Regreen: Η αναγέννηση ενός δάσους από έναν σπόρο – Ανακαλύπτοντας τον κόσμο των φυτών και του δάσους

απο Cyclades Open

Στο πλαίσιο της δημιουργίας Τράπεζας Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού στην Αμυγδαλέζα Αττικής, με την υποστήριξη της Motor Oil, μικροί και μεγάλοι καλούνται να γνωρίσουν τη δράση και το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμά της, αλλά και να ενημερωθούν σχετικά με την ανάγκη διατήρησης της αειφορίας και της βιωσιμότητα των δασών.

Η αειφορική χρήση των δασών μέσω της πολυλειτουργικότητας του δάσους παρέχει υπηρεσίες και αγαθά, από τα οποία μπορούν να παραχθούν προϊόντα που συνδέονται με την παραγωγή σε αγροδασικά συστήματα.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Κέντρου Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού στην Αμυγδαλέζα από τη Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο Δρ. Δέσποινα Παϊταρίδου και τον Δασολόγο Μιχάλη Πατσουράκο, να ενημερωθούν για τον τρόπο παραλαβής, διαλογής και επεξεργασίας των σπόρων των δασικών ειδών και την διατήρηση/ αποθήκευσή τους.

Παράλληλα μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια με τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο, Γεωπόνο, Συνιδρυτή Med Culture & Open Farm, βουτάνε στον κόσμο των φυτών ως οργανισμών, στον κύκλο της ζωής τους (“Εν αρχή ην ο σπόρος…”), την εξέλιξή τους, αλλά και στη μυστική ζωή των δέντρων.

Πώς αντιλαμβάνονται τα φυτά τον κόσμο, τον χρόνο και πώς αλληλεπιδρούν & επικοινωνούν; Πώς τα δένδρα προσεγγίζουν την αθανασία;

Οι επισκέπτες ξεκινούν ένα ταξίδι με τους σπόρους, τις αληθινές χρονοκάψουλες της ζωής και μαθαίνουν για τους τρόπους που αυτοί διασκορπίζονται, απομακρύνονται και γονιμοποιούν το έδαφος.

Παράλληλα ανακαλύπτουν τη βλάστηση του δάσους και μπαίνουν σε ένα μυστηριώδες και γεμάτο ζωή σύμπαν, στο πλαίσιο μιας εντελώς καινούριας θεώρησης του δάσους και γνωρίζουν το Δένδρο στο Μεσογειακό Δάσος / Έδαφος και τον μικρόκοσμο του Δάσους – τα θαυμαστά μανιτάρια, τους μύκητες και τα βακτήρια στο δασικό και κατ’ επέκταση στο αγροδασικό οικοσύστημα.

Σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η αναφορά στο μεσογειακό οικοσύστημα μέσα από τα ενδημικά φυτά της Μεσογείου, τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες και τον ρόλο τους στην σημασία της μεσογειακής διατροφής.

Λίγα λόγια για το Κέντρο Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού

Το Κέντρο Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Δασών και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που ασχολείται με τη συλλογή, την εκκόκκιση, τη διατήρηση, τη διακίνηση και τον ποιοτικό έλεγχο δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού από ολόκληρη τη χώρα, με σκοπό τη διάθεση ποιοτικών φυταρίων, πρωτίστως σε δημόσια δασικά φυτώρια για την κάλυψη των αναγκών υλοποίησης αναδασωτικών προγραμμάτων αλλά και στην περίπτωση που υπάρχουν αποθέματα. Χτισμένο τη δεκαετία του ’80, το Κ.Ε.Ε.Π.ΔΑ.Π.Υ. ξεκίνησε τη λειτουργία του μερικά χρόνια αργότερα, το 1990.

Όπως αναφέρει και η Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Δασικών Φυτωρίων, Δασικών Γενετικών Πόρων και Αναδασώσεων, Δέσποινα Παϊταρίδου: «Η πιο δύσκολη και απαιτητική διαδικασία αυτής της αλυσιδωτής ενέργειας είναι η συλλογή του υλικού, που σε ετήσια βάση θα οριστεί ως επιθυμητό από το Κ.Ε.Ε.Π.ΔΑ.Π.Υ. προς τις δασικές υπηρεσίες και που συγκεντρώνεται ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης των καρπών. Και αυτό γιατί τα δασικά είδη δεν παράγουν σε ετήσια βάση καρπούς, όπως συμβαίνει με τα γεωργικά, ενώ ταυτόχρονα, απαιτείται συχνά η αναρρίχηση σε δέντρα ύψους 25-30 μέτρων για τη συλλογή».

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της ευαισθησίας, η εταιρεία Motor Oil υιοθέτησε πριν από μερικούς μήνες, το δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας. Στόχος είναι να εξελιχθεί και να εκσυγχρονιστεί με μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας και να μετατραπεί σε Τράπεζα Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θα βοηθήσει στην προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής μας συνείδησης. 

Δείτε επίσης