουλος, πολιτικός μηχανικός, που έκανε την αυτοψία στον χώρο της κεραίας. Πέρα από τα όσα κατέθεσε ο ίδιος για την κεραία και την τσιμεντένια βάση της στην οποία βρίσκεται πακτωμένη η κεραία και τον τρόπο με τον οποίο έχει συνδεθεί με αντηρίδες για να επιτευχθεί η στατική επάρκειά της είπε τα εξής: “Ως μηχανικός διερωτώμαι πως αυτή η κεραία μπορεί να οριστεί ως “μεταφερόμενη” αφού όλες οι παράμετροι παραπέμπουν σε μια σταθερή κατάσταση”. Όπως είπε ερωτηθείς σχετικά “ως μηχανικός δεν θα έκανε ποτέ μια επένδυση σε μια περιοχή που βρίσκεται κεραία καθώς αισθητικά η περιοχή υποβαθμίζεται, πέρα απ’ ό,τιδήποτε άλλο, το ίδιο απαξιώνονται και οι περιουσίες των κατοίκων”.

Απατώντας σε ερώτηση του αντίδικου για την ύπαρξη θεμελίων εξήγησε τον τρόπο θεμελίωσης, στον αντίδικο ο οποίος επέμενε πως η κεραία μπορεί να μεταφερθεί, ο κ. Κοντόπουλος απάντησε πως με τον ίδιο τρόπο μπορεί να μεταφερθεί και ένα σπίτι.

Η μάρτυρας, εργαζόμενη στον ΟΤΕ στο τμήμα που αφορά τις μελέτες αφού εξέθεσε για αρκετή ώρα θέματα σχετικά με το αντικείμενο της, το ύψος της κεραίας, την επιλογή του σημείου, τις εγκρίσεις μελετών και την αδειοδότησή τους, το ‘μεταφερόμενη’ το εξήγησε ως “προσωρινή” που μπορεί να την μεταφέρει ένας γερανός όταν χρειαστεί και για όσα δεν γνώριζε παρέπεμψε στο τμήμα σχεδιασμού.

Η κεραία τοποθετήθηκε στο σημείο αυτό όπως είπε για να καλύψει το κενό του σήματος λόγω τουριστικής σεζόν.

Ερωτηθείσα σχετικά από τον κ. Ρίζο κατέθεσε πως η ύπαρξη κεραίας δεν την ενοχλεί και θα αγόραζε ένα σπίτι δίπλα σε μια κεραία, ενώ υποστήριξε κατόπιν σχετικής ερώτησης, πως δεν θεωρεί απαραίτητο να ερωτηθεί ο δήμος για την τοποθέτηση της. Η ίδια δεν φάνηκε να αντιλαμβάνεται το θέμα προσβολής της αισθητικής και υποβάθμισης της αξίας της περιουσίας των κατοίκων, από τη μια. Από την άλλη είπε πως “αν ρωτούσαμε για την τοποθέτηση, κανένας δεν θα ήθελε να μπει η κεραία κάπου”. Έκανε λόγο για “παράπονα κατοίκων που δεν έχουν σήμα” χωρίς ωστόσο να γνωρίζει πόσοι κάτοικοι ήταν αυτοί κι αν ήταν επαγγελματίες.

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο Πρωτοδικείο Νάξου με την πανεπιστημιακό Κωνσταντίνα Μπότσιου

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρενέβη ουσιαστικά υπέρ των κατοίκων εξιστορώντας την κατάσταση και λέγοντας πως είναι παράξενο αυτό που έγινε, ανάμεσα στα σπίτια των κατοίκων καθώς πρώτη φορά τοποθετείται κεραία μέσα σε οικισμό και ανάμεσα σε σπίτια. Επιπλέον, όπως τόνισε, ο νομοθέτης ορίζει το ύψος των κτιρίων στα 7.5 μέτρα κι αυτή είναι 20 πράγμα παράδοξο, όπως είπε, καθώς είμαστε νησί και η νομοθεσία είναι αυστηρή ως προς αυτό. Μάλιστα ζήτησε την απομάκρυνση της κεραίας.

Η απόφαση για την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της κεραίας αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Πέμπτη.

Μόνιμοι κάτοικοι, παραθεριστές, Έλληνες και ξένοι, άνθρωποι που αγάπησαν το όμορφο λιτό κυκλαδίτικο τοπίο του νησιού, άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Καστράκι, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα βρέθηκαν όλοι μαζί και έτρεξαν αγώνα δρόμου προκειμένου να διεκδικήσουν ένα αυτονόητο δικαίωμα: να μην αποφασίζει κανείς γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς.

Όπως προέκυψε από την διαδικασία κανείς δεν ρωτήθηκε, ούτε καν ο δήμος για την τοποθέτηση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας ανάμεσα στα σπίτια των κατοίκων. Η κοινωνική ευθύνη των πολυεθνικών και μεγάλων εταιριών προϋποθέτει όμως διάλογο με την κοινωνία και όχι τετελεσμένα τύπου take it or leave it.

Είναι αλήθεια πως το ίντερνετ, το σήμα, οι πάσης φύσεως εφαρμογές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας διευκολύνοντας την εργασία και την επικοινωνία μας, ενίοτε και την ασφάλειά μας.

Είναι αλήθεια πως η καλοπληρωμένη από τον καταναλωτή παροχή υπηρεσίας από τις εκάστοτε εταιρίες πρέπει να είναι ανάλογη του κόστους (και δεν είναι πάντα).

Ως εκεί όμως.

Δεν σημαίνει πως θα πρέπει να επιτρέψουμε να ορίζουν οι εταιρίες σε πιο περιβάλλον θα ζούμε και πως (“αγκαλιά” με μια κεραία) για το δικό τους συμφέρον, για να έχουμε μια παροχή υπηρεσίας που την πληρώνουμε αδρά, ούτε το δικαίωμά μας να αντιδρούμε απέναντι στην επιβολή, λόγω της δεσπόζουσας θέση τους.

Αυτή μετράει ως μέγεθος στην αγορά και στο χρηματιστήριο, όχι στην κοινωνία και στη ζωή μας. Το δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς για την ζωή μας δεν εκχωρείται. Ή θα είμαστε πολίτες ή σκέτο καταναλωτές και αναλώσιμοι.

Κεντρική φωτογραφία: Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στο Καστράκι όπως φαίνεται από τον κεντρικό δρόμο Χώρας-Αλυκού

📸Cyclades Open

Δείτε επίσης