Προβληματισμός για το μέλλον των οργανωμένων διακοπών στην Ευρώπη

απο Cyclades Open

Οι τουριστικοί και ταξιδιωτικοί πράκτορες ανησυχούν για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων και Τουριστικών Οργανισμών (ECTAA). Επικρίνουν δε, το γεγονός ότι ο περιορισμός των προκαταβολών θα επιβληθεί στους τουριστικούς πράκτορες και τα ταξιδιωτικά γραφεία, αλλά όχι στις αεροπορικές εταιρίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει, επί του παρόντος, διαβουλεύσεις σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια και τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ταξιδιωτών. Ωστόσο, οι επιλογές που εξετάζονται “δεν δείχνουν σχεδόν καμία εναρμόνιση μεταξύ των μέτρων για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και εκείνων για τις αεροπορικές εταιρίες”, επικρίνει η Ένωση.

Ο επίτροπος της ΕΕ, Didier Reynders, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνεται επίσης η προστασία των καταναλωτών, είχε εκφράσει σαφώς την πρόθεση να περιορίσει τις προκαταβολές προς τους ταξιδιωτικούς πράκτορες κατά την αναθεώρηση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια.

Από την άλλη πλευρά, στην αναθεώρηση των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών, η οποία αποτελεί αρμοδιότητα της Επιτρόπου της ΕΕ, Adina Valean, “προφανώς δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τον περιορισμό των προκαταβολών για τις αεροπορικές εταιρίες”, αναφέρει η ένωση.

Αυτό δείχνει μια “προφανή έλλειψη κατανόησης του τρόπου λειτουργίας της ταξιδιωτικής βιομηχανίας”. Εξάλλου, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν έχουν τα χρήματα των πελατών -πρέπει να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, ιδίως τις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούν πλήρη προκαταβολή.

Διαφορετικοί κανόνες για την προστασία από την αφερεγγυότητα

Ενώ η Επιτροπή εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο περαιτέρω ρύθμισης της προστασίας από την αφερεγγυότητα για τους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών, δεν εξετάζονται συγκεκριμένες επιλογές για μια αποτελεσματική ρύθμιση της προστασίας από την αφερεγγυότητα για τις αεροπορικές εταιρίες, αν και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο συνέστησε, τον Ιούνιο του 2021, να επεκταθεί στις αεροπορικές εταιρίες η προστασία από την αφερεγγυότητα που προσφέρει η οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών επαναπατρισμού, αναφέρει περαιτέρω η ECTAA.

Ο πρόεδρος της ECTAA, Frank Oostdam, φοβάται ότι ο περιορισμός των προκαταβολών και η εισαγωγή προστασίας από την αφερεγγυότητα μόνο για ένα μέρος της ταξιδιωτικής αλυσίδας σε βάρος των ταξιδιωτικών πρακτόρων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ΜΜΕ, θα τους εκδιώξει από την αγορά. Αυτό θα στερούσε από τους καταναλωτές ένα βασικό ταξιδιωτικό προϊόν, καθώς τα οργανωμένα ταξίδια προσφέρουν υψηλό επίπεδο προστασίας. “Καλούμε τους Επιτρόπους Reynders και Valean να ευθυγραμμίσουν τα μέτρα με ολόκληρη την ταξιδιωτική αλυσίδα, αν θέλουν πραγματικά να βελτιώσουν την προστασία των καταναλωτών”, επισημαίνει ο κ. Oostdam.

Πηγή: Money & Tourism
📸 Ethan Robertson/Unsplash

    Δείτε επίσης