Qatargate: Συνελήφθη η Εύα Καϊλή για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Η «La Repubblica» βάζει στο «κάδρο» του «Κατάρ-γκέιτ» και τον Μ. Σχοινά

απο Cyclades Open

Η Εισαγγελία του Βελγίου εξέδωσε ανακοίνωση για την έρευνα διαφθοράς που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα και κλυδωνίζει την Ευρωβουλή με το Γαλλικό Πρακτορείο να αναφέρει πως η Εύα Καϊλή είναι μεταξύ των τεσσάρων συλληφθέντων. Δικαστής των Βρυξελλών διέταξε τη σύλληψη τεσσάρων από τα έξι άτομα που είχαν τεθεί υπό κράτηση την Παρασκευή.

Στους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Τα υπόλοιπα δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα.

Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας αναφέρει πως η μεγάλη έρευνα στην οποία συμμετείχε και η αστυνομία της χώρας, ξεκίνησε μετά από υποψίες ότι τρίτα πρόσωπα σε στρατηγικές και πολιτικές θέσεις μέσα στην Ευρωβουλή εισέπραξαν μεγάλα χρηματικά ποσά και σημαντικά δώρα προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε έφοδος και έρευνα σε σπίτι δεύτερου ευρωβουλευτή ενώ η Εισαγγελία αναφέρει πως λόγω της σοβαρότητας της έρευνας δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες. 

Ιταλικά ΜΜΕ: Ο Παντσέρι στο επίκεντρο

Όπως μεταδίσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του συστήματος διαφθοράς που αποκαλύπτεται από έρευνα της εισαγγελίας των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγός και η κόρη του, οι οποίες ετέθησαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του. Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή. Προς το παρόν, ο συνήγορος υπεράσπισής τους ανακοίνωσε ότι θα απαντήσουν στις κατηγορίες μόνον όταν οι βελγικές αρχές στείλουν στους Ιταλούς δικαστικούς την πλήρη δικογραφία που τους αφορά.

Η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή- «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018». Σε ό,τι αφορά την οικογένεια του Παντσέρι, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους» και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.

Και το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, τέλος, γράφει ότι, βάσει των εγγράφων της έρευνας, «ο Παντσέρι βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».

Η «La Repubblica» βάζει στο «κάδρο» του «Κατάρ-γκέιτ» και τον Μ. Σχοινά

Tο όνομα του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά βάζει στο «κάδρο» της υπόθεσης διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο με το Κατάρ, η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Σε δημοσίευμα της την Κυριακή (11/12), η εφημερίδα αναφέρει ότι οι μέχρι τώρα εμπλεκόμενοι – μεταξύ αυτών και η Εύα Καϊλή – είναι μόνο η αρχή, αφού η έρευνα των βελγικών αρχών θα διευρυνθεί.

Ειδικότερα, η επόμενη φάση είναι να αναζητηθούν οι προορισμοί των χρημάτων που βρέθηκαν στο σπίτι των Παντσέρι και Τζόρτζι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντόνιο Παντσέρι είναι πρώην ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος είχε πρώην βοηθός του, τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, νυν σύντροφο της Εύας Καϊλή.

Έτσι, το δημοσίευμα εκτιμά, ότι η Καϊλή ήταν για το Κατάρ ένα είδος «πασπαρτού» για τις «πόρτες» της ΕΕ. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, η εφημερίδα υπενθυμίζει την πρόσφατη φωτογραφία της Εύας Καϊλή στο Άμπου Ντάμπι, μαζί με τον Μαργαρίτη Σχοινά.

Αναφέρει επίσης, ότι Μ. Σχοινάς σε tweet , έπελεξε επίσης το εγκώμιο στο Κατάρ, ως μιας χώρας «που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και που αξίζει αυτή την παγκόσμια επιτυχία», εννοώντας το μουντιάλ.

Πηγή: Euronews, TVXS

📸 via twitter

Δείτε επίσης