Reporters United- Ντάνιελ: Τα πρωτόκολλα στη Θεσσαλία υπάρχουν για να σπάνε

απο Cyclades Open

Έναν χρόνο μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ, οι πληγές για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας παραμένουν ανοιχτές: Υγειονομικές αμέλειες που θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους και τα ζώα, αποτυχία στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων που προέβλεπαν καύση και όχι ταφή των νεκρών ζώων, αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους που βρίσκονται στον αέρα, αδιέξοδα μέτρα για την αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου. Κι ενώ οι κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι, η εταιρεία Kafsis, η οποία απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, πληρώθηκε αμέσως και αδρά.

Μετά από επιτόπια έρευνα και διαρκείς συνομιλίες με κτηνοτρόφους και θεσμούς, το Reporters United επικεντρώνεται στην ανάδειξη των συνεπειών της καταστροφής του περασμένου Σεπτεμβρίου από τον Ντάνιελ στο σήμερα. 

Η ανυπαρξία πρωτοκόλλου ασφαλείας και σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών έχει επιφέρει ιδιαιτέρως αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητα των κτηνοτρόφων, καθώς και στον τρόπο λειτουργίας των μονάδων τους.

«Όσα από τα ζώα μου σώθηκαν, το κατάφεραν σκαρφαλώνοντας στην πλατφόρμα ταΐσματος. Έμειναν κλεισμένα στον στάβλο μια βδομάδα. Εκεί έπιναν μολυσμένο νερό ανακατεμένο με νεκρά ζώα και κοπριά. Ακόμα κι όταν κατάφερα να ανοίξω τον στάβλο, τα νερά ήταν ακόμα εκεί. Τα ζώα συνέχισαν να πίνουν. Μετά βγήκαν προβλήματα. Μου ψοφήσαν κι άλλα ζώα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ελέγξει το νερό με το οποίο ποτίζουμε τα ζώα μας», αναφέρει ο Γιώργος, κτηνοτρόφος απ’ την περιοχή της Καρδίτσας, ο οποίος μας απέτρεψε να αναφέρουμε το επώνυμό του επειδή φοβάται τυχόν συνέπειες.

Κακοκαιρία Ντάνιελ: Φωτογραφία εθελοντή στην περιοχή της Καρδίτσας κατά την συγκομιδή νεκρών ζώων, στην οποία προχώρησαν αποκλειστικά κάτοικοι της περιοχής.
Φωτογραφία εθελοντή στην περιοχή της Καρδίτσας κατά την συγκομιδή νεκρών ζώων, στην οποία προχώρησαν αποκλειστικά κάτοικοι της περιοχής.

«Δεν λέμε ψέματα. Η καταστροφή μας είναι τεράστια. Χάσαμε τα ζώα μας, τόνους απ’ την τροφή τους. Δείτε το καλαμπόκι μπροστά. Σαπίζει ακόμα και δεν ήρθαν να το συλλέξουν! Σιτάρι, φυράματα. Έχουν χαθεί αρμεκτήρια. Έχει σαπίσει ο στάβλος, οι τσίγκες και τα ξύλα απ’ την υγρασία. Δεν έχουν γάλα φέτος τα ζώα. Τα πιο παραγωγικά πνιγήκαν. Τα υπόλοιπα έχουν μαστίτιδες, έχουν θέματα υγείας, μερικά έχουν χτυπήσει. 

»Τα ζώα μείναν μέσα στον στάβλο με τα νεκρά ζώα για τέσσερις πέντε μέρες. Κάποια ζώα αποβάλαν. Παίρνουν φάρμακα για την πνευμονία, για τα παράσιτα, για τη μαστίτιδα. Αν δεν μας επιτρέψουν να φέρουμε ζώα και αν δεν μας δώσουν οικονομική βοήθεια, αλήθεια λέω, θα τα πουλήσω. Δεν αξίζει να ασχοληθώ δεύτερη χρονιά με 70 ζώα, που τα μισά έχουν πάθει μαστίτιδες και αποβολές και δεν ξέρω καν αν θα καταφέρουν να ξαναγεννήσουν. Αυτά που πάθανε μαστίτιδες έχουν τελειώσει, δεν ξαναπαράγουν γάλα. Δεν τους νοιάζει, μας θεωρούν απλούς αριθμούς, μας θεωρούν αγράμματους. Δεν τους ενδιαφέρει ο πρωτογενής τομέας, ούτε οι αγρότες ούτε οι κτηνοτρόφοι», συμπληρώνει ο Κώστας, συνάδελφος του Γιώργου.

Οι μαρτυρίες αυτές καταδεικνύουν ορισμένες από τις τρομερές συνέπειες του τρόπου διαχείρισης των ζώων μετά την πλημμύρα του Σεπτεμβρίου. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει στη χώρα 43,1 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της υπαίθρου από τις φυσικές καταστροφές του 2023. Παράλληλα, στο σχέδιο Κοινής Γεωργικής Πολιτικής ως άμεσος στόχος περιγράφεται η βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων και η κλιματική προστασία (της οποίας την ενίσχυση δεσμεύεται να προωθήσει η κυβέρνηση συγχρηματοδοτώντας τον συνολικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 1,5 δισ. για τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης (σελ 7). 

Και όμως, οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας δηλώνουν προς το Reporters United πως από την πρώτη μέρα μετά την καταστροφή μέχρι και σήμερα, δεν έχουν λάβει παρά θεσμική αδιαφορία και προσπάθειες φίμωσης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο reportersunited.gr

Δείτε επίσης