Ψευτόσουπα: Το φαγητό της Μ. Παρασκευής στη Νάξο

απο Cyclades Open

Η Μ. Παρασκευή είναι η μέρα του μεγάλου θρήνου και της απόλυτης νηστείας κι είναι πολλοί εκείνοι που σε ανάμνηση της χολής και του όξου τη μέρα εκείνη στο νησί δεν τρώνε παρά μονάχα μαρούλι βουτηγμένο ξύδι.

Στο τραπέζι συνήθως βρίσκονται από το πρωί ψωμί, ελιές, μαρουλόφυλλα στο ξύδι.

Μετά τον στολισμό του Επιταφίου το μεσημέρι, το μοναδικό φαγητό που στρώνεται στο τραπέζι είναι η ψευτόσουπα την οποία θυμάμαι από παιδί να φτιάχνεται στο μεγάλο τραπέζι της κουζίνας με τα λαχανικά να έχουν την τιμητική τους.

Το κύριο χαρακτηριστικό της ψευτόσουπας είναι η απουσία λαδιού που αναπληρώνεται με μπόλικο λεμόνι μετατρέποντάς την σ’ ένα πραγματικά νοστιμότατο, αν και πρόχειρο, πιάτο που καταναλώνεται ευχάριστα και χωρίς…διαμαρτυρίες, είναι δε φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο που ενώ είναι ελαφριά σε χορταίνει.

Η συνταγή που ακολουθεί η κυρά Στέλλα, η μητέρα μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είναι αυτή που παρουσιάζουμε εδώ.

Τί θα χρειαστείτε:

  • Πατάτες, κατά προτίμηση Νάξου
  • Σέλινο (αρκετό)
  • Καρότο
  • Κρεμμύδι ξερό και χλωρό
  • Κολοκύθι
  • Πράσο (προαιρετικά)
  • Ντομάτα φρέσκια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ρύζι

Η ποσότητα των λαχανικών είναι ανάλογη με τα άτομα, ενώ μπορείτε να βάλετε μεγαλύτερη ποσότητα από κάποιο που αγαπάτε περισσότερο.

Εκτέλεση:

Κόβεται τις πατάτες σε μικρά κυβάκια και το ίδιο κάνετε με όλα τα λαχανικά. Το σέλινο το ψιλοκόβετε, ενώ αφήνετε και μερικά κλωνάρια ως έχουν για να βράσουν μέσα στη σούπα.

Αφού κόψετε τα λαχανικά τα βάζετε σε ανάλογη με την ποσότητα κατσαρόλα, προσθέτετε το νερό και βράζετε σε δυνατή φωτιά να πάρουν καλή βράση κι αν χρειαστεί χαμηλώνετε τη φωτιά.

Τελευταίο προσθέτετε το ρύζι που κι αυτό ακολουθεί την ίδια τακτική, μπορεί να είναι λίγο ή περισσότερο, αναλόγως με την προτίμηση. Συνήθως είναι τόσο όσο να φαίνεται, αλλά να μην κυριαρχεί στο πιάτο.

Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και εναλλακτικά αν επιθυμείτε τη σούπα πιο πικάντική μπορείτε να ρίξετε και λίγο μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν.

Σερβίρετε με μπόλικο λεμόνι και καφτισμένο (ψημένο στη θράκα) ψωμί και ελιές Αν δεν έχετε δοκιμάσει κάτι ανάλογο, σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο νόστιμη είναι η αλάδωτη ψευτόσουπα!

Καλή όρεξη και Καλή Ανάσταση!

📸Markus Spiske/Unsplash

Δείτε επίσης