#RestoreNature: Το Συμβούλιο της ΕΕ σφράγισε τη νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης

Ιστορική σημασίας νίκη για το περιβάλλον και τον άνθρωπο

απο Cyclades Open
RestoreNature

Mετά από μια κρίσιμη συνεδρίαση, χθες, το Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ ενέκρινε τελικά τη νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης, σηματοδοτώντας το τελευταίο βήμα για τη θέσπισή του. Το αποτέλεσμα αυτό είναι μια τεράστια νίκη για τη φύση, το κλίμα, τους πολίτες και το μέλλον της Ευρώπης.

Με πλειοψηφία 20 χωρών, που αντιπροσωπεύουν το 66,07% του πληθυσμού της ΕΕ, η νομοθεσία εγκρίθηκε επίσημα, κυρίως χάρη στην υπουργό Περιβάλλοντος της Αυστρίας που παρενέβη την τελευταία στιγμή, αλλάζοντας την προηγούμενη στάση της χώρας και διασφαλίζοντας την έγκριση της νομοθεσίας. Χαιρετίζουμε την υπεύθυνη στάση της χώρας μας η οποία στήριξε με την ψήφο της τη νομοθεσία αυτή.

Αλυκή Νάξου-Καταφύγιο Άγριας Ζωής- Όταν δήμος και Εισαγγελέας αποφάσισαν πως τα αυτοκινούμενα πάνω στον αιγιαλό δεν συνιστούν υποβάθμιση περιβάλλοντος

Όπως σημειώνει το WWF:

Η σημερινή ψηφοφορία είναι μια τεράστια νίκη για τη φύση της Ευρώπης και τους πολίτες που ζητούν εδώ και καιρό να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής υποβάθμισης των φυσικών οικοσυστημάτων.

Παρά την κρίσιμη σημασία της για την αντιμετώπιση της απώλειας της βιοποικιλότητας και της κλιματικής κρίσης, η νομοθεσία αυτή είχε μια από τις πιο ταραχώδεις διαδρομές στην ιστορία του νομοθετικού έργου της ΕΕ. Αφού επιβίωσε μιας πρωτοφανούς εκστρατείας παραπληροφόρησης με σκοπό την απόρριψή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αντιμετώπισε επιπλέον τον κίνδυνο να απορριφθεί στο τελευταίο βήμα στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος. Ευτυχώς, τα κράτη μέλη που στήριξαν τη νομοθεσία αυτή, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κατάφεραν να επιτύχουν την απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία.

Το θετικό αυτό αποτέλεσμα προέκυψε μετά από μια μαζική κινητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών. Τα τελευταία χρόνια, πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές και μηνύματα από πολίτες, επανειλημμένες εκκλήσεις πάνω από  6.000 επιστημόνων πάνω από 100 επιχειρήσειςοργανώσεις νεολαίας και την κοινωνία των πολιτών από πολλούς τομείς εξέφρασαν τη στήριξή τους στη νομοθεσία αυτή και στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.

Με τη θέσπιση της νομοθεσίας αυτής, η ΕΕ μπορεί πλέον να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι πρωτοστατεί στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που υιοθετήθηκαν τον Δεκέμβριο 2022 ως μέρος του νέου παγκόσμιου πλαισίου για βιοποικιλότητα στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Η σημερινή έγκριση της νομοθεσίας για την αποκατάσταση στέλνει επίσης ένα πολύ σαφές μήνυμα προς το νέο Ευρωκοινοβούλιο και την Επιτροπή της ΕΕ για να διατηρήσουν τη βιοποικιλότητα στην πρώτη γραμμή της ατζέντας τους.

Σήμερα πανηγυρίζουμε την ιστορική αυτή νίκη, το αμέσως επόμενο διάστημα όμως θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα για την ορθή και χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του νέου κανονισμού, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η νομοθεσία αυτή αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ανάκαμψη της φύσης στην Ευρώπη, προς όφελος της βιοποικιλότητας, του κλίματος και των ανθρώπων.

Όταν ο δήμος αποφάσισε πως τα βότσαλα στο έλος Ποταμίδες είναι ενοχλητικά. Μετα από τις αντιδράσεις των δημοτών και την προσφυγή τους στους αρμόδιους φορείς και στον Συνήγορο του Πολίτη υποχρεώθηκε σε αποκατάσταση του περιβάλλοντος

Τι είναι ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης;

Ο νόμος αποσκοπεί στην αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων της ΕΕ έως το 2030 και όλων των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων έως το 2050.

Είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος νόμος του είδους του στην Ευρώπη και θέτει δεσμευτικούς στόχους και υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη, ώστε να αποκαταστήσουν τους φυσικούς οικοτόπους τους – το 80% των οποίων βρίσκονται σήμερα σε κακή κατάσταση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται εκεί που υπάρχουν οι περισσότερες δυνατότητες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση υγροτόπων, ποταμών, δασών, λιβαδιών, αστικών και θαλάσσιων οικοσυστημάτων – και των ειδών που φιλοξενούν.

Οι στόχοι της είναι η αύξηση της βιοποικιλότητας, καθώς και η αξιοποίηση της δύναμης της φύσης για τον καθαρισμό του νερού και του αέρα, τη γονιμοποίηση των καλλιεργειών και τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και την πρόληψη και τη μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, ο νόμος έρχεται να βοηθήσει την Ευρώπη να εκπληρώσει τη δέσμευση της συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ποια εμπόδια αντιμετώπισε;

Ο νόμος προτάθηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2022.

Προς το τέλος του ίδιου έτους, έλαβε ώθηση στη διάσκεψη COP15 του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα στο Μόντρεαλ του Καναδά, όταν οι χώρες συμφώνησαν στο «30 x 30″ – μια υπόσχεση για την αποκατάσταση του 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων του πλανήτη έως το 2030.

Πέρυσι, όμως, οι αντιδράσεις των συντηρητικών κομμάτων στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) – «πάγωσαν» την πρόταση.

Ισχυρίστηκαν ότι το νομοσχέδιο θα απειλούσε τα μέσα διαβίωσης των Ευρωπαίων γεωργών, θα μείωνε την παραγωγή τροφίμων, θα διατάρασσε τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα ανέβαζε τις τιμές των τροφίμων για τους καταναλωτές.

Έκτοτε αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρής συζήτησης και εσωτερικών μαχών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αριστερές ομάδες, κλιματολόγους και εμπορικούς παράγοντες να υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ενώ ορισμένοι συντηρητικοί ξέφυγαν από τη στάση του ΕΛΚ και ψήφισαν υπέρ του νόμου τον περασμένο Ιούλιο.

Μια προσωρινή συμφωνία επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο, αλλά σύντομα σημειώθηκαν περαιτέρω αντιδράσεις, καθώς οι διαμαρτυρίες των αγροτών σάρωσαν όλη την Ευρώπη στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Όταν ο πανάκριβος δημοτικός ακτοκαθαρισμός με βαρέου τύπου μηχανοκίνητα οργώνει τις παραλίες Natura 2000-Γλυφάδα Νάξος. Ο επαναλαμβανόμενος ακτοκαθαρισμός συμπίπτει με την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta (Μάιος-Οκτώβριος)

Γιατί διαμαρτύρονται οι αγρότες;

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί της ΕΕ ασκούν πρόσθετη πίεση σε μια βιομηχανία που έχει ήδη πληγεί σοβαρά από την κλιματική αλλαγή.

Επισημαίνουν τους αντιφατικούς κανονισμούς που απαιτούν από τους αγρότες να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και ταυτόχρονα να αυξήσουν την παραγωγή τροφίμων.

Με την κατάργηση των επιδοτήσεων καυσίμων και την αύξηση των κανονισμών για τις εκπομπές ρύπων, οι αγρότες παραπονέθηκαν για έλλειψη υποστήριξης στην πράσινη μετάβαση.

Έγινε μείζον θέμα στην πορεία προς τις εκλογές της ΕΕ, συμβάλλοντας στην άνοδο της Δεξιάς.

Άγρια ορχιδέα στην περιοχή του Κεδροδάσους στο Αλυκό Νάξου

Τι σημαίνει για την Ευρώπη;

Σε ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα, 17/06, μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία και η Σουηδία απέρριψαν τον νόμο, ενώ το Βέλγιο απείχε.

Όμως η Αυστρία, η οποία ήταν εσωτερικά διχασμένη, τάχθηκε την τελευταία στιγμή υπέρ, επιτρέποντας το ελάχιστο όριο για να περάσει ο νόμος.

Σύμφωνα λοιπόν με τον νέο αυτό νόμο, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα δώσουν προτεραιότητα στην αποκατάσταση των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, οι οποίες καλύπτουν τα πιο πολύτιμα και απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης.

Όσες θεωρούνται σε κακή κατάσταση σύμφωνα με τον νέο κανονισμό θα πρέπει να αποκατασταθούν κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030, κατά 60% έως το 2040 και κατά 90% έως το 2050.

Πηγή: WWF hellas, ΤΟ ΒΗΜΑ

Κεντρική εικόνα: Παραλία Καστράκι Νάξου σε περιοχή Natura 2000/Kρινάκι της θάλασσας (Pancratium maritimum) Το Συμβούλιο της Ευρώπης το έχει χαρακτηρίσει ως σπάνιο και απειλούμενο είδος/Cyclades Open

📸Cyclades Open

Δείτε επίσης