Reuters: Τα ελληνικά νησιά αντιμέτωπα με την λειψυδρία ενώ κορυφώνεται η τουριστική περίοδος

απο Cyclades Open

Ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας της Νάξου είναι ξερός, χρήσιμος μόνο για τις χελώνες που περιφέρονται στα λασπωμένα ρηχά νερά, με το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει σε άδεια πηγάδια άρδευσης, βλάπτοντας την πολύτιμη σοδειά πατάτας του νησιού.

Μ’ αυτή την αποκαρδιωτική εικόνα από το νησί της Νάξου ξεκινά το ρεπορτάζ του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφερόμενο στην λειψυδρία που πλήττει τη χώρα μας και κυρίως τα νησιά, εστιάζοντας στη Νάξο στη Θάσο και την Κάρπαθο.

Το παράδοξο είναι πως η συμπεριφορά των κατοίκων στη Νάξο, δεν έχει αλλάξει δραματικά ως προς τη χρήση του νερού. Συζητάμε για το νερό, μιλάμε για την έλλειψή του, όμως δεν υπάρχει κάποια καμπάνια ενημέρωσης που να εξηγεί στον ντόπιο πληθυσμό και στους επισκέπτες, τι συμβαίνει με το νερό στο νησί και την έλλειψή του, τι να προσέξουν, τι να αποφεύγουν ώστε να μην υπάρχει σπατάλη. Το κόστος, ωστόσο, έχει αυξηθεί σημαντικά αν αναλογιστεί κανείς πως τα τέλη ύδρευσης που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου προβλέπουν υπέρογκες αυξήσεις, έχοντας προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως στα ορεινά χωριά του νησιού.


Όπως αναφέρουν στο ρεπορτάζ οι ανταποκριτές του Αγγελική Κουτάντου και Στέλιος Μισσίνας, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έχει δει ελάχιστες ή καθόλου βροχές εδώ και μήνες. Τώρα, καθώς τα νησιά της χώρας ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν έναν αριθμό ρεκόρ καλοκαιρινών επισκεπτών, η πίεση στα αποθέματα νερού είναι μεγαλύτερη από ποτέ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, αγρότες και επιστήμονες.

“Υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και, ιδιαίτερα στη Νάξο, οι επιφανειακές δεξαμενές μας είναι άδειες”, δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λιανός.
Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα για να απολαύσουν τα αρχαία μνημεία, τις παρθένες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά της.
Όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις και οι πυρκαγιές, απειλούν το μέλλον του μεγαλύτερου οικονομικού μοχλού της χώρας.
Αυτή η χρονιά μοιάζει ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ασυνήθιστα νωρίς.

Οι ειδικοί σε θέματα κλίματος φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Ο Andrea Toreti, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών Copernicus, δήλωσε ότι όταν οι επιπτώσεις της ξηρασίας γίνουν ορατές, είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση.
“Πρέπει να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, (αντί) να εξετάζουμε την πρόληψη και την ετοιμότητα”, δήλωσε ο Toreti.

Μείωση των καλλιεργειών

Η έλλειψη νερού είναι έντονη στη Νάξο, ένα ορεινό νησί 20.000 κατοίκων σε ένα από τα πιο δημοφιλή -και ξηρά- μέρη του Αιγαίου. Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες συρρέουν καθημερινά στις ακτές της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Οι δύο ταμιευτήρες του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά μέτρα χρήσιμου νερού, το ένα τρίτο της περσινής στάθμης και το ισοδύναμο μερικών δεκάδων ολυμπιακών πισινών.
Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να το μετατρέψουν σε πόσιμο, οι οποίες, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Λιανός, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα και για τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τις πισίνες.

Οι αγρότες σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν θα λάβουν μερίδιο από το νερό της αφαλάτωσης και θα πρέπει να βασιστούν σε πηγάδια των οποίων ο υδροφόρος ορίζοντας έχει ήδη “μολυνθεί” με θαλασσινό νερό.
Ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης καλλιεργεί τις περίφημες πατάτες της Νάξου. Οι αποδόσεις του θα μειωθούν περισσότερο από το μισό φέτος λόγω του αλμυρού νερού άρδευσης, είπε. “Είναι μια μεγάλη απογοήτευση γιατί εμείς οι άνθρωποι δεν καταφέραμε να προβλέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα χτυπήσει και τις δικές μας πόρτες” λέει στο Reauters.

Έλλειψη προσφοράς σε μονάδες αφαλάτωσης

Οι χώρες της Μεσογείου αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τις προμήθειες νερού χρησιμοποιώντας αφαλάτωση,όμως οι προμηθευτές δήλωσαν ότι οι μονάδες ήταν σε έλλειψη αυτό το καλοκαίρι λόγω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Sychem με έδρα την Ελλάδα, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως στη ζήτηση των πελατών της αυτό το καλοκαίρι, λόγω έλλειψης βασικών εξαρτημάτων και μεγαλύτερων χρόνων κατασκευής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Υφαντής. Οι νέες μονάδες αναμένεται να είναι διαθέσιμες μετά τον Σεπτέμβριο. “Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι παντού, ο όποιος προσωρινός εξοπλισμός έχει ήδη μισθωθεί” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Υφαντής.

Πηγή: Reuters /Αγγελική Κουτάντου , Στέλιος Μισσίνας

Μετάφραση-επιμέλεια κειμένου: Cyclades Open

📸Ελένη Ανδριανοπούλου

Δείτε επίσης