Σύρος: Ψηφιακές περιηγήσεις σε θέατρο «Απόλλων» και Βιομηχανικό Μουσείο

απο Cyclades Open

Τη δυνατότητα της ψηφιακής περιήγησης σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Σύρου θα παρέχει προσεχώς ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προς τους χρήστες του διαδικτύου, χάρη στην πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) Σύρου, για τη δημιουργία αυτών των ψηφιακών “διαδρομών”.

Το θέμα έρχεται προς συζήτηση στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από σχετική επιστολή που έλαβε η Δημοτική Αρχή και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, προκειμένου να αποτυπωθούν ψηφιακά και σε μορφή τρισδιάστατη οι χώροι, από φοιτητές του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Σύρου, στο πλαίσιο του μαθήματος “Ψηφιακός Πολιτισμός”.

Η σημαντική ιδέα φέρει την υπογραφή του διδάσκοντα του μαθήματος, Παύλου Χατζηγρηγορίου, ο οποίος μεριμνά για τις λεπτομέρειες του έργου που θα φέρει εις πέρας η φοιτητική ομάδα που θα ασχοληθεί με το θέμα.

Σύμφωνα με την επιστολή που υπογράφει ο ίδιος και έχει προωθηθεί ήδη προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ο στόχος είναι να μπορέσει ένας διαδικτυακός επισκέπτης να έχει πρόσβαση και ολοκληρωμένη εμπειρία μέσω ψηφιακής “ματιάς” για τους χώρους του θεάτρου “Απόλλων” και για το Βιομηχανικό Μουσείο.

Πρόκειται για μία ξεχωριστή πρωτοβουλία που θα χαρίσει στον Δήμο ένα “εργαλείο” πολύτιμο, μέσα από το οποίο θα μπορεί να προβάλει την πολιτιστική κληρονομιά του και να προσελκύσει επισκέπτες σε δεύτερο επίπεδο, για να απολαύσουν από κοντά την ιστορία του τόπου και τη μοναδικότητά του.

Στην πρόταση του Πανεπιστημίου άλλωστε περιλαμβάνεται και η δημιουργία θεματικών διαδρομών με εκθέματα, τις οποίες θα μπορεί να απολαύσει ψηφιακά ο χρήστης.

Το παραγόμενο υλικό θα δοθεί στον Δήμο και θα είναι εφικτό να αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του, όπως ακόμη και στις σελίδες της Σύρου στα social media.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογες ψηφιακές περιηγήσεις διαθέτουν αρκετά από τα μεγαλύτερα μουσεία παγκοσμίως, χαρίζοντας στον επισκέπτη μία πρώτη σημαντική ματιά μέσα από το διαδίκτυο.

Ως εκ τούτου, η εν λόγω προσπάθεια θα έρθει να λειτουργήσει εξαιρετικά θετικά στο “απόθεμα” πολιτισμού που έχει η Σύρος κυρίως σε σπουδαίους χώρους όπως το ιστορικό θέατρο “Απόλλων” και το Βιομηχανικό Μουσείο.

Μετά από τα νεοκλασικά και τα ταφικά μνημεία στους πολιτιστικούς χώρους

Στην επιστολή του, ο κ. Χατζηγρηγορίου περιγράφει με σαφήνεια το σκεπτικό της πρότασης, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογο έργο έχει παράξει το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου και για νεοκλασικά της Ερμούπολης όπως και για τα ταφικά μνημεία. Ο ίδιος προσδιορίζει πως πρόκειται για ψηφιακές απεικονίσεις και μάλιστα για απεικονίσεις 3D, που δίνουν στον επισκέπτη τη ζωντάνια να γευτεί έναν χώρο πολιτισμού.

“Με την παρούσα επιστολή θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την περίπτωση συνεργασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σύρου) στο πλαίσιο του μαθήματος “Ψηφιακός Πολιτισμός”.

Στο μάθημα αυτό κάθε χρόνο οι φοιτητές εκπονούν μία εργασία με την οποίαν χρησιμοποιούν τεχνολογικές εξελίξεις σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς με εφαρμογή στην πόλη της Ερμούπολης” αναφέρει αρχικά, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Μέχρι σήμερα οι φοιτητές έχουν εκπονήσει ψηφιακές περιηγήσεις στην Ερμούπολη με χρήση εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, βίντεο και άλλο πολυμεσικό υλικό για νεοκλασικά κτίρια της Ερμούπολης και πληροφοριακές ιστοσελίδες για τα ταφικά μνημεία του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου”.

3D απεικόνιση και θεματικές διαδρομές

Εστιάζοντας παρακάτω στην σημερινή πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο ίδιος τονίζει αναλυτικά: “Στο τρέχον έτος, προγραμματίζεται η ψηφιακή καταγραφή σε τριδιάστατη απεικόνιση πολιτιστικών χώρων με μουσειακό χαρακτήρα και η εικονική θεματική περιήγηση σε αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτό θα σας παρακαλούσαμε να επιτρέψετε σε ομάδα φοιτητών μαζί με τον διδάσκοντα, να καταγράψει ψηφιακά με κάμερα και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογικής εξέλιξης τους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου και του Θεάτρου “Απόλλων”. Η καταγραφή αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενός υψηλής ακριβείας ψηφιακού αντιγράφου των χώρων αυτών, το οποίο θα βρίσκεται on – line και θα μπορεί να προστεθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook κ.α.). Οι φοιτητές παράλληλα θα δημιουργήσουν θεματικές διαδρομές με εκθέματα που θα είναι διαθέσιμες online για τους ψηφιακούς επισκέπτες του χώρου, επαυξάνοντας έτσι την εμπειρία του χρήστη πριν την επίσκεψη”.

Η επιστολή κλείνει με την παράκληση, να είναι όλοι οι χώροι χωρίς κοινό, κατά τη διάρκεια των καταγραφών και των ψηφιακών αποτυπώσεων.

“Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά η ψηφιακή καταγραφή είναι να μην δέχονται οι χώροι κοινό τις ώρες και ημέρες καταγραφής. Μπορεί και θα θέλαμε να υπάρχει υπεύθυνος χώρου η/ο οποία/ος θα δώσει και χρήσιμες πληροφορίες στους φοιτητές που καταγράφουν. Τέλος, σημαντικό είναι να είναι οι χώροι πλήρως φωτισμένοι. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία Covid-19” τονίζει χαρακτηριστικά, κλείνοντας την επιστολή.

Σημειώνεται πως επί του θέματος αναμένεται να αποφασίσει σήμερα θετικά το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς είναι αυτονόητο το όφελος που προκύπτει για τη Σύρο από τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Πηγή: Κοινή Γνώμη/ Άννα – Τερέζα Δαλμυρά

Δείτε επίσης