Ψήφισμα-Συλλογή υπογραφών-Τα Κυκλαδονήσια του Πολιτισμού απαιτούν την επιστροφή των 161 κλεμμένων θησαυρών τους!

απο Cyclades Open

Ήδη ξεκίνησε από χθες (05/09) η συγκέντρωση υπογραφών στην πλατφόρμα του Avaaz.org, στην εκστρατεία διεκδίκησης των 161 κυκλαδίτικων αρχαιοτήτων με αίτημα: “Τα Κυκλαδονήσια του πολιτισμού απαιτούν την επιστροφή των 161 κλεμμένων θησαυρών τους”.

Το σχετικό ψήφισμα στην πλατφόρμα με παραλήπτες τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, το Υπουργείο Πολιτισμού, τα ΜΜΕ αναφέρει τα εξής:

“Λέμε ΟΧΙ στο ξεπούλημα των πολιτιστικών μας θησαυρών στους ξένους πολύ περισσότερο σε εμπόρους-συλλέκτες αρχαιοτήτων που προέρχονται από αρχαιοκαπηλία και λαθρανασκαφές.

Λέμε όχι στη επιχειρούμενη νομιμοποίηση από τη Βουλή της αρχαιοκαπηλικής συλλογής με τους 161 θησαυρούς του κυκλαδικού πολιτισμού, κυρίως με κυκλαδικά ειδώλια.

Απευθυνόμαστε στους 300 της βουλής και τους καλούμε να καταψηφίσουν το ν/σ αυτό που οδηγεί την πολιτεία να συναλλάσσεται με λαθρέμπορους αρχαιοτήτων, με αρχαιοκάπηλους και συλλέκτες κλεμμένων θησαυρών.

Καλούμε την κυβέρνηση να διεκδικήσει νομικά τη συλλογή με τους κλεμμένους θησαυρούς, όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος, ώστε αυτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να παραδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο ανήκουν σύμφωνα με το ΣΥΝΤΑΓΜΑ”.

Τις αντιρρήσεις του στο θέμα αυτό εξέφρασε ο Σύλλογος Αρχαιολόγων θέτοντας ερωτήματα προς το Υπουργείο Πολιτισμού ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο σύνδεσμος για τη συλλογή υπογραφών εδώ

📸 archaiologia.gr/Αρπιστής, μαρμάρινο ειδώλιο μουσικού που κρατά λύρα ή άρπα. Κέρος, 2800-2300 π.Χ. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Διαβάστε στο Cyclades Open

Ιδιωτική συλλογή: “Επιστρέφουν” στην Ελλάδα 161 κυκλαδικές αρχαιότητες

«Επαναπατρισμός» χωρίς πατρίδα; Οι 161 κυκλαδικές αρχαιότητες να γυρίσουν στις Κυκλάδες

Κατερίνα Γιαννακά: Τα Κυκλαδονήσια του Πολιτισμού απαιτούν την επιστροφή των κλεμμένων θησαυρών τους

Δείτε επίσης