Πυρομετεωρολογική προειδοποίηση: Πολύ υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές σήμερα Κυριακή [03/07]

Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199

απο Cyclades Open

Σε συνέχεια των ενημερώσεων της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME* του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr για την επικράτηση δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών σε μεγάλο τμήμα της νότιας και ανατολικής χώρας, και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, επισημαίνεται ειδικότερα ότι για την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022: (Εικόνα 1):

  • Πολύ υψηλό πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο αναμένεται σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Δ. Βοιωτία, Κ. και Ν. ΕύβοιαΚορινθίαΑργολίδαΛακωνίαΚυκλάδες, Ν. και Αν. ΚρήτηΧίο και Αν. Λέσβο
  • Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι Β/ΒΑ άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς

Εικόνα 1. Επισκόπηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών στις περιοχές υψηλότερης επικινδυνότητας την Κυριακή 03.07.2022. 

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από επαγωγική στήλη (αυτοκαθοδηγούμενες) αναμένεται σε Δ. Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαϊα) και Δ. Στερεά, με μικρή πιθανότητα για σχηματισμό πυρονεφών

Υψηλή και πολύ υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές αναμένεται επίσης, όπως προκύπτει με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομεωρολογικών Δεικτών και την ανάλυση των πυρομετεωρολογικών προγνωστικών στοιχείων, σε ΣάμοΙκαρία, και τοπικά σε ΑιτωλοακαρνανίαΦωκίδαΦθιώτιδαΛήμνοΣαμοθράκηΣποράδες, και Ρόδο (Εικόνα 2). 

Εικόνα 2. Σύνοψη επικινδυνότητας πυρομετεωρολογικών συνθηκών για την Κυριακή 03.07.2022. 

Τέλος, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 04.07.2022.

Η πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME*  του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα, επικαιροποιώντας και εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις για τις περιοχές όπου αναμένονται οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Οι χάρτες επικινδυνότητας, οι οποίοι βασίζονται στο Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών κατάλληλα προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας, είναι επίσης διαθέσιμοι καθημερινά μέσα από την αρχική σελίδα του meteo.gr. 

* Το ερευνητικό έργο FLAME υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης “2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών (Αριθμός Έργου: 00559). Μπορείτε να ακολουθήσετε τις σχετικές ανακοινώσεις και μέσα από τη σελίδα The FLAME project στο Facebook.

Άρθρο/Πηγή: Θ.Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Λαγουβάρδος/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr

Η Πολιτική Προστασία ενημερώνει: “Αυξημένη προσοχή από όλους μας! Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο!”

Δελτίο πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

-Δείτε αναλυτικά το δελτίο και τον χάρτη επικινδυνότητας πυρκαγιών στην επικράτεια-

-Για οδηγίες αυτοπροστασίας σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς πατήστε εδώ

Φωτογραφία: unsplash

Δείτε επίσης